TNPSC High Court Personal Assistant Answer Key - 2016

TNPSC High Court Person Personal Assistant Answer Key - 2016

Date of Exam: 28.08.2016

Question Series No.HC2GST/16

101. The golden quadrilateral project connects which of the following cities through highway?
Answer: A Delhi-Mumbai-Kolkotta-Chennai

102. Consider the following Statements:
Answer: B. Both A and R are true

103. Update Soon
Answer:

104. Update Soon
Answer:

105. India Bio Diversity Award 2016 has been given to___
Answer: C, Pakke Tiger Reserve, Arunachal Pradesh

106. Mission Indradhanush launched by the Central Government focuses on which of the following?
Answer: A, Childhood Diseases

107. Who is the Chairman of Tenth Finance Commission?
Answer: A, K.C.Pant

108. In which year, Zamindari abolition and Land Reforms Act was enacted in all the states  in India?
Answer: B, 1951

109.The least populous union territory of India as per 2011 census is____
Answer: A. Lakshadweep

110. In which of the following places in India evergreen forest is not found?
Answer: D, Diccan Plateau

111. Which state in India is going to implement ' The organic milk project' with Dutch Support?
Answer: B, Kerala

112.Which award has been given to Prof. Ashok Kumar Singhvi by President of India recently?
Answer: A. National Geo Science Award

113. Sati was abolished by an Act in the year?
Answer: C, 1829

114. Who is rightly called as Father of Local Self Government" in Modern India?
Answer: B, Lord Rippon

115. Which part of the Indian Constitution deals about Administrative Tribunals?
Answer; B, XIV-A

116.When did India adopt the International Covenant on Civil and Political Rights 1966?
Answer: C, 1979 (10th April, 1979)

117. Update Soon
Answer:

118. How many states are to be linked to e-NAM, an e-trading platform for farmers?
Answer: A, 8
  • Uttar Pradesh
  • Gujarat 
  • Telangana
  • Rajasthan 
  • Madhya Pradesh
  • Haryana
  • Jharkhand
  • Himachal Pradesh
119. Match of the Following
a. Phaneogams - 1. Algae
b. Vascular Cryptogams - 2. Liverworts
c. Non vascular Cryptogams - Conifers
d. Amphibians among plants - Ferns
Answer:a-3, b-4, c-2, d-1)

120. Match List 1 with List II and select the correct answer

Answer: C (a-3, b-1, c-2, d-4)

121. Update Soon
Answer:

122. Update Soon
Answer:

123.Which of the following is an ore of aluminium?
Answer: A (Bauxite)

124. The elements presents in the vertical column of the periodic table is called as _____
Answer: A (Period)

125. Mention the place, where Kattabomman was hanged to death?
Answer: B, Kayathar

126. The Indian Constitution's method of amendment has been incorporated in Article_____
Answer: D, 368\

127. Update Soon
Answer:

128. Update Soon
Answer:

129. Which one of the following is a correctly matched pair?
Answer: A, Dwarkanath Tagore - Landholder's Society

130. Consider the following statements:
Answer: B, (R) is Correct (A) is wrong

131. Which one of the following has the shortest wavelength?
Answer: B, X-rays

132.Which one of the following wrong?
Answer: A, Red is a prime colour

133. Update Soon
Answer:

134. Update Soon
Answer:

135. Saina Nehwal, Saina Mirza, Anupam Kher and Udit Narayan form part of a group of one of the following in January 2016, Identify it ____
Answer: B, Padma Bhushan Awardees, 2016

136. The  programme launched by ECI in March 2016 across the country in support of their motto is ___
Answer: A. NERP

137. Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana is for _____
Answer: A, Pregnant Woman (Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana (IGMSY) - A Conditional Maternity Benefit Scheme )

138. The life Expectancy of India during the 2011 census was _____
Answer: A. 69.89

139. Update Soon
Answer:

140. Update Soon
Answer:

141. Which of the following organize the programme for the award " Indian Young Scientist, 2016"
Answer: D, Space Kidz India

142. The GSAT-11 spacecraft a communication satellite will be ready for launch by the end of the year: A, 2016

143. Who profounded Wardha Scheme of Education?
Answer: A, Mahatma Gandhi (The Wardha scheme of Education, popularly known as ‘Basic education’ occupies a unique place in the field of elementary education in India. This scheme was the first attempt to develop an indigenous scheme of education in British India by Mahatma Gandhi, the father of our nation. As a nationalist leader he fully realised that the British system of education could not serve the socio-economic need of the country. On July 31, 1937, Gandhi had published an article in the Harijan. Based upon this article, an all India National Education Conference was held on October 22 and 23, 1937. The conference is called Wardha Educational Conference and the president of this conference was Gandhi himself.)

144. Rukmani Arundale was a very famous personality in which of the following field?
Answer: C, Dance (Rukmini Devi Arundale (29 February 1904 – 24 February 1986) was an Indian theosophist, dancer and choreographer of the Indian classical dance form of Bharatnatyam, and an activist for animal rights and welfare.)

145.The Southern Oscillation'  is observed between the oceans of ______
Answer: A, Indian and Pacific

146. The flood forecasting centre for river Subarnarekha is located at _____
Answer: Update Soon

147. The city of Chennai has been placed in this rank in terms of cost of living among Indian cities, as per Mercer's Survey 2016, Which is that?
Answer: A, III (Mumbai (82) is India’s most expensive city, followed by New Delhi (130) and Chennai (158). Kolkata (194) and Bangalore (180) are the least expensive Indian cities ranked. This is World Record)

148.The First state in India to have the unique" Happiness Department" as on July 2016 is ______
Answer: B, Madhya Pradesh (July 15, 2016)

149. To Which of the following associated with Raftaar Mission of Central Government?
Answer: B, Railways

150. The nitrogenous base, which is not found in DNA
Answer: C, Uracil (The DNA nucleotide bases include adenine, cytosine, guanine and thymine. The RNA nucleotide bases include adenine, uracil, guanine and cytostine)

151.The antibodies produced during Type 1 hypersensitivity is
Answer: C , IgE

152.Which one of the following does not come under Concurrent list of the constitution of India?
Answer: A , Preventive detention for reasons connected with the security of a state

153. Who said that, " The office of th Comptroller and Auditor General of India shall be the most important under the Constitution of India"?
Answer: A , Dr.B.R.Ambedkar

154. Update Soon
Answer:

155. Update Soon
Answer:

156. Match the following
Answer: B, (a-4, b-3,c-2, d-1)

157. How many schedules does the 'Right to Information Act 2005' have?
Answer: C, 2

158.Which of the following Lok Sabha term was extended beyond the normal period of five years as laid down in the Constitution?
Answer: D, VII

159. Update Soon
Answer:

160. Update Soon
Answer:

161 to 164  Update Soon
Answer:

165. Who among the following was not an extremist leader
Answer: Gopal Krishna Gokhale

166. Which work of Rabindranath Tagore is a collection of short poems?
Answer: C, Gitanjali

167. Pick out the correctly matched group connecting the title, the winner and the runner in the respective order.
Answer: B, Men's Single Madrid Open 2016 - Novak Djokovic - Andy Murray ( Novak Djokovic, a Serbian professional tennis player, has won the 2016 Mutua Madrid Open Men’s Singles title by defeating Andy Murray in the final by 6-2 3-6 6-3 on outdoor clay courts at the Park Manzanares in Madrid, Spain.)

168.Which country topped the World Hunger list according to UNO Report released recently?
Answer: A, India (India is home to the highest number of hungry people in the world, at 194 million, surpassing China, according to United Nations annual hunger report.
  1. Top 10 countries: 
  2. India (194.6 m ), 
  3. China (133.8 m), 
  4. Pakistan (41.4 m), 
  5. Ethiopia (31.6 m), 
  6. Bangladesh (26.3 m), 
  7. Indonesia (19.4 m), 
  8. Tanzania (16.8 m), 
  9. Philippines (13.7 m), 
  10. Nigeria (12.9 m)
  11. North Korea (10.5 m)
169. In 1950 Planning Commission was set up by ______
Answer: B, Jawaharlal Nehru { The Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India, was established on 15 March 1950, with Prime Minister Jawaharlal Nehru as the Chairman.
The Planning Commission will be composed of the following:
  • Chairman : Shri Jawaharlal Nehru
  • Deputy Chairman : Shri Gulzarilal Nanda
  • Members : Shri V.T. Krishnamachari, Shri Chintaman Deshmukh, Shri G.L. Mehta, Shri R.K. Patil
  • Secretary : : Shri N.R. Pillai
  • Deputy Secretary : Shri Tarlok Singh }
170.The period of 12th Five year plan is 

171. Update Soon
Answer:

172. Update Soon
Answer:

173. The state or the union territory which launched the first ever " water way metro project" in India
in July 2016 is ___
Answer: D, Kerala

174. Which Country won the ' Copa America'  Cup of 2016?
Answer: A, Chile ( 45th Game Chile beats Argentina )

175. Who among the following has been regarded as an eminent Indian Painter?
Answer: A, Ravi Varma

176. Which of the following is not an objective of India's economic planning?
Answer: A, Population Growth

177. In India, the soil tupe which ranks second in terms of its surface area is _____
Answer: C, Red Soil
{ Major classification of Indian soils
  • Alluvial soil [43%]
  • Red soil [18.5%]
  • Black / regur soil [15%]
  • Arid / desert soil
  • Laterite soil
  • Saline soil
  • Peaty / marshy soil
  • Forest soil
  • Sub-mountain soil
  • Snowfields}
178. Match the following rivers with their tributaries
Answer: A (a-3, b-1, c-4, d-2)

179.Which is the aim of "Jan Aushadhi" campaign?
Answer: D, Providing quality medicine at affordable prices.

180. Which is the first state to introduce compulsory gender education in graduate level in 2016?
Answer: C, Telangana

181. Which one of the following lacks nucleus?
Answer: C, Red blood cell {RBCs in humans lack nucleus. Absence of nucleus in cells reduces the O2O2 consumption in the various cellular activities. Thus the cell is able to send maximum O2O2 to other cells of the body.}

182.Who was the English Geneal who defeated Count-de-Lally in the Battle of Wandiwash in  1760?
Answer: C, Geneal Sir.Eye-Coote ( The Battle of Wandiwash was a decisive battle in India during the Seven Years' War. The Count de Lally's army, burdened by a lack of naval support and funds, attempted to regain the fort at Vandavasi, now in Tamil Nadu. He was attacked by Sir Eyre Coote's forces and decisively defeated.)

183. The Vice-President of India assumes the office of the President in case of vacancy, holds the same_____
Answer: B, until a new President is elected and assumed office. { Part V of the Constitution of India under Chapter I (Executive) also discusses about the office of the Vice-President of India. In the event of the occurrence of any vacancy in the office of the President by reason of this death, resignation or removal, or otherwise, the Vice-President shall act as President until the date on which a new President elected in accordance with the provisions of this Chapter to fill such vacancy enters upon his office.The articles 63-73 which deal with the qualifications, election and removal of Vice-President of India.}

184. Which of the following is correct according to the preamble of the Indian Constitution as on 26th January 1950?
Answer: D, A Sovereign, Democratic, Republic

185. and 186  Update Soon

187. Match the following
Answer: a-3,b-2 c-1, d-5, e-4

188. The Food Technological Research Institute (CFTRI)  is located at ______
Answer: B, Mysuru

189. The idea of fundamental duties is derived from which of the following?
Answer: C, USSR

190. Which is the name of the Commission, which was appointed to inquire into the 1975 Proclamation of Emergency?
Answer: B, Shah Commission { Shah Commission was a commission of inquiry appointed by Government of India in 1977 to inquire into all the excesses committed in the Indian Emergency (1975 - 77).}

191. and 192  Update Soon

193. Which one of the following is also called Sindri fertilizer?
Answer: D, Urea

194. In which of the following reaction does salt formation take place?
Answer: A or B (Confused )

195. Which pact recognised a separate electorate of Muslims?
Answer:

196. Match the following
Answer: A { a-3, b-4, c-1, d-2}

197.The Environment ministry according to its PWM Rules, 2016 has banned the use of plastic bags with thickness less than _____
Answer: A, 50 microns

198. Which assembly passed the Jat quota bill in March 2016?
Answer: C, Haryana

199. & 200 Update Soon.

Click to comment