TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 13

1. By which procedure the Indian President and American President are elected as laid down by their country’s constitution?
(A) Elected through Member of Legislature
(B) Elected by the People
(C) Elected by State Legislatures
(D) Elected by an Electoral College
Answer: D

2. In what way our Indian Parliament is not Sovereign or Supreme with respect to the Constitution?
(A) In the Preamble, Constitution of India defines people of India as Sovereign
(B) Written Constitution of India
(C) Separation of Power and Checks and Blanees between the three constitutional organ
(D) All the above
Answer: D

3. Who has said that basic features of the Indian Constitution do not amount to a change?
(A) Prime Minister
(B) Parliament
(C) Supreme Court of India
(D) Government
Answer: C

4. What is the nature of India’s political system?
(A) Presidential System
(B) Parliamentary System
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: B

5. Which Constitutional Article was very much affected in the Supreme Court Judgement of Kesavanand Bharti vs. State of Kerala?
(A) Article 352
(B) Article 368
(C) Article 351
(D) Article 342
Answer: B

6. Which constitutional article emopowers amendment in the Constitution of India?
(A) Article 368
(B) Article 356
(C) Article 357
(D) Article 359
Answer: A

7. Which constitutional organ has the power to amend Constitution of India?
(A) Judiciary
(B) Executive
(C) Legislative
(D) Parliament
Answer: D

8. On which subject, Parliament has the power to amend the Constitution and the same also need ratification by the State Legislature?
(A) Articles 54, 55, 73, 162 and 241 or Chapter IV of Part V, Chapter V of Part VI or Chapter I of Part XI
(B) Any of the Lists in the Seventh Schedules of the representation of State on Parliament
(C) The Provisions of Article 368
(D) All the above
Answer: D

9. Under which Constitutional Amendment Act, Article 368 of the Constitution was amended for the first time?
(A) 25th Amendment Act
(B) 26th Amendment Act
(C) 24th Amendment Act
(D) 27th Amendment Act
Answer: C

10. Which Supreme Court Judgement pronounced that Fundamental Rights cannot be abridged?
(A) Golak Nath vs. State of Punjab A.I.R. 1967 S.C. 1643
(B) Kesavanand Bharti vs. State of Kerala A.I.R. 1973 S.C. 1961
(C) Indira Gandhi vs. Rajnarain A.I.R. 1975 S.C. 2299
(D) None of the above
Answer: A

Click to comment