TNPSC - Group 4 Model Questions with Answers - General Studies

1. Pandit Shiva Kumar Sharma is an expert of which of the following musical instrument?
a. Flute
b. Santoor
c. Sarod
d. Sitar
Answer: b

2. During which of the following years were the recommendations of the Mandal Commission implemented?
a. 1985
b. 1979
c. 1990
d. 1993
Answer: c

3. Khan Abdul Gaffar Khan was honoured with which of the following awards?
a. Padmashree
b. Padmabhushan
c. Bharat-Ratna
d. Padma Vibhushan
Answer:c

4. During the following year, the state of emergency was declared in India_____
a. 1975
b. 1976
c. 1974
d. 1977
Answer:a

5. French Revolution occured during the following year_____
a. 1879
b. 1789
c. 1689
d. 1589
Answer:b

6. Which of the following rivers does not fall into the Arabian Sea?
a. Krishna
b. Narmada
c. Sarswati
d. Tapti
Answer: a

7. Who discovered Neutron?
a. Otta Haun
b. Chadwick
c. Einstein
d. Rutherfold
Answer: b

8. Intensity of the earthquake is measured with the following Instrument?
a. Hydrograph
b. Barograph
c. Thermograph
d. Seismograph
Answer: d

9. Which of the following substances is the most elastic?
a. Rubber
b. Timber
c. Plastic
d. Steel
Answer:d

10. Who had composed the song, " Vijayee Vishwa Tiranga Pyara"?
a. Rabindranath Tagore
b. Bankimchandra Chatterjee
c. Mathilisharan Gupta
d. Shyam Lal Gupta
Answer: d

Click to comment