TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 18

1. If any State Government fails to comply with or to give effect to any direction given by the Union Government, who can come to conclusion that a situation has arisen in which the State cannot carry out governance in accordance with the provision in the Constitution?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Home Minister
(D) Supreme Court
Answer: A

2. Under Article 365 what are the duties of the Union Government with respect to State Governments?
(A) Ensure that every State Minister should act in accordance with the advice of Chief Minister
(B) Ensure that Governor acts under advice of the Chief Minister
(C) Ensure that Governance in the State is in accordance with the Constitution
(D) All of the above
Answer: C

3. What is the meaning of Foreign State as given in our Indian Constitution?
(A) Federal State
(B) Commonwealth State
(C) Nation
(D) Any State other than India
Answer: D

4. Which Constitutional article defines the work of Administrative Tribunal?
(A) Article 323A
(B) Article 233B
(C) Article 223B
(D) None of the above
Answer: A

5. Under which part of the Constitution, Tribunals have been defined?
(A) Part Four
(B) Part Seven
(C) Part Fifteen
(D) Part Ten
Answer: C

6. What are the subjects for adjudication or trial by Administrative Tribunal?
(A) Private sector employee recruitment disputes
(B) Decide on recruitment in Public sector
(C) Dispute and complaints with respect to recruitment and condition of service of persons appointed in the public services in connection with the officers of the Union or of any State or of any local or other Authority within the territory of India
(D) None of the above
Answer: C

7. Administrative Tribunal is meant for whom?
(A) Union
(B) Each State
(C) Two or more States
(D) All the above
Answer: D

8. Which Constitutional Amendment introduced the subject Tribunal in the Indian Constitution?
(A) Forty-second Amendement Act
(B) Sixty-ninth Amendment Act
(C) Seventeenth Amendment Act
(D) Seventy-one Amendment Act
Answer: A

9. On which Administrative Tribunal have no right to adjudicate disputes?
(A) Members of the Defence Forces
(B) Officers and Servants of the Supreme Court or of any High Court
(C) Members of the Secretariat Staff of Parliament or of any legislature of any State or Union Territory
(D) All of the above
Answer: D

10. Administrative Tribunals entertain those employees who are under employment with whom?
(A) Union or State Government
(B) A Local or other authority within the territory of India
(C) A Corporation owned or controlled by the Government
(D) All of the above
D

Click to comment