TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 20

1. Who acts as the Chairman of the Election Commission after appointment as Election Commissioner?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Chief Appointment Officer
(D) Chief Election Commissioner
Answer: D

2. Under whose advice, President of India appoints Regional Election Commissioner?
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice of High Court
(C) Governor
(D) Chief Election Commissioner
Answer: D

3. Who decides allotment of symbols to Political Parties?
(A) Political Party leader
(B) Political Party Governing Committees
(C) Election Committee of Political Party
(D) Election Commission
Answer: D

4. Conduct of Election Rules, 1961 was made by the Central Govt. in consultation with which commission?
(A) Parliamentary Members Inquiry Commission
(B) Regional Election Commissioners
(C) Election Commission
(D) None of the above
Answer: C

5. Who decides disputes relating with the allotment of symbols to Political Parties?
(A) Representation Act 1952
(B) Representation Act 1953
(C) Representation of the People Act 1951
(D) Election Commission
Answer: D

6. Who made a law for conduction of services and tenure of the office of Election Commissioners and Regional Election Commissioner?
(A) Chief Election Commissioner
(B) President
(C) Parliament
(D) State Legislature
Answer: C

7. Who decides de-recognition of the Political Party solely on the basis of its performance at the election, e.g., boycotting of the election?
(A) Supreme Court of India
(B) Election Commission
(C) High Court
(D) District Court
Answer: B

8. Can de-recognition of the Political Party by the Election Commission on the basis of its performance at the last Election be subjected to scrutiny?
(A) Judicial Review
(B) Judicial Order
(C) Judicial Scrutiny
(D) None of the above
Answer: A

9. On whose recommendation, Election Commissioner or Regional Election Commissioner shall be removed from the office?
(A) Chief Judicial Magistrate
(B) President
(C) Election Commission
(D) None of the above
Answer: C

10. Who has ample powers under Article 324(1) to make appropriate orders as to the conduct of Elections, e.g., cancellation of poll and ordering to poll according to exigencies in particular areas, introduction of electronic voting machines, postponing of election, etc.?
(A) Regional Election Commissioner
(B) Election Committee of Government
(C) Electoral Officer
(D) Election Commission
Answer: D

Click to comment