TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 22

1. Under which Constitutional Article, Civil and Judicial authorities are to act in aid of the Supreme Court?.
(A) Article 245
(B) Article 248
(C) Article 146
(D) Article 144
Answer: D

2. Under which Constitutional Article repeal of special provision as to disposal of questions relating to constitutional validity of law is mentioned?.
(A) Article 144A
(B) Article 345
(C) Article 248
(D) Article 249
Answer: A

3. Which Constitutional Article defines the subject ‘Officers and servants and expenses of the Supreme Court.’?.
(A) Article 296
(B) Article 147
(C) Article 247
(D) Article 245
Answer: B

4. Which Constitutional Article defines ‘Interpretation’ of Constitutional right of Supreme Court?.
(A) Article 163
(B) Article 162
(C) Article 147
(D) Article 161
Answer: C

5. Which Constitutional Article defines functions of Comptroller and Auditor General of India?.
(A) Article 148-150
(B) Article 149-150
(C) Article 148-155
(D) Article 148-151
Answer: D

6. Which Constitutional Article defines, Comptroller and Auditor General of India>
(A) Article 148
(B) Article 149
(C) Article 150
(D) Article 151
Answer: A

7. Through which Constitutional Article duties and powers of `Comptroller and Auditor General’ is detailed?
(A) Article 153
(B) Article 149
(C) Article 199
(D) Article 168
Answer: D

8. Which Constitutional Article defines `Form of Accounts of the Union and the State.’?
(A) Article 151
(B) Article 152
(C) Article 150
(D) Article 153
Answer: C

9. Under which Constitutional Article, the Election Commission is a Tribunal?
(A) Article 136
(B) Article 136(3)
(C) Article 136(2)
(D) Article 136(1)
Answer: D

10. Up to which year Chief Election Commissioner functioned as one-man Commission?
(A) 1988
(B) 1989
(C) 1987
(D) 1986
Answer: B


Click to comment