TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 8

1. What is the period of Lok Sabha?
(A) Four years
(B) Six years
(C) Five years
(D) Three years
Answer: C

2. Under which Article of the Constitution of India, qualification for membership of Parliament has been mentioned?
(A) 88
(B) 84
(C) 89
(D) 91
Answer: B

3. What power the President may exercise from time to time in respect of Parliament?
(A) Prorogue either of the House of Parliament
(B) Dissolve House of the People
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

4. What activities does the President perform in respect of both the Houses of the Parliament?
(A) Time to time to summon each of Parliament
(B) Prorogue either of the House of the Parliament
(C) Dissolve the Lok Sabha
(D) All the above
Answer: D

5. Under whose advice, the President shall have the power of summoning, prorogation and dissolution?
(A) Home Minister
(B) Prime Minister
(C) Council of Ministers
(D) Parliamentary Affairs Ministers
Answer: C

6. Within which period the President has to summon session of the Parliament?
(A) Six Months
(B) Five Months
(C) Four Months
(D) Three Months
Answer: A

7. Under which Supreme Court Judgment, action of the President to summon, prorogue and dissolve either of the Houses of the Parliament shall be unconstitutional if acted without advice of Council of Ministers?
(A) Indira Gandhi vs. Raj Narain A.I.R. 1975 S.C. 2299
(B) Rao vs. Indira Gandhi A.I.R. 1971 S.C. 1002
(C) Anandan vs. Chief Secretary, A.I.R. 1966 S.C 657
(D) None of the above
Answer: B

8. In the event of dissolution of Lok Sabha, who need not resign or get dismissed immediately?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Union Council of Ministers
(D) None of the above
Answer: C

9. Under which Constitutional Article, President has the right to address and send message to the Parliament?
(A) 84
(B) 83
(C) 85
(D) 86
Answer: D

10. Under which Constitutional Article, President has the right for Special Address to the Parliament?
(A) 87
(B) 88
(C) 89
(D) 90
Answer: A

Click to comment