TNPSC - Group 4 Important Questions and Answers for Science.

01.The two main reasons we use large telescopes for observations in astronomy are: 
A. Magnification and clarity.
B. Magnification and resolution.
C. Magnfication and optical quality.
D. Light gathering power and resolution. 
Answer: D

02. Earthquakes occur ________
A. In the hydrosphere. 
B. In the magnetosphere. 
C. In the lithosphere. 
D. In the atmosphere. 
Answer: C

03. Atoms are composed of 
A. Amorphous carbon-like particles 
B. Nuclei with the same number of protons and neutrons 
C. A nucleus of protons and neutrons orbited by electrons 
D. Debris mostly left over from atomic explosions 
Answer: C

04. The approximate temperature of the sun's "surface" is _______
A. 5800 k 
B. 1.99 x 10^30 k 
C. 8-10 million k 
D. 1-2 million k 
Answer: A

05. The "runaway greenhouse effect" occurred on which planet? 
A. Mercury 
B. Mars 
C. Earth 
D. Venus 
Answer: D

06. Different types of electromagnetic radiation (x-rays, infrared, radio,etc.) 
A. Travel at different speeds in a vacuum 
B. Have different amounts of energy for each photon 
C. Jave the same wavelength 
D. Do not always obey the inverse square law 
Answer: B

07. When you double the frequency of a wave, you 
A. Decrease the wavelength by two. 
B. Increase the amplitude by two. 
C. Increase the wavelength by two. 
D. Decrease the amplitude by two. 
Answer: A

08.  Apparent magnitude is a measure of 
A. The brightness of a star, as seen from the earth. 
B. The surface temperature of a star. 
C. The size (diameter) of a star. 
D. The intrinsic brightness (actual light output) of a star.
Answer: A

09.Light can be described
A. only as a photon
B. both as a wave and as a particle 
C. only as a particle 
D. only as a wave
Answer: B

10. Waves or rays of the electromagnetic spectrum arranged according to increasing wavelength include: 
A. x-rays, ultraviolet, red, orange 
B. radio, yellow, millimeter 
C. infrared, radio, gamma rays
D. gamma rays, x-rays, radio 
Answer: D

Click to comment