TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part -5

1. Who was the Deputy Speaker of the First Lok Sabha?
(A) M. A. Ayyangar
(B) Sardar Hukam Singh
(C) M. Thambidurai
(D) None of the above
Answer: A

2. Who was the Prime Minister at the time of Second Lok Sabha?
(A) Lal Bahadur Shastri
(B) Pt. Jawahar Lal Nehru
(C) Narsimha Rao
(D) I. K. Gujral
Answer:  B

3. Who was the First Lok Sabha Speaker unanimously elected?
(A) Hukam Singh
(B) Dr. G.S. Dhillon
(C) M.A. Ayyangar
(D) B.R. Bhagat
Answer: C

4. In the First Lok Sabha Election, what was the expenditure incurred?
(A) Rs. 10.45 crore
(B) Rs. 5.90 crore
(C) Rs. 7.81 crore
(D) Rs. 14.43 crore
Answer: A

5. Who said ‘As President, I have no eyes but constitutional eyes. I cannot see you’?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. Radhakrishnan
(C) Abraham Lincoln
(D) Mahatma Gandhi
Answer: C

6. When was the First Lok Sabha dissolved?
(A) 4th April 1957
(B) 3rd April 1957
(C) 6th April 1957
(D) 8th April 1957
Answer: A

7. In the First Lok Sabha, what was the Representation of Women?
(A) 27
(B) 34
(C) 22
(C) 39
Answer: C

8. In the First Lok Sabha, how many seats were?
(A) 500
(B) 499
(C) 544
(D) 521
Answer: B

9. In which two Lok Sabhas Women Representation was equal?
(A) First and Sixth Lok Sabha
(B) First and Eighth Lok Sabha
(C) First and Fifth Lok Sabha
(D) First and Ninth Lok Sabha
Answer: C

10. Which Prime Minister of India imposed President Rule for more number of times?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) N. D. Deva Gowda
(D) Indira Gandhi
Answer: D

Click to comment