TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 25

1. Under Article 331, how many members of the Anglo-Indian Community can be nominated in Lok Sabha by the President?
(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 1
Answer: C

2. In which State a separate district has been reserved for Scheduled Tribes?
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala
Answer: A

3. Which Constitutional Article deals with representation of the Anglo-Indian Community in the Legislative Assembly?
(A) Article 334
(B) Article 335
(C) Article 336
(D) Article 333
Answer: D

4. Under Article 333, how many members from the Anglo-Indian Community can be nominated by the Governor in the Legislative Assembly?
(A) 8
(B) 1
(C) 4
(D) 3
Answer: B

5. Under which Constitutional Amendment of Article 334, reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha and State Legislative Assembly has been laid down?
(A) 31st Amendment Act 1959
(B) 23rd Amendment Act
(C) 45th Amendment Act 1980 & 62nd Amendment Act 1989
(D) All the above
Answer: D

6. Before which Constitutional Amendment, 20 years were fixed for reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha and State Legislature?
(A) 23rd Amendment Act 1969
(B) 8th Amendment Act 1959
(C) 44th Amendment Act 1978
(D) 45th Amendment Act 1980
Answer: B

7. Through which Constitutional Amendment, 30 years were fixed for reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Assembly?
(A) 45th Amendment Act 1980
(B) 50th Amendment Act 1984
(C) 23rd Amendment Act 1969
(D) 51st Amendment Act 1984
Answer: C

8. Which Constitutional Amendment fixes 40 years for reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Legislative Assembly?.
(A) 55th Amendment Act 1986
(B) 56th Amendment Act 1987
(C) 52nd Amendment Act 1985
(D) 45th Amendment Act 1980
Answer: D

9. Which Constitutional Amendment lays down 50 years for reservation of seats for SC and ST in the House of People and State Legislative Assembly?
(A) 62nd Amendment Act 1989
(B) 44th Amendment Act 1928
(C) 45th Amendment Act 1980
(D) None of the above
Answer: A

10. Which Constitutional Article mentions ‘Claims of SC and ST in Govt. services and post’?
(A) Article 336
(B) Article 335
(B) Article 338
(D) Article 339
Answer: B

Click to comment