TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part -3

1. Who was the last President of the Indian Central Legislative Assembly during the British time?
(A) G. V. Mavalankar
(B) Abdul Rahim
(C) Sir R. K. Shanumukham Chetty
(D) None of the above
Answer: A

2. Who was the first Indian to be the President of Central Legislative Assembly?
(A) M. A. Ayyanger
(B) B. R. Bhagat
(C) Dr. Balarm Jakhar
(D) Vithalbhai J. Patel
Answer: D

3. After the death of Shri G. V. Mavrlankar, who became the Speaker of the first Lok Sabha?
(A) M. A. Ayyangar
(B) K.S. Hegde
(C) N. Sanjiva Reddy
(D) None of the above
Answer: A

4. Who was the Speaker of the second Lok Sabha?
(A) K. S. Hegde
(B) M. A. Ayyangar
(C) Salman Khurshid
(D) Rabi Roy
Answer: B

5. Which Indian President was the Speaker of the Fourth Lok Sabha?
(A) S. D. Sharma
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) N. Sanjiva Reddy
(D) Dr. S Radhakrishanan
Answer: C

116. Who was the Speaker of the Sixth Lok Sabha?
(A) N. Sanjiva Reddy
(B) K. S. Hegde
(C) A and B
(D) None of the above
Answer: C

7. Which article of the Indian Constitution mentioned the posts of Speaker and Deputy Speaker of the House of People?
(A) Article 95
(B) Article 93
(C) Article 91
(D) Article 96
Answer: B

8. Who is the Head to transact the business of the Lok Sabha?
(A) Prime Minister
(B) Members of Lok Sabha
(C) Speaker
(D) President
Answer: C

9. In the absence of the Speaker who performs the duties of transacting the business in Lok Sabha?
(A) Deputy Speaker
(B) Prime Minister
(C) Members of Parliament
(D) Parliamentary Affairs Minister
Answer: A

10. Under which Article of the Constitution, the Council of State (Rajya Sabha) has a Chairman and Deputy Chairman?
(A) Article 109
(B) Article 108
(C) Article 89
(D) Article 91
Answer: C

Click to comment