TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 23

1. In which months and year, the President notified that besides the Chief Election Commissioner the Commission should have two other members called as Election Commissioner?
(A) Nov. 1989
(B) Feb. 1989
(C) Oct. 1989
(D) Dec. 1989
Answer: C

2. Through which Supreme Court Judgement, it has been pronounced that Chief Election Commissioner should have two other members called Election Commissioner with Coordinate power?
(A) Durga Shankar vs. Raghuraj A.I.R. 1954 S.C. 520
(B) Mohinder vs. Election Commission A.I.R. 1978 S.C. 851
(C) Inderjeet vs. Election Commission A.I.R. 1984 S.C 1911
(D) Dhanoa vs. Union of India A.I.R. 1991 S. C. 1745
Answer: D

3. Chief Election Commissioner cannot be removed except by which process?
(A) Resignation
(B) Presidential Order
(C) Impeachment
(D) Judicial Decision
Answer: C

4. Under which Chief Election Commissioner, Election Commission was made a body of multi member Election Commission?
(A) T. N. Seshan
(B) H. K. Sen
(C) S. P. Sen Verma
(D) M. S. Gill
Answer: A

5. Which Chief Election Commissioner appealed the Supreme Court that under Article 324, Election Commission as a multi member Election Commission is not valid?
(A) K. B. Sundram
(B) T. Swaminathan
(C) H. S. Shakdhar
(D) T. N. Seshan
Answer: D

6. During T. N. Seshan period as Chief Election Commissioner, who was the other Commissioner in the Election Commission?
(A) M. S. Gill
(B) G. V. Krishnamurthy
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

7. For which Election, one General Electoral Roll for every territorial Constituency shall exist?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Legislature
(D) All the above
Answer: D

8. On what basis, Election to Lok Sabha and State Legislature shall be conducted?
(A) Adult Suffrage
(B) Indirect Election
(C) Direct Election
(D) None of the above
Answer: A

9. Under which Constitutional Amendment, provision for minimum age as 18 years for the Indian citizen was made to become eligible to vote?
(A) 60th Amendment Act 1988
(B) 61st Amendment Act 1989
(C) 62nd Amendment Act 1989
(D) None of the above
Answer: B

10. Before 61st Amendment Act 1989, what was the age of Indian citizen eligible to vote in the Election?
(A) 23
(B) 24
(C) 21
(D) 22
Answer: C

Click to comment