-->

Important Questions and Answer of KVS & NVS and other Librarian Exam - 1

Important Questions: Library and Information Science

1. National Referal Centre for Science and Technology was functioning at
(A) OCLC 
(B) National Science Library 
(C) Library of Congress 
(D) National Library of Medicine
Answer: B

2. 'Key word in Title' was revised under the name of 'Keyword in context (KWIC)' by
(A) Berwick Sayers 
(B) E.C. Richardson
(C) Hans P. Luhn 
(D) D.J. Foskett 
Answer: C

3. World Cat' is maintained by
(A) Library of Congress 
(B) OCLC 
(C) ALA
(D) Thomson Reuters 
Answer: B

4. POPSI indexing system was developed by
(A) S.R. Ranganathan 
(B) A. Neelameghan
(G) Bhattacharya 
(D) D. Austin 
Answer: C

5. Which one of the following is not an elementary category in POPSI?
(A) Entity 
(B) Action
(C) Time 
(D) Discipline 
Answer: C

6. Relational indexing was devised by
(A) C.A. Cutter 
(B) M. Taube
(C) J.E.L. Farradane 
(D) Derek Austin 
Answer: C

7. Who has designed "Difference Engine"?
(A) Blaise Pascal 
(B) Charles Babbage 
(C) John Brown 
(D) John Napier 
Answer: B

8. ENIAC stands for
(A) Electronic Numeric Interval and Calculator
(B) Electrical Numerical Integration and Calculate
(C) Electronic Numerical Integrator and Calculator 
(D) Electronic Number Integration and Calculation 
Answer: C

9. What is the heart of micro computer?
(A) Micro Processor .
(B) CPU
(C) ALU 
(D) RAM
Answer: B

10. The concept of artificial intelligence is related with
(A) First Generation Computers
(B) Second Generation Computers
(C) Fourth Generation Computers
(D) Fifth Generation Computers 
Answer: D

11. Arrange the following in the order of Computer generations:
(i) Integrated circuit
(ii) Transistor
(iii) Vaccum tube
(iv) Chip
(A) (iv), (ii), (iii), (i) 
(B) (ill), (ii), (i), (iv) 
(C) (i), (ii), (iii), (iv) 
(D) (iii), (iv), (ii), (i)
Answer: B

12. Which one of the following types of memory is volatile?
(A) ROM 
(B) PROM
(C) EPROM 
(D) RAM 
Answer: D

13. Which one of the following is correctly matched?
(A) Fax - Optical storage
(B) CD-ROM - Image transmission
(C) Floppy Disc - Magnetic storage 
(D) Circuit - Software
Answer: C

14. The computer that process both analog and digitalis called
(A) Analog Computer 
(B) Hybrid Computer 
(C) Digital Computer 
(D) Mainframe Computer
Answer: B

15. Who has outlined examples of E-Books?
(A) McCarty - 1997 
(B) William J. Mitchell - 1995
(C) Mitchell - 1996 
(D) Craw Ford - 1995
Answer: A

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting