TNPSC Group 4 Important General Knowledge Questions and Answers - 2

1. In May 1998, while addressing at nuclear tests site near Pokhran, who added ‘Jai Vigyan’ to the Lal Bahadur Shastri’s slogan ‘Jai Jawan, Jai Kisan’ ?
(A) Indira Gandhi
(B) Rajeev Gandhi
(C) P.V.Narsimha Rao
(D) Atal Behari Vajpayee
Answer: D

2. On the banks of which river is the Jamshedpur, the steel city of India, situated ?
(A) Tapti
(B) Narmada
(C) Subarnarekha
(D) Hooghly
Answer: C

3. Which Indian city you would be in if you were standing on world’s longest railway platform ?
(A) Jabalpur (M.P.)
(B) Kharagpur (W.Bengal)
(C) Mughalsarai (U.P.)
(D) Secunderabad (A.P.)
Answer: C

4. In 1953, which film won the first National Award for the Best Feature Film ?
(A) Shyamchi Aai (Marathi)
(B) Pather Panchali (Bengali)
(C) Kabooliwala (Bengali)
(D) Mirza Galib (Hindi)
Answer: A

5. In his first voyage to India, at which place did Vasco da Gama land on 20 May 1498 ?
(A) Goa
(B) Kochi (Cochin)
(C) Mumbai (Bombay)
(D) Kozhikode (Calicut)
Answer: D

6. Vikramshila University, an ancient university of India whose ruins are situated in present day Bihar, was founded by which Pala ruler ?
(A) Dharmapala
(B) Devapala
(C) Mahipala
(D) Govindpala
Answer: A

7. ‘Freedom in Exile’ book is the autobiography of which Nobel Peace Prize winner ?
(A) Yasser Arafat
(B) Nelson Mandela
(C) Dalai Lama XIV
(D) Aung San Suu Kyi
Answer: C

8. Which Indian woman athlete is popularly known as ‘Idukki Express’ ?
(A) P.T.Usha
(B) K.M.Beenamol
(C) Jyotirmay Sikdar
(D) Anju Bobby George
Answer: B

9. Hoover Medal, a prize given for outstanding extra-career services by engineers to humanity, has been awarded to which Indian engineer for year 2008 ?
(A) Sam Pitroda
(B) G.Madhavan Nair
(C) N.R.Narayan Murthy
(D) A.P.J.Abdul Kalam
Answer: D

10. The headquarter of NATO is located in_____
(A) New York
(B) Paris
(C) Geneva
(D) Brussels
Answer: D

11. On the banks of which river is the Kumbh Mela at Ujjain held ?
(A) Kshipra
(B) Godavari
(C) Krishna
(D) Kaveri
Answer: A

12. Sivakasi in Tamil Nadu is famous for which industry ?
(A) Glass
(B) Leather
(C) Diamond
(D) Fireworks
Answer: D

13. To put out the fire, which gas is released by Fire Extinguishers ?
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon monoxide
Answer: C

14. ‘Dromedary’ and ‘Bactrian’ are the types of which animal ?
(A) Goat
(B) Camel
(C) Elephant
(D) Bear
Answer: B

15. In which union territory of India, would you meet the people of the Onge tribe ?
(A) Daman and Diu
(B) Lakshadweep
(C) Dadra and Nagar Haveli
(D) Andaman and Nicobar Islands
Answer: D

16. Ramon Magsaysay Award, often considered as Asia’s Nobel Prize, is given in memory of which Asian country’s former president ?
(A) Singapore
(B) Indonesia
(C) Philippines
(D) Malaysia
Answer: C

17. The East-West Corridor, being constructed under National Highways Development Project, and which starts at Porbandar (Gujarat) in west, will terminate at which place in the east ?
(A) Silchar (Assam)
(B) Kohima (Nagaland)
(C) Imphal (Manipur)
(D) Shillong (Meghalaya)
Answer: A

18. Asteroids, sometimes called minor planets or planetoids, are generally found between which planets ?
(A) Earth and Mars
(B) Mars and Jupiter
(C) Jupiter and Saturn
(D) Saturn and Uranus
Answer: B

19. By what name is the observation in economics that ‘bad money drives out good money’ popularly known ?
(A) Say’s Law
(B) Gresham’s Law
(C) Murphy’s Law
(D) Parkinson’s Law
Answer: B

20. The subatomic particle ‘Boson’ is named after which Indian scientist ?
(A) Meghnad Saha
(B) Jagdish Chandra Bose
(C) Satyendra Nath Bose
(D) Homi Bhabha

Click to comment