TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 16

1. Through which constitutional amendment in article 359, it has been laid down that Fundamental Rights under articles 20 and 21 are enforceable during the operation of emergency?
(A) 44th Amendment Act
(B) 46th Amendment Act
(C) 45th Amendment Act
(D) 48th Amendment Act
Answer: A

2. On whose satisfaction period of emergency shall be extended for operation in case security of India or any part of the Indian territory is threatened?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) President of India
(D) Vice-President of India
Answer: C

3. Article 20 of the Fundamental Rights represents which subject?
(A) Equality of opportunity in matters of public employment
(B) Protection in respect of Conviction of Offence
(C) Protection of life and personal liberty
(D) None of the above
Answer: B

4. Article 21 of the Fundamental Rights deals with which subject?
(A) Protection of certain rights regarding freedom of speech,
(B) Protection in respect of conviction of offence
(C) Protection against arrest and detention in certain cases
(D) Protection of life and personal liberty
Answer: D

5. Who declares the financial emergency?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) None of the above
Answer: A

6. After declaration of financial emergency by the President, what is the period of operation without approval by the Parliament?
(A) Three Months
(B) Four Months
(C) Two Months
(D) One Month
Answer: C

7. Within what period, the Parliament has to approve Financial emergency declared by the President?
(A) Six Months
(B) Two Months
(C) Three Months
(D) Four Months
Answer: B

8. In Financial Emergency, salaries and allowances of which groups get reduction?
(A) Central Government Employees
(B) Judges of the Supreme Court and High Courts
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

9. Raj Pramukh represents whom under the Indian Constitution?
(A) President
(B) Governor
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

10. Under the Indian Constitution, what is the concept behind the protection of President and Governors?
(A) President & Governors are above the law
(B) President & Governors make any law for the Constitution
(C) President and Governors are answerable to Prime Minister
(D) President and Governors shall not be answerable to any court to the exercise and performance of the powers and duties of their office
Answer: D

Click to comment