TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 24

1. Under Article 326, what was the Constitutional requirement for the Indian citizen not to become eligible as a voter?.
(A) Non Resident
(B) Unsoundness of Mind
(C) Crime or Corrupt or Illegal practice
(D) All the above
Answer: D

2. Which Constitutional Article lays down qualification for becoming a voter?
(A) Article 328
(B) Article 339
(C) Article 326
(D) Article 295
Answer: C

3. Which Constitutional Article lays down qualifications for the Indian citizens for election to Parliament?.
(A) Article 81
(B) Article 80
(C) Article 83
(D) Article 84
Answer: D

4. Which Constitutional Article defines qualifications for the Indian citizen for election to a State Legislature?
(A) Article 173
(B) Article 175
(C) Article 177
(D) Article 178
Answer: A

5. Under the Indian Constitution, what does `Adult Suffrage’ signify?
(A) Children
(B) Persons
(C) Any Indian citizen who is of the age of 18 years and above
(D) None of the above
Answer: C

6. Who makes law with respect to Elections for State Legislature?
(A) Parliament
(B) Judiciary
(C) Government
(D) Election Commission
Answer: A

7. Under Constitutional Articles 327 or 328, which subject shall not be called to be questioned in any Court?
(A) Delimitation of Constituencies
(B) The allotment of seats to such Constituency
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

8. How the election to either House of Parliament or to either House of the Legislature of the State shall be called in question in the courts whose manner of presentation may be provided made by law by appropriate Legislature?
(A) PIL (Public Interest Litigation)
(B) SLP (Special Leave Petition)
(C) Action under Article 32
(D) Election Petition
Answer: D

9. Which Constitutional Article lays down the reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha?
(A) Article 330
(B) Article 332
(C) Article 333
(D) Article 334
Answer: A

10. Which Constitutional Article deals with `Representation of the Anglo-Indian Community’ with House of the People?
(A) Article 334
(B) Article 331
(C) Article 332
(D) Article 333
Answer: B


Click to comment