TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part -4

1. What members of the Parliament cannot represent?
(A) Members of Lok Sabha
(B) Members of Rajya Sabha
(C) Members of Legislative Assembly
(D) Members of both Houses of Parliament
Answer: D

2. How can member of Parliament resign from his seat?
(A) By speaking in the House
(B) By an announcement in the Press
(C) By writing under his signature addressed to the Chairman or the Speaker
(D) All the above
Answer: C

3. Who fixes salaries and allowances for the Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha and the Speaker and Deputy Speaker of the Lok Sabha?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Members of the Parliament
(D) Parliament by Law
Answer: D

4. In which Schedule of the Constitution salaries and allowances for the Chairman and Deputy Chairman of Rajya Sabha and Speaker and Deputy Speaker of the Lok Sabha are specified?
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth
Answer: B

5. Under which Article Conduct of Business of Parliament is mentioned?
(A) Article 99
(B) Article 93
(C) Article 76
(D) Article 92
Answer: A

6. Under which Schedule of the Constitution every member of Parliament takes oath or affirmation?
(A) First
(B) Third
(C) Fifth
(D) Sixth
Answer: B

7. Under the British Rule, who was the First Deputy President of Central Legislative Assembly?
(A) Shri Sachchidananda Sinha
(B) Shri Abdul Matia Chaudhary
(C) Sir Muhammad Yakub
(D) Shri R. R. Shamnukhaym Chetty
Answer: A

8. Before Indian Independence, how was the Post of Deputy Speaker in the Central Legislative Assembly called?
(A) Vice President
(B) Vice Chairman
(C) Deputy President
(D) None of the above
Answer: C

9. Who was the last Deputy President of Central Legislative Assembly during the British Period?
(A) Sir Muhammad Yamin Khan
(B) Shri Abdul Matia Chaudhary
(C) Sir Muhammad Yakub
(D) Shri R. R. Shamnukham Chetty
Answer: A

10. Who was the Deputy Speaker of the Constituent Assembly (Legislative)?
(A) Shivaraj Patil
(B) G. Laxman
(C) S.V. Krishnamurthy Rao
(D) M. A. Ayyangar
Answer: D

Click to comment