TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part -2

1. Who was the Minister of Home Affairs in the first Lok Sabha?
(A) Jagjivan Ram
(B) C. D. Deshmukh
(C) Pandit Govind Ballabh Pant
(D) Abdul Kalam Azad
Answer: (C)

2. Who was the first Speaker of the First Lok Sabha?
(A) G.V. Mavalankar
(B) C. D. Deshmukh
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Pandit Govind Ballabh Pant
Answer: (A)

3. Who was the chairman of the Rajya Sabha at the time of fist Lok Sabha?
(A) N.C. Chatterjee
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) A. K. Gopalan
(D) Mahavir Tyagi
Answer: (B)

4. Who was the father of the Lok Sabha?
(A) Hukam Singh
(B) N. Sanjiva Readdy
(C) G. S. Dhillon
(D) G. V. Mavalankar
Answer: (D)

5. When did the origin and evolution of the office of Speaker start in India?
(A) In Hindu period
(B) In British Period
(C) In Mughal period
(D) None of the above
Answer: (B)

6. Till 1920, who presided over the Legislative Council of India?
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) Governor
(D) Governor General
Answer: (D)

7. When was the title ‘Speaker’ assumed in India?
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1946
Answer: (A)

8. Under which act, the Bicameral Central Legislature was established during the British period for the first time?
(A) Govt. of India Act 1938
(B) The Indian Council Act 1861
(C) Govt. of India Act 1919
(D) Govt. of India Act 1935
Answer: (C)

9. Who was the first President of Central Legislative Assembly before India was Independent?
(A) Sir Frederick Whyte
(B) Sir C.H. Seetalbad
(C) Sardar Patel
(D) Sir Mohammad Yakub
Answer: (A)

10. Who was the Speaker of the Constituent Assembly?
(A) Sir Abdul Rahim
(B) G. V. Mavalankar
(C) M. A. Ayyangar
(D) Sir Ibrahim Rahim Toola
Answer: (B)

Click to comment