TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 12

1. In the Parliament, what is the meaning of the Government Bill?
(A) Bill presented by Ruling Party member
(B) Bill approved by the Government
(C) Only the Prime Minister presents the Bill
(D) A Bill introduced by any Minister in either of the Houses of the Parliament
Answer: D

2. In the Second Reading, what kind of process is adopted to approve the Bill?
(A) A general discussion on the Bill
(B) Clause by clause consideration of the Bill
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

3. Who has the authority to call a joint sitting of the two Houses of Parliament?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Member of Lok Sabha
(D) Member of Rajya Sabha
Answer: B

4. Who has the power to accord his assent or withhold his assent to a Bill passed by the parliament?
(A) President
(B) Member of the House
(C) Minister
(D) None of the above
Answer: A

5. Which Bill President can neither return nor withhold his assent?
(A) Defence Bill
(B) Money Bill
(C) Law Bill
(D) Financial Account Committee Bill
Answer: B

6. How may Standing Committees are there in Lok Sabha?
(A) 14
(B) 15
(C) 15
(D) 18
Answer: D

7. Standing Committees in Lok Sabha are___?
(A) Business Advisory Committee & Committee of Privileges
(B) Committee on Absence of Members from the sitting of the House & Committee on Estimates
(C) Committee on Government assurances and Committee on papers laid on the Table
(D) All the above
Answer: D

8. Financial Committees in Lok Sabha are___?
(A) Committee on Estimates
(B) Public Accounts Committee
(C) Public Undertaking Committee
(D) All the above
Answer: D

9. Ad hoc Committees in Parliament are___?
(A) Committee on Draft Five Year Plan, etc.
(B) Committee in the conduct of certain members during the President Address (C) Select or Joint Committee on Bills
(D) All the above
Answer: D

10. Who appoints Ad hoc Committee on Parliament?
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Chairman of Rajya Sabha
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

Click to comment