TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 28

1. Which Constitutional Article defines `constitution of Municipalities’?
(A) Article 243M
(B) Article 243I
(C) Article 243L
(D) Article 243Q
Answer: D

2. Constitutionally, who notifies the phenomenal area of?
(A) Parliament
(B) Governor
(C) Chief Minister
(D) State Government
Answer: B

3. A Municipal Council is situated in which area?
(A) Larger Urban area
(B) Urban area
(C) Smaller Urban area
(D) None of the above
Answer: C

4. Governor issues a notification for which areas on the subject of constitution of Municipal area?
(A) A Transitional Area
(B) A Smaller Urban Area
(C) A Larger Urban Area
(D) All the above
Answer: D

5. For Election of Members to Lok Sabha and Legislative Assembly, electoral constituencies comprise wholly or partly of which area?
(A) A Transitional Area
(B) Municipal Area
(C) Legislative Council
(D) None of the above
Answer: B

6. Where wards Committees are found?
(A) Gram Sabha
(B) Gram Panchayat
(C) Municipalities
(D) None of the above
Answer: C

7. Under Constitutional Article 343D, a metropolitan area represent how many number of population?
(A) Ten Lakhs or more
(B) Fifteen Lakhs or more
(C) Less than Ten Lakhs
(D) Less than Five Lakhs
Answer: A

8. Under Constitutional Article 243U, what is the maximum duration of Municipalities?
(A) 4 years
(B) 6 years
(C) 5 years
(D) 3 years
Answer: C

9. Which Constitutional Article defines Election to Municipalities?
(A) Article 243A
(B) Article 243ZA
(C) Article 243ZB
(D) Article 243P
Answer: B

10. Through which Constitutional Amendment, Municipalities continued to be in force in the state which existed before commencement of the Indian constitution?
(A) Seventy-fourth Amendment Act 1992
(B) Forty-fourth Amendment Act 1978
(C) Forty-fifth Amendment Act 1989
(D) Forty-seventh Amendment Act 1984
Answer: D


Click to comment