TNPSC Group 4 Important General Knowledge Questions and Answers - 5

1. In which city is the dargah (tomb) of sufi saint Moinuddin Chishti located ?
(A) Mumbai
(B) Srinagar
(C) New Delhi
(D) Ajmer
Answer: D

2. With with musical instrument is Pt. Ravi Shankar associated ?
(A) Sitar
(B) Sarod
(C) Santoor
(D) Tabla
Answer: A

3. In 1953, who became the first woman President of the United Nations General Assembly (UNGA)?
(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Sucheta Kriplani
(C) Vijay Laxmi Pandit
(D) Sarojini Naidu
Answer: C

4. Hitler party which came into power in 1933 is known as______
(A) Labour Party
(B) Nazi Party
(C) Ku-Klux-Klan
(D) Democratic Party
Answer: B

5. What is the name of India’s first nuclear reactor ?
(A) Apsara
(B) Kamini
(C) Dhruva
(D) Aryabhatt
Answer: A

6. At which place did Mahatama Gandhi start his first Satyagraha in India ?
(A) Kheda (Gujarat)
(B) Champaran (Bihar)
(C) Sabarmati (Gujarat)
(D) Mumbai (Maharashtra)
Answer: B

7. ’Wings of Fire’ and ‘Ignited Minds’ books are authored by which Indian scientist ?
(A) H.G.Khurana
(B) M.S.Swaminathan
(C) A.P.J.Abdul Kalam
(D) S.Chandrasekhar
Answer: C

8. The Gir Forest National Park (Sasan Gir), the only home of the Asiatic Lions is situated in which state ?
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) West Bengal
(D) Madhya Pradesh
Answer: B

9. Which Mughal emperor assumed the title of ‘Alamgir’ (Conqueror of the world) ?
(A) Akbar
(B) Jehangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Answer: D

10. What is the common name of Acetylsalicylic Acid ?
(A) Aspirin
(B) Vinegar
(C) Vitamin C
(D) Vitriol
Answer: A

11. Who signs one rupee currency note of India ?
(A) RBI Governor
(B) Finance Secretary
(C) Finance Minister
(D) President
Answer: B

12. Who wrote the ‘Das Capital’, an extensive treatise on political economy ?
(A) Karl Marx
(B) Friedrich Engles
(C) Leo Tolstoy
(D) Maxim Gorky
Answer: A

13. Who was the first law minister of independent India ?
(A) Vallabhbhai Patel
(B) Rafi Ahmed Kidwai
(C) B.R.Ambedkar
(D) Maulana Abul Kalam Azad
Answer: C

14. Arabica, Robusta and Liberica are the varieties of which popluar beverage?
(A) Tea
(B) Coffee
(C) Yoghurt
(D) Lemonade
Answer: B

15. Which Indian classical dance form, native of Andhra Pradesh, was developed by Siddhendra Yogi from Bhamakalapam dance drama ?
(A) Odissi
(B) Kathakali
(C) Bharatanatyam
(D) Kuchipudi
Answer: D

16. Where is the headquarters of the National Institute of Oceanography
located ?
(A) Dona Paula (Goa)
(B) Kochi (Kerala)
(C) Mumbai (Maharashtra)
(D) Visakhapatnam (Andhra Pradesh)
Answer: A

17. Which European country is known as the ‘Land of a thousand lakes’ ?
(A) Denmark
(B) Sweden
(C) Norway
(D) Finland
Answer: D

18. Which is the nearest star to the Sun ?
(A) Proxima Centauri
(B) Alpha Centauri A
(C) Alpha Centauri B
(D) Bernard’s Star
Answer: A

19. Which gas is commonly known as ‘Laughing Gas’ ?
(A) Ozone
(B) Methane
(C) Nitrous Oxide
(D) Carbon dioxide
Answer: C

20. Which is the only continent through which all three main latitude lines –Equator, Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn – passes ?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Europe
(D) South America

Click to comment