Indian Constitution Important Questions and Answer for All Competitive Examination

1. From Which country Indian Constitution Borrowed Union - State List ?
Answer: Canada

2. From Which country Indian Constitution Borrowed Amendment of the Constitution ?
Answer: South Africa

3. Which amendment is known as Mini constitution ?
Answer: 42 nd amendment (1976)

4. From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Rights ?
Answer: America (USA)

5. In which amendment did the voting age is lowered form 21 to 18 ?
Answer: 61 st amendment (1989)

6. which amendment created the National Capital Territory of Delhi ?
Answer: 69 st amendment (1991)

4. From Which country Indian Constitution Borrowed Preamble ?
Answer: America (USA)

8. From Which country India Borrowed Written Constitution ?
Answer: America (USA)

9. From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Duties ?
Answer: Russia (USSR)

10. Which article has banned employment of children below the of 14 in hazardous industries and factories ?
Answer: Article 24

11. From Which country Indian Constitution Borrowed Supreme Court ?
Answer: America (USA)

12. From Which country India Borrowed Five year Plan ?
Answer: Russia (USSR)

13. From Which country Indian Constitution Borrowed Speaker in Lok Sabha ?
Answer: Britain (UK)

14. In which amendment did the Preamble amended ?
Answer: 42nd amendment

15. In which amendment did Right to property is removed from the Fundamental Rights ?
Answer: 44 th amendment (1978)

16. From Which country Indian Constitution Borrowed Parliamentary Election ?
Answer: Britain (UK)

17. From Which country Indian Constitution Borrowed Election Commission ?
Answer: Britain (UK)

18. From Which country Indian Constitution Borrowed 'Suspension of Fundamental Rights during the Emergency' ?
Answer: Germany

19. From Which country Indian Constitution Borrowed Concurrent list ?
Answer: Australia

20. Which amendment lead to the creation of Panchayat Raj ?
Answer: 73rd Amendment (1992)

21. Which article is known as Heart and Soul of the Constitution ?
Answer: Article 32

22. Which article is known as Necessary Evil ?
Answer: Article 22

23. From Which country Indian Constitution Borrowed Federal System ?
Answer: Canada

24. Article 17 of the Indian Constitution provides for ?
Answer: Abolition of Untouchability

25. Fundamental Right are granted to citizens under which Article ?
Answer: Article 12 to 35

26. 'Right to Equality' is guaranteed to the citizens of India under Article ?
Answer: Article 14

27.  Constitution of India was adopted by constituent assembly on ?
Answer: 26 November, 1949

28. Setting a supreme court was Calcutta is a part of ?
Answer: Regulating Act of 1773

29. The Christian Missionaries were allowed to spread their religion in India, under the Act ?
Answer: Charter Act of 1813

30. The first statute for the governance of India, under the direct rule of the British Government, was the
Answer: Government of India Act, 1858

Click to comment