TNPSC Group 4 Important General Knowledge Questions and Answers - 4

1. What name has been given to the first Boeing 747/700 jet, inducted into Indian Air Force, designed to work as the Indian President’s office-in-the-sky ?
(A) Samrat
(B) Rajdoot
(C) Maharaja
(D) Badshah
Answer: B

2. Which pigment gives plants and leaves their green colour ?
(A) Betalain
(B) Chlorophyll
(C) Carotenoid
(D) Anthocyanin
Answer: B

3. As a token of protest against Jallianwala Bagh massacre on 13 April 1919, who returned the Knighthood conferred on him by the British Government ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Tej Bahadur Sapru
(C) Gopal Krishna Gokhle
(D) Syed Ahmed Khan
Answer: A

4. On 6 Apr 2009, which Indian cricketer surpassed Australian Mark Waugh’s world record for the most catches in Test Cricket by a fielder (excluding wicket-keeper) ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) V.V.S.Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Mohammed Azharuddin
Answer: C

5. What is the retirement age of High Court judges ?
(A) 60 years
(B) 62 years
(C) 65 years
(D) 70 years
Answer: C

6. Which apparatus is used to measure the blood pressure ?
(A) Hygrometer
(B) Chronometer
(C) Thermometer
(D) Sphygmomanometer
Answer: D

7. Which renowned dancer established classical dance school ‘Kalakshetra’ at Adyar near Chennai in 1931 ?
(A) Protima Gauri Bedi
(B) Sonal Mansingh
(C) Mrinalini Sarabhai
(D) Rukmini Devi Arundale
Answer: D

8. Kudremukh hills, name literally meaning Horse face, in Karnataka are famous for mines of which mineral ?
(A) Gold
(B) Lignite
(C) Bauxite
(D) Iron Ore
Answer: D

9. Ghatigaon Sanctuary, set up for the conservation of the Son Chiriya (great Indian bustard), is located in which state ?
(A) Haryana
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka
Answer: C

10. The novel ‘Q & A’, on which 8 Oscar awards winning film ‘Slumdog Millionaire’ (2008) is based, was authored by which Indian civil servant ?
(A) Vikas Swarup
(B) Vikram Seth
(C) Amitav Ghosh
(D) Aravind Adiga
Answer: A

11. Which is the only bird that can fly backwards ?
(A) Sunbird
(B) Kingfisher
(C) Honeyeater
(D) Hummingbird
Answer: D

12. ‘Chanderi’ and ‘Maheshwari’ sarees are native of which state ?
(A) Tamil Nadu
(B) West Bengal
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Answer: C

13. Quinine, the anti-malaria drug, is made from the bark of which tree ?
(A) Cinchona
(B) Wintergreen
(C) Peppermint
(D) Eucalyptus
Answer: A

14. Titan, the only moon (natural satellite) known to have a dense atmosphere, is the largest moon of which planet ?
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Saturn
(D) Uranus
Answer: C

15. Which dynasty, founded by Mauryan senapati (commander-in-chief) Pushyamitra, was immediate successor of the Maurya dyanasty ?
(A) Gupta dynasty
(B) Kanva dynasty
(C) Nanda dynasty
(D) Shunga dynasty
Answer: D

16. Which coastal city is known as the ‘Queen of the Arabian Sea’ ?
(A) Kochi (Kerala)
(B) Mangalore (Karnataka)
(C) Ratnagiri (Maharashtra)
(D) Marmagao (Goa)
Answer: A

17. On 1 September 1939, attack on which country by Germany marked the start of World War II ?
(A) France
(B) Poland
(C) Britain
(D) Belgium
Answer: B

18. In 1981, which Mumbai born British writer won the Booker Prize for his novel ‘Midnight’s Children’ ?
(A) Salman Rushdie
(B) V.S.Naipaul
(C) Arundhati Roy
(D) Kiran Desai
Answer: A

19. In 1913, at which American city did Lala Har Dayal found the ‘Ghadar Party’ ?
(A) Boston
(B) California
(C) Philadelphia
(D) San Francisco
Answer: D

20. By voter strength, which Indian parliamentary constituency (Lok Sabha seat) having more than 33 lakh voters holds the world record of the largest constituency ?
(A) Chandni Chowk (Delhi)
(B) Outer Delhi (Delhi)
(C) Nandyal (Andhra Pradesh)
(D) Samastipur (Bihar)

Click to comment