TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 21

1. Under Article 324, Election Commission has vast functions which are as given in what area?
(A) Administrative power
(B) Marginally Judicature power
(C) Legislative power
(D) All of the above
Answer: D

2. After which Constitutional Amendment, even though decision of the Election Commission is issued from New Delhi, the order of the commission can be challenged by the aggrieved party in another state in the High Court of that State under Article 226?
(A) 15th Amendment Act
(B) 10th Amendment Act
(C) 11th Amendment Act
(D) 12th Amendment Act
Answer: A

3. Through which procedure, a writ can be filed in the Supreme Court against decision of the Election Commission on recognising or de-recognising a political party for the purpose of an electoral symbol, or which group within a particular party, constitutes that party for been allotted of Election symbol to that party?
(A) Under Article 32
(B) Under Article 229
(C) Special leave petition
(D) Public Interest Litigation
Answer: C

4. Under which Constitutional Article, Special leave to appeal lies with the Supreme Court?
(A) Article 136
(B) Article 137
(C) Article 138
(D) Article 139
Answer: A

5. Under which Constitutional Article review of judgement or orders lies with the Supreme Court?
(A) Article 139
(B) Article 137
(C) Article 140
(D) Article 141
Answer: B

6. Under which Constitutional Article enlargement of the jurisdiction of the Supreme Court is mentioned?
(A) Article 145
(B) Article 148
(C) Article 138
(D) Article 143
Answer: C

7. Which Constitutional Article mentions conformation the Supreme Court of powers to issue certain writs?
(A) Article 145
(B) Article 168
(C) Article 169
(D) Article 139
Answer: D

8. Which Constitutional Article mentions transfer of certain cases for Supreme Court?
(A) Article 139A
(B) Article 139B
(C) Article 139C
(D) Article 138
Answer: A

9. Which Constitutional Article defines law declared by Supreme Court to be binding on all courts?
(A) Article 142
(B) Article 141
(C) Article 143
(D) Article 144
Answer: A

10. Under which Constitutional Article, President has the power to consult Supreme Court?
(A) Article 145
(B) Article 146
(C) Article 143
(D) Article 144
Answer: C

Click to comment