-->

UGC NET-July-2018 Paper - I Questions with Answer Keys Download



UGC NET-July-2018 Paper -1



Exam Date 22.07.2018 (Re-exam) 




1. From the following list of statements, select those which indicate the characteristics and basic requirements of teaching.


(i) Teaching implies communication.


(ii) Teaching is like selling goods.


(iii) Teaching means managing and monitoring.


(iv) Teaching implies influencing others.


(v) Teaching requires convincing others.


(vi) There can be no teaching without infrastructural support.


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i), (iii) and (iv) 


(2) (i), (ii) and (iii)


(3) (iv), (v) and (vi) 


(4) (ii), (v) and (vi)


Answer: 1





2. What is the purpose underlying the use of teaching aids ?


(1) To make the lessons interesting


(2) To capture the students’ attention


(3) To enhance access to technological resources


(4) To optimise learning outcomes


Answer: 4





3. In the two lists given below, List I provides the list of teaching methods, while List II indicates the factors helpful in rendering them effective. Match the two lists and choose the correct answer from the code given below.


List I (Teaching methods)             List II (Factors helpful in making them                                                                                                  effective)


(a) Expository method                (i) Trust and openness in relationship


(b) Investigative method           (ii) Freedom to choose a theme and scope for                                                                 frank exchange of ideas 


(c) Discussion method               (iii) Creating a challenge to address the problems


(d) Personalised method             (iv) Systematic, step-by-step presentation


                                                    (v) Maximising infrastructural support


Code :    


(a) (b) (c) (d)


(1) (iv) (iii) (ii) (i)


(2) (i) (ii) (iii) (iv)


(3) (ii) (iii) (iv) (v)


(4) (iii) (i) (ii) (iv)


Answer: 1





4. Below are given statements pertaining to evaluation systems. Identify those which correctly explain them.


(i) Criterion-Referenced Testing (CRT) focuses on a delimited domain of learning tasks.


(ii) Norm-Referenced Testing (NRT) requires a clearly defined group.


(iii) Formative tests are given at the end of a course.


(iv) Both Norm-Referenced Testing (NRT) and Criterion-Referenced Testing (CRT) use the same type of test items.


(v) Summative tests are used regularly during teaching transactions.


(vi) Mastery tests are examples of Norm-Referenced Testing.


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i), (ii) and (iii)


(2) (i), (ii) and (iv)


(3) (iv), (v) and (vi)


(4) (ii), (v) and (vi)


Answer: 2





5. In the list given below, identify those key teaching behaviours which have been observed to be contributive to effectiveness.


(i) Lesson clarity


(ii) Probing


(iii) Teacher-task orientation


(iv) Student success rate


(v) Instructional variety


(vi) Using student ideas


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i), (ii), (iii) and (iv) 


(2) (iii), (iv), (v) and (vi)


(3) (i), (iii), (iv) and (v) 


(4) (ii), (iii), (v) and (vi)


Answer: 3





6. Identify the correct order of the following components which are interrelated in research.


(i) Observation


(ii) Hypothesis making


(iii) Developing concepts


(iv) Deducing the consequences of theories


(v) Methods employed to obtain them


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (v), (iv), (iii), (ii) and (i)


(2) (i), (iii), (ii), (iv) and (v)


(3) (ii), (iii), (i), (iv) and (v)


(4) (iv), (v), (iii), (ii) and (i)


Answer: 2





7. In the list given below, identify those statements which correctly describe the meaning and characteristics of research.


(i) Research is a method of improving our common sense.


(ii) Deductive and inductive methods get integrated in a research process.


(iii) Research is creativity and charisma.


(iv) Research is the use of scientific method to provide answers to meaningful questions.


(v) Method of consulting and using experience is called research.


(vi) The answers provided by research can be empirically verified.


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (ii), (iv) and (vi)


(2) (i), (ii) and (iii)


(3) (iv), (v) and (vi)


(4) (i), (iii) and (v)


Answer: 1








8. In the two lists given below, List I provides the types of research methods, while List II indicates the critical features associated with them. Match the two lists and choose the correct answer from the code given below.


List I (Research methods)          List II (Critical features)


(a) Ex-post facto method         (i) Finding out the status based on a study of a large sample


(b) Case study method           (ii) Interpretation of thoughts of a great thinker


(c) Philosophical method        (iii) Intervention based ameliorative approach


(d) Descriptive survey method   (iv) Causal comparison and correlational studies


                                 (v) In-depth study of a unit specified for the purpose


Code :


(a) (b) (c) (d)


(1) (i) (ii) (iii) (iv)


(2) (ii) (iii) (iv) (v)


(3) (i) (iii) (ii) (v)


(4) (iv) (v) (ii) (i)


Answer: 4





9. A researcher uses parametric test in lieu of non-parametric test for analysis and interpretation of results. This may be described as a case of


(1) Unethical research practice


(2) Malpractice in reporting of results


(3) Technical lapse in handling data


(4) Manipulation of research results


Answer: 3





10. Which of the following provides more latitude to the researcher for creative expression ?


(1) Thesis writing


(2) Writing of a research article


(3) Presentation of a conference paper


(4) Preparing a research synopsis


Answer: 3





Read the following passage carefully and answer questions no. 11 to 15.


Some 2000 km down south of the Amazon, and about the same time when the tidal waves were at their highest as a consequence of the big clash of sea and fresh water at the Amazon delta most vigorously in March and April (2018), more than 40,000 people were talking about the power of water. Brasilia hosted the eighth edition of the World Water Forum (WWF – 8), where heads of states, civil societies and private sector gathered to discuss the present and future of mankind’s most valuable resource. This year’s theme was ‘Sharing Water’, and the government authorities expectedly put forth a political declaration, aimed at raising awareness about threats and opportunities associated with water resources. Deliberations here would play a decisive role in the periodic assessment of the sustainable development goals of Agenda 2030.





Brazil has established a solid institutional and legal framework for water management, based on the principle of multi-stakeholder participation. Brazil has also been conducting one of the boldest river inter-linking projects in which 500 km of canals will transfer abundant waters from the Sāo Francisco basin to small rivers and weirs in one of Brazil’s most arid areas, benefitting more than 12 million people in almost 400 municipalities.





India, too, has a large variety of water resources. An institutional framework consisting of regional river boards and river cleansing missions has been set up, while successive Central Governments have made efforts to address the dire needs of irrigation and mitigation of ground water depletion. As in the case of Brazil, a lot remains to be done in India. 





Adequate treatment of industrial waste-water, the fight against contamination of riverbeds and assistance to drought affected areas are high priority topics for both New Delhi and Brasilia. Due to these commonalities, there is ample room for bilateral co-operation. Water is a local, regional and global common and as such, collaboration is key to address most of its associated threats.





Today, mankind is faced with two facts : water is too powerful a force to be fought over, and too valuable a resource to be lost. To harmonise these two conflicting aspects, sharing water is perhaps the only meaningful motto for the ages to come.








11. As per the text of the passage, the eighth edition of the World Water Forum was concerned with


(1) Present and future of mankind


(2) The issue of high tidal waves


(3) The power of water


(4) The role of civil society in solving water-related problems


Answer: 3





12. Deliberations on the theme ‘Sharing Water’ should facilitate


(1) Regular evaluation of sustainable development goals


(2) The role of private sector in preserving water resources


(3) The establishment of institutional framework


(4) Sensitisation of government authorities


Answer: 1





13. The institutional framework of Brazil for water management


(1) Promotes bilateral collaboration


(2) Provides for multi-stakeholder participation


(3) Consists of regional river boards


(4) Addresses legal dimensions of water sharing


Answer: 2





14. What would be of high priority to both New Delhi and Brasilia as regards river water ?


(1) Proposing water as a global common


(2) Sharing water


(3) Development of large water resources


(4) Fight against contamination of riverbeds


Answer: 3





15. The main focus of the passage is on


(1) Resolution of water conflicts


(2) Encouraging bilateral co-operation


(3) Management of water as a valuable resource


(4) River inter-linking


Answer: 4





16. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled


as Reason (R). Read the statements and choose the correct answer using the code given below.


Assertion (A) : Meanings of messages used in the classroom are arbitrary in nature.


Reason (R) : Meanings are learnt as a result of one’s prior experiences.


Code :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(3) (A) is true, but (R) is false.


(4) (A) is false, but (R) is true.


Answer: 1





17. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled


as Reason (R). Read the statements and choose the correct answer using the code given below.


Assertion (A) : Classroom communication has a cultural dimension.


Reason (R) : Beliefs, habits, customs and languages are the cultural


characteristics of communication.


Code :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(3) (A) is true, but (R) is false.


(4) (A) is false, but (R) is true.


Answer: 1





18. In a classroom, teachers and students use self-interest issues to judge


(1) Their acceptability


(2) Uncritical dispositions


(3) Negative re-inforcement of ideas


(4) External non-verbal cues


Answer: 1





19. Variables that affect the information processing in a classroom are


(i) Perception levels


(ii) Learned habits


(iii) Attitudes, beliefs and values


(iv) Selectivity factor


(v) Market expectation


(vi) Institutional intervention


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i), (ii), (v) and (vi) 


(2) (ii), (iii), (iv) and (v)


(3) (iii), (iv), (v) and (vi) 


(4) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: 4





20. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled


as Reason (R). Read the statements and choose the correct answer using the code given below.


Assertion (A) : Selective exposure in the classroom is dependent upon students’ perceptions and knowledge about the source of information.


Reason (R) : The effectiveness of the communication source determines the


selective exposure of students to information.


Code :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(3) (A) is true, but (R) is false.


(4) (A) is false, but (R) is true.


Answer: 1





21. The next term in the series 5, 11, 21, 35, 53, ?, _____ is


(1) 75 


(2) 90 


(3) 115 


(4) 125


Answer: 1





22. The next term in the series XY, ABC, FGHI, ? , ______ is


(1) MNPQO 


(2) MNOPQ


(3) PQOMN 


(4) NMPOQ


Answer: 2





23. If the code of ALLAHABAD is DPQGOIKKO, then the code of BENGULURU will be


(1) ESBTBDIMF 


(2) MBDBFEIST


(3) EISMBTDBF 


(4) ESBDFBTMI


Answer: 3





24. A man paid Rs.160 while travelling 10 km in a taxi which has some initial fixed charges. Another man paid Rs.276 for travelling 16 km and the taxi driver charged


double of the initial fixed charges from him. The charges of the taxi per km is


(1) Rs.10 


(2) Rs.13 


(3) Rs.11 


(4) Rs.17


Answer: 3





25. Gopal walks 20 m North. Then he turns right and walks 30 m. Then he turns right and walks 35 m. Again he turns left and walks 15 m. Then he again turns left and


walks 15 m. The shortest distance between his original position and final one is


(1) 65 m 


(2) 55 m 


(3) 40 m 


(4) 45 m


Answer: 4





26. Choose the proper alternative given in the code to replace the question mark.


Cow – Milk


Bee – Honey


Teacher – ?


Code :


(1) Marks


(2) Discipline


(3) Wisdom


(4) Lesson


Answer: 3





27. Among the following, two statements are related in such a way that if one becomes undetermined, the other will also be undetermined. Select the code that refers to


these two statements.


Statements :


(i) Every fruit is nutritious.


(ii) Fruits are hardly nutritious.


(iii) Fruits are mostly nutritious.


(iv) Some food items are nutritious.


Code :


(1) (i) and (ii) 


(2) (ii) and (iii) 


(3) (iii) and (iv) 


(4) (i) and (iv)


Answer: 1





28. Given below are two premises (a) and (b). Four conclusions are drawn from them. Select the code that embodies validly drawn conclusion(s) (taking the premises


individually or jointly). 


Premises :


(a) All saints are noble.


(b) Some religious men are saints.


Conclusions :


(i) Some religious men are noble.


(ii) All religious men are noble.


(iii) Some saints are religious men.


(iv) All noble persons are saints.


Code :


(1) (i) and (ii) 


(2) (ii) and (iii)


(3) (i) and (iii) 


(4) (i) and (iv)


Answer: 3





29. Which one is not correct in the context of deductive and inductive reasoning ?


(1) A deductive argument makes the claim that its conclusion is supported by its premises conclusively.


(2) A valid deductive argument may have all false premises and true conclusion.


(3) An inductive argument claims the probability of its conclusion.


(4) An inductive argument cannot provide us any new information about matters of fact.


Answer: 4





30. When the purpose of the definition is to explain some established use of a term, the definition is called


(1) Stipulative 


(2) Lexical 


(3) Persuasive 


(4) Theoretical


Answer: 2





Consider the following two tables (I and II) that indicate the percentage of employees working in various departments of an organization along with the ratio of men to women in the same departments. The total number of employees in the organization is 4600. Based on these tables I and II, answer the questions that follow (Questions no. 31 – 35) :
















31. What is the total number of women in the Accounts department ?


(1) 86 


(2) 102 


(3) 80 


(4) 92


Answer: 4





32. What is the total number of employees working in the IT and HR departments together ?


(1) 1628 


(2) 1646 


(3) 1766 


(4) 1702


Answer: 4





33. What is the ratio of the total number of men to total number of women working in all the departments put together ?


(1) 63 : 41 


(2) 41 : 27 


(3) 53 : 47 


(4) 27 : 19


Answer: 3





34. The number of women in the Purchase department forms what percentage of the total number of employees in the organization ?


(1) 3% 


(2) 6% 


(3) 1% 


(4) 12%


Answer: 1





35. What is the ratio of the number of men in the Production department to the number of men in the Marketing department ?


(1) 7 : 3 


(2) 9 : 11 


(3) 13 : 7 


(4) 11 : 9


Answer: 2





36. Which of the following statement(s) regarding the term ICT is/are true ?


P : A digital divide is an economic and social equality with regard to access to, use of, or impact of ICT.


Q : ICT helps in international development by bridging the digital divide and providing equitable access to technologies.


Choose the correct answer from the following :


(1) P only 


(2) Q only


(3) P and Q 


(4) Neither P nor Q


Answer: 2





37. A confidential file needs to be deleted from a workstation. Which is the most effective way to ensure this ?


(1) Rename the file


(2) Compress the file and back-up to tape


(3) Copy and paste the file into the recycle bin and empty the recycle bin


(4) Drag the file into the recycle bin and empty the recycle bin


Answer: 4





38. Which of the following statement(s) is/are true with regard to websites ?


P : A blog is a website that consists of posts in reverse chronological order.


Q : A wiki is a website that is designed to allow people to collaborate easily.


Choose the correct answer from the following :


(1) P only (2) Q only


(3) P and Q (4) Neither P nor Q


Answer: 3





39. In the context of e-mail, what is ‘spam’ ?


(1) The act of overloading an e-mail server by using denial-of-service attacks


(2) E-mail messages that are infected with viruses


(3) A large quantity of messages that do not reach the recipient


(4) Unsolicited advertising sent to a large number of recipients


Answer: 4





40. A virus type that is capable of shifting from one computer to another without user interaction is known as a


(1) Worm 


(2) Trojan


(3) Logic bomb 


(4) Boot sector


Answer: 1





41. Sustainable Development Goals (SDGs) are formally known as


(1) Transforming Our World : 2030 Agenda


(2) Sustainable Living For All : 2022 Agenda


(3) Life Of Dignity For All : 2022 Agenda


(4) One Planet, One People : 2030 Agenda


Answer: 1





42. An earthquake of a magnitude in the range of 6·0 – 6·9 on the Richter Scale is considered


(1) Moderate 


(2) Strong


(3) Major 


(4) Great


Answer: 2





43. Frequent episodes of dense smog in winter season in the National Capital Region (NCR) can be attributed to


(i) stubble burning


(ii) biomass burning in rural households


(iii) transport


(iv) transboundary movement of pollutants


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i) and (iii)


(2) (i), (ii) and (iii)


(3) (i), (iii) and (iv)


(4) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: 4





44. Municipal Solid Waste (MSW) comprises of


(i) Household waste


(ii) Sanitation residue


(iii) Waste from streets


(iv) Construction and demolition debris


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i), (ii) and (iii)


(2) (i) and (iii)


(3) (i), (iii) and (iv)


(4) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: 4





45. As per the Indian Government’s target for exploiting renewable energy sources, the percentage share of solar and wind energy in the total power generation from renewable energy sources by the year 2022 will be about


(1) 91·43% 


(2) 57·14%


(3) 50% 


(4) 60%


Answer: 1





46. The mandate of the University Grants Commission (UGC) includes


(i) disbursing grants to Universities and colleges


(ii) recognising and monitoring technical institutions


(iii) funding research centres in Universities


(iv) managing various scholarship programmes


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i), (ii) and (iv)


(2) (i), (iii) and (iv)


(3) (i), (ii) and (iii)


(4) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: 2





47. Which one of the following States is going to have India’s first National Rail and Transportation University ?


(1) Uttar Pradesh 


(2) Maharashtra


(3) Bihar 


(4) Gujarat


Answer: 4





48. The Citizen’s Charter is an instrument which seeks to make an organisation


(i) Transparent


(ii) Accountable


(iii) Formal


(iv) Accessible


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i) and (iii) 


(2) (i), (ii) and (iii)


(3) (i), (ii) and (iv) 


(4) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: 3





49. The Chief Minister of a State is not eligible to vote in the Presidential election, if


(1) he/she himself/herself is a candidate


(2) he/she is a caretaker Chief Minister


(3) he/she has a criminal case pending against him/her


(4) he/she is a nominated member of the State Legislative Assembly


Answer: 4





50. In the QS World Rankings (2018), which of the following Indian Universities is/are among the top 500 Universities ?


(i) University of Delhi


(ii) University of Hyderabad


(iii) Banaras Hindu University


(iv) Jawaharlal Nehru University


Choose the correct answer from the code given below :


Code :


(1) (i) only 


(2) (i), (ii) and (iv)


(3) (i), (ii) and (iii) 


(4) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: 1


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting