TNPSC Group 4 General Studies Previous Questions and Answers Part - 2

1. How many current is consumed for a tubelight which has 40w for domestic use?
a. 0.2 A
b. 0.5 A
c. 1 A
d.5.75 A
Answer: a

2. Thumba equatorial rocket lanunchin station was established at which place in India?
a. Bangalore
b. Sriharikota
c. Mahendragiri
d. Thiruvananthapuram
Answer: d

3. Among the following taxes which is not considered as a direct tax?
a. Income tax
b. Sales tax
c. Gift tax
d. Wealth tax
Answer: b

4. Match List I with List II Correcly

          List I            List II
a. Gold collar workers    1. Involved in quarternary activities
b. Whit collar Workers    2. Involved in secondary activities
c. Red  collar Workers    3. Involved in quinary activities
d. Blue collar Workers    4. Involved in primary activities
Answer:a-3, b-1, c-4, d-2

5. In India the first Agricultural Research Centre was started by
a. Lord Lytton
b. Lord Curzon
d. Lord Canning
d. Lord Ripon
Answer: b

6. Consider the following statements
Assertion (A): The partition of Bengal in 1905 provided a spark for the riseof extremism in the Indian National movement
Reason (R): Curzons real motives were to divide the Hindus and Muslims in Bengal and to break in growth of Bengali nationalism.
 Now select your answer according to the coding scheme given below:
a. Both (A) and (R) is True, but (R) is not the corrent explanation of (A)
b. Both (A) and (R) is True, but (R) is the corrent explanation of (A)
c. (A) is true, but (R) is false
d. (A) is false, but (R) is true
Answer: a

7. In which tax the incidence and impact is on one and the same person?
a. Income tax
b. Sales tax
c. Value addred tax
d. Service tax
Answer: a

8. Arranging the following in chronological order
I. Sama Veda
II. Rig Veda
III. Yajur Veda
IV. Atharva Veda
Answer: II, III, I & IV

9. Match List I with List II Correcly

          List I                             List II
a. First Five year plan     1. Self-suffiency
b. Second Fice year plan  2. Agriculture and Industrial development
c. Red  collar Workers     3. Agriculture Development
d. Blue collar Workers     4. Heavy Industrial Development
Answer:a-3, b-4, c-1, d-2

10. Match List I with List II Correcly

          List I                             List II
a. H.J.Bhaba                   1. Scientific and Industrial Research
b. S.S. Bhatnagar            2. Atomic Energy
c. D.S. Kothari                3. Indian Space Research Organisation              
d. Blue collar Workers      4. Defence Science Organisation
Answer:a-2, b-1, c-4, d-3

Click to comment