TNPSC Group 4 Important General Knowledge Questions and Answers - 3

1. What is the minimum age limit to become the Governor of a state in India ?
(A) 18 years
(B) 25 years
(C) 30 years
(D) 35 years
Answer: D

2. Yakshagana, literally meaning celestial music, is a popular dance drama of which Indian state ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) West Bengal
Answer: C

3. Hirakud Dam at Sambalpur in Orissa, the longest dam in India, is built across which river ?
(A) Narmada
(B) Mahanadi
(C) Godavari
(D) Kaveri
Answer: B

4. Among terrestrial (land) animals, which animal has the longest gestation period ?
(A) Tiger
(B) Elephant
(C) Rhinoceros
(D) Horse
Answer: B

5. For writing the Punjabi language, which Sikh guru developed the Gurumukhi script ?
(A) Guru Angad
(B) Guru Amar Das
(C) Guru Ram Das
(D) Guru Arjan
Answer: A

6. Which among the following disease is caused by female Aedes Aegypti mosquitoes ?
(A) Malaria
(B) Kala-Azar
(C) Dengue Fever
(D) Typhoid
Answer: C

7. ‘Mein Kampf’ (My Struggle) book is the autobiography of which dictator ?
(A) Pol Pot
(B) Idi Amin
(C) Adolf Hitler
(D) Joseph Stalin
Answer: C

8. Who was the chief guest at the Republic Day celebrations on 26th January 2009 in New Delhi ?
(A) Vladimir Putin (Russian President)
(B) Nicolas Sarkozy (French President)
(C) Zigme Singye Wangchuk (Bhutan King)
(D) Nursultan Nazarbayev (Kazakhstan President)
Answer: D

9. In 1916, who founded Shreemati Nathibai Damodar Thackersey (SNDT) Women’s University at Pune, the first women’s university in India ?
(A) Annie Besant
(B) Mahatma Gandhi
(C) Madan Mohan Malaviya
(D) Dhondo Keshav Karve
Answer: D

10. In which African city are the headquarters of United Nations Environment Programme (UNEP) located ?
(A) Nairobi (Kenya)
(B) Cairo (Egypt)
(C) Abuja (Nigeria)
(D) Addis Ababa (Ethiopia)
Answer: A

11. Which hormone, released when danger threatens, is known as Emergency hormone ?
(A) Insulin
(B) Adrenaline
(C) Melatonin
(D) Thyroxine
Answer: B

12. ‘Kathakali’, ‘Mohiniaattam’ and ‘Thullal’ dance forms are native of which state ?
(A) Karnataka
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Answer: D

13. Which is the only continent through which all longitude lines passes ?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Antarctica
(D) Australia
Answer: C

14. ‘Vinaya Pitaka’, ‘Sutta Pitaka’ and ‘Abhidhamma Pitaka’ – collectively known as the ‘Tripitaka’ (three baskets) – are sacred texts of which religion ?
(A) Jainism
(B) Sikhism
(C) Buddhism
(D) Christianity
Answer: C

15. In 1997, to which Indian film star did Pakistan Government present its highest civilian award ‘Nishan-e-Intiaz’ ?
(A) Dev Anand
(B) Raj Kapoor
(C) Amitabh Bachchan
(D) Dilip Kumar
Answer: D

16. On 18 March 1965, who became the first human to walk in the space ?
(A) Yuri Gagarin
(B) Alexey Leonov
(C) Neil Armstrong
(D) Buzz Aldrin
Answer: B

17. Washington D.C., the capital of United States of America, is located on the banks of which river ?
(A) Seine
(B) Thames
(C) Potomac
(D) Moskva
Answer: C

18. Which among the following is the first indigenous civilian aircraft of India ?
(A) Saras
(B) Tejas
(C) Chetak
(D) Cheetah
Answer: A

19. Near which city is the Salim Ali Centre for Ornithology and Natural History located ?
(A) Panaji (Goa)
(B) Coimbatore (Tamil Nadu)
(C) Bharatpur (Rajasthan)
(D) Sultanpur (Haryana)
Answer: B

20. Which Central American country was formerly known as ‘British Honduras’ ?
(A) Belize
(B) Malawi
(C) Botswana
(D) Benin

Click to comment