TNPSC Current Affairs - Important Questions with Answers

1. Identify the city which was not one of the 10 cities selected under the Smart Ganga City Scheme of the Union Government.
a) Haridwar
b) Rishikesh
c) Mathura-Vrindavan
d) Kolkata
Answer: d

2. Who headed the NGT committee to assess the damage caused by the World Culture Festival of Art of Living Foundation to the Yamuna flood plain in March 2016?
a) Shashi Shekhar
b) Madhav Chitale
c) Arvind Subramanian
d) Anand Desai
Answer: a

3. Which city is hosting the SAARC Youth Parliamentarians Conference on Peace and Harmony for Development 2016?
a) Dhaka
b) New Delhi
c) Colombo
d) Islamabad
Answer: d

4. The only Indian cricketer who figured in the Top 10 Test Player Rankings of the ICC?
a) Virat Kohli
b) Ajinkya Rahane
c) R Ashwin
d) Murali Vijay
Answer: b

5. A Federal Supreme Court justice authorized corruption probe against Dilma Rousseff. She is the president of
a) Argentina
b) Brazil
c) Chile
d) Columbia
Answer: b

6. Which city hosted the 1st National Conference of Investigating Agencies?
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Bengaluru
d) New Delhi
Answer: d

7. Name the Hollywood actress who starred as Eva in 1958 film The Gun Runners and passed away in August 2016.
a) Eddie Albert
b) Tracie May
c) Patricia Sullivan
d) Gita Hall
Answer: d

8. Name the person who bagged the APJ Abdul Kalam Award for meritorious services in the Higher Education Department of Tamil Nadu?
a) Hansraj Verma
b) Kalpana Chawla
c) RB Udhayakumar
d) P Shanmugam
Answer: d

9. Unilever, the parent company of Hindustan Unilever (HUL), in August 2016 acquired which air purification company?
a) Pureit
b) AirQuick
c) Blueair
d) Odonil
Answer: c

10. Name the Malayalam script writer who died in August 2016 and won the state film award for best screenplay in 1996 for the film Kanakkinavu?
a) T A Rasaq
b) SR Bappu 
c) Vazhayil Khadeeja
d) Pinarayi Vijayan
Answer: a

11. Name the Indian tennis doubles pair that won the Abierto Mexicano Los Cabos title.
a) Purav Raja and Divij Sharan
b) Vishnu Vardhan and Srinivasan Vasudevan
c) Saketh Myneni and Divij Sharan
d) Jaidip Mukerjea and Divij Sharan
Answer: a

12. Name the American artistic gymnast who won gold in the Floor Exercise event at Rio Olympics.
a) Amy Tinkler
b) Simone Biles
c) Alexandra Raisman
d) Ecaterina Szabo
Answer: b

13. Name the former FIFA president and IOC member who died recently.
a) Sepp Blatter
b) Stanley Rous
c) Joao Havelange
d) None of the above
Answer: c

14. Name the Indian music composer who was recently honoured with the Tamil Ratna Award.
a) Yuvan Shankar Raja
b) Santhosh Narayanan
c) Anirudh Ravichander
d) A R Rahman
Answer: d

15. Name the renowned Punjabi writer and Jnanpith awardee who passed away recently.
a) Gurdial Singh
b) Kartar Singh Duggal
c) Komail Singh Somal
d) None of the above
Answer: a

Click to comment