TNPSC - Group 4 Model Questions with Answers - General Studies in Science

1. Name the insects which are useful for human being _____
a. bee sealing wax, worm,  locust
b. Silkworm, bee, grasshopper
c. Riceworm, Silk worm, bee
d. Sealing waxworm, Silkworm, bee
Answer: d

2. Match List - 1 with List 2 and choose the correct answer
             List 1                List 2
a. Electric Force          1. Volt
b. Electric Charge       2. Newton
c. Electric Potential     3. Coulomb
d. Electric Capacity     4. Farad
Answer: a-2, b-3, c-1, d-4

3. D.P.T.  is vaccinated to children for protection against the following diseases _____
a. Diptheria, Polio, Tetanus
b. Diptheria, Polio, Typhoid
c. Diptheria, Pertusis, Typhoid
d. Diptheria, Pertusis, Tetanus
Answer: d

4. Hippocrates was associated with which of the following branches of science?
a. Cosmology's
b. Medical Science
c. Astronomy
d. Engineering
Answer: b

5. Which of the reason behind appearance of mirage?
a. Reflection of light
b. Refraction of light
c. Lung-respiration
d. Renal Artery- Heart
Answer: c

6. Apiculture is a scientific method associated with the production of _____
a. Honey
b. Silk
c. Apple
d. Sealing wax
Answer: c

7. In India. "Green Revolution" took place during _____
a. 6th Decade
b. 7th Decade
c. 8th Decade
d. 9th Decade
Answer: a

8. In the Solar System _____
a. The sun rotates around the earth
b. The earth and other planets rotate around the sun
c. Only the earth rotates around the sun
d. The earth and some other planets move around the sun
Answer: b

9. Dr,John Kurien is associated with which of the following fields?
a. Cattle breeding
b. Aetiology
c. Milk Development Industry
d. None of these
Answer: c

10. An organism in union with lichen, is made up of _____
a. Fungi and Bacteria
b. Fungi and Algae
c. Fungi and Bryophyta
d. Algae and Bacteria
Answer: b

Click to comment