TNPSC - Science {10th Standard } - Structure and Functions of Human Body - Organ Systems

1.   Unipolar neurons are found in the ________.
      a. Brain
      b. Spinal cord
      c. Embryonic nervous tissue
      d. Adult nervous tissue
      Answer:  C.  Embryonic nervous tissue

2.   The sensory organs contain ________.
      a. Unipolar neuron
      b. Bipolar neuron
      c. Multipolar neuron
      d. Medullated neutron
      Answer:  b.  Bipolar neuron

3.   The part of brain which controls emotional reactions in our body is ________.
       a. cerebellum
       b. cerebrum
       c. Thalamus
       d. Hypothalamus
       Answer:  d. Hypothalamus

4.   One of the following is a part of the brain stem.  Pick it out.
        a. Forebrain and midbrain
        b. Midbrain and hindbrain
        c. Forebrain and hindbrain
        d. Forebrain and spinal cord.
        Answer:  b. Midbrain and Hindbrain

5.    Spinal nerves are _______.
        a. Sensory nerves
        b. Motor nerves
        c. Mixed nerves
        d. Innervating the brain
        Answer:  c. Mixed nerves

6.    An endocrine gland found in the neck is ________.
       a. adrenal gland
       b. Pituitary gland
       c. thyroid gland
       d. Pancreas.
        Answer: c. thyroid gland

7.    An endocrine gland which is both exocrine and endocrine is the _________.
       a. Pancreas
       b. Pituitary
       c. thyroid
       d. adrenal
       Answer:  a. Pancreas

8.    Normal blood glucose level in 1dl of blood is________.
       a. 80 - 100 mg / dl
       b. 80 - 120 mg / dl
       c. 80 - 150 mg / dl
       d. 70 - 120 mg / dl
       Answer:  b. 80 – 120 mg / dl

9.    The ‘‘T’’ lymphocytes are differentiated to resist infection in the ________.
       a. Parathyroid gland
       b. lymph gland
       c. thymus gland
       d. adrenal gland
       Answer:  c. thymus gland

10.  In Meiosis – I, the pairing of homologous chromosomes take place during ________ stage.
       a. leptotene
       b. zygotene
       c. Pachytene
       d. diplotene
       Answer:  b. Zygotene

11.  The two systems of the human body which help in the control and co-ordination of metabolic activities are_______.
        a. digestive and circulatory
        b. respiratory and circulatory
        c. excretory and skeletal
        d. nervous and endocrine
        Answer:  d. nervous and endocrine

12.  Neurotransmitters are released at the synapse by ________.
        a. Tips of Dendrites
        b. Synaptic Knobs
        c. Organelles of Cyton
        d. Myelin sheath of Axon
        Answer:  b. Synaptic Knobs

13.   The endocrine gland related to the immune system is ________.
         a. Thyroid
         b. Thymus
         c. Adrenal
         d. Pineal
         Answer:  b. Thymus

14.   The hormone administered by doctors to a pregnant women to help in childbirth during the time of natural delivery is ________.
        a. Oestrogen
        b. Progesterone
        c. Insulin
        d. Relaxin
        Answer: d. Relaxin

15.   The important event of meiosis is the crossing over.  It occurs during ________.
        a. Leptotene
        b. Pachytene
        c. Diplotene
        d. Zygotene
        Answer:  b. Pachytene

16.   Reduction division is the process by which gametes are produced.  The cells which reduction division take place are ­­­________.
        a. germinal epithelial cells
        b. the sensory epithelial cells
        c. cuboidal epithelial cells
        d. columnbar epithelial cells
        Answer:  a. germinal epithelial cells

17.   In Amoeba, the cell division takes place ________.
         a. involving change in the chromatin reticulum
         b. without involving changes in the chromatin reticulum
         c. leading to reducing in the number of chromosomes
         d. without dividing the  nucleus.
         Answer:  b. Without involving  changes in the chromatin reticulum

18.    Pick out the item which has sequential arrangement.
         a. Zygotene → Leptotene → Pachytene → Diplotene → Diakinesis
         b. Diakinesis → Zygotene → Leptotene → pachytene → Diplotene
         c. Leptotene → Zygotene → Pachytene → Diplotene → Diakinesis
         Answer:  c. Leptotene → Zygotene → Pachytene → Diplotene → Diakinesis
19.   Polio is a viral disease and the affected child suffers from physical disability limbs.  Which system of the mostly affected due to this infection?
        a. Nervous system
        b. Digestive system
        c. Respiratory system
        d. Excretory system
        Answer:  a. Nervous system

20.   Blinking when a beam of light is suddenly focused on the eyes and sudden withdrawal if hand upon touching a hot body are some of the examples of reflex actions.  Which part of the central nervous system acts as the centre for these actions?
         a. Forebrain
         b. Spinal cord
         c. Hindbrain
         d. Synapse
         Answer:  b. Spinal cord

21.  The following are the parts of a neuron:
        a. Axon
        b. Terminal branches
        c . Cyton
        d. Dendrites
        The Correct pathway of a nerve impulse through these parts are ________.
         a. b a d c
         b. d c a b
         c. b d a c
         d. a d b c
         Answer:  b. d c a b

22.   For minor surgeries in the body, doctors administer local anaesthesia to a part of the body so that the pain will not be felt by the patient.  At which part, do you think, the nerve impulse is being arrested due to the effect of anaesthesia?
        a. at cyton
        b. at axon
        c. at synapse
        d. in the middle of axon
        Answer:  c. At axon

23.   Assertion (A) : All spinal nerves are mixed nerves.
         Reason (R) : Each spinal nerves has a sensory root and motor root.
         a. Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R’ explains ‘A’.
         b. Both ‘A’ and ‘R’ are true but ‘R’ doesn’t explain ‘A’.
         c. Only ‘A’ is true but ‘R’ is false.
         d. ‘A’ is false but ‘R’is true.

         Answer:  a. Both ‘A’ and ‘ R’ are true and ‘R’ explains’A’.

Click to comment