TNPSC Important Questions with Answers of Indian Constitution

TNPSC Important Questions with Answers of Indian Constitution

1. During the British Rule in India, Who was the first Indian to be Appointed as Law Member of the Governor General's Council?
a. Motilal Nehru
b. Jawaharlal Nehru
c. Dr. B.R. Ambedkar
d. Satyendra Sinha

Answer: Satyendra Sinha

2. The Government of India Act 1919 was based upon:
a. Minto - Morley Reforms
b. Nehru Report
c. August Donation
d. Montague-Chelmsford Report

Answer: Montague-Chelmsford Report

3. Which one of the following Acts laid the foundation of the British Administration in India?
a. Regulating Act, 1773
b. Indian Councils Act, 1861
c. Indian Councils Act, 1892
d. None of the above

Answer: Regulating Act, 1773

4. Who among the following was the first Law Minister of India?
a. Maulana Abul Kalam Azad
d. Muhamad Ali Jinna
c. T. Krishnamachari
d. Dr.B.R.Ambedkar

Answer: Dr.B.R.Ambedkar

5. Who among the following was the Finance Minister of India in the Interim Government during 1946-1947?
a. John Mathan.
b. Liaquat Ali Khan
c. Chintamanrao Deshmukh
d. All of the above

Answer: Liaquat Ali Khan

6. Under which one of the following Acts, was the Communal Electorate System introduced by the British in India, for the first time?
a. Indian Council Act 1892
b. Indian Council Act 1861
c. Minto - Morley Reforms Reforms 1909
d. Montague-Chelmsford Report 1919

Answer: Minto - Morley Reforms Reforms 1909

7. In the Federation established by the Act of 1935,  residuary powers were given to the:
a. Governor General
b. Provincial Governor
c. Federal Legislature
d. Provincial Legislature

Answer: Governor General

8. Dyarchy in States relates to which Act____
a. Indian Councils Act, 1892
b. Indian  Councils Act, 1909
c. Government of India Act, 1919
d. Government of India Act, 1935

Answer: Government of India Act, 1935

9. The initial idea of recruitment on merit principle can be traced to the____
a. Lee Commission
b. Maxwell Committee
c. Islington Commission
d. Macaulay Committee

Answer: Macaulay Committee

10. Which of the following provisions of the Constitution of India was given immediate effect form November 26, 1949
a. Citizdnship, Federal System
b. Federal Sytsm, Emergency Provisiton 
c. Emergency Provisiton, Election
d. Federal Sytsm,  Election

Answer: Citizdnship, Federal System

Click to comment