-->

Women Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Women Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Which of the following statements is correct about Women’s Studies as an academic discipline?





(A) It studies the social reality from feminist perspective, placing women’s experiences at the centre.





(B) It accepts the existing theories for analysis.





(C) It covers all studies conducted on women’s issues and their solutions.





(D) It applies existing social science research methodology for further research.





Answer: (A)











2. Among the following which statement is not associated with ‘Androcentrism’?





(A) Male Behaviour and Characteristics is Central and are the norm.





(B) Competitiveness and aggressiveness are highly valued.





(C) Characteristics associated with men and women are valued.





(D) Characteristics associated with men and maleness is valued.





Answer: (C)











3. Women’s work was recognised as being as essential as men’s work for which kind of society?





(A) Tribal society





(B) Rural society





(C) Urban society





(D) Modern society





Answer: (A)











4. What is correct about ‘Personal laws’?





(i) Family laws are the personal laws.





(ii) These laws differ from person to person according to his/her religion.





(iii) These are related with the maternity benefits to the working women.





(iv) These are related with devolution and disposition of family property, maintenance and succession and inheritance.





Codes:





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (i), (ii) and (iv) only





(C) (ii), (iii) and (iv) only





(D) (i), (ii) and (iii) only





Answer: (B)











5. Assertion (A): Most of the women ageing is associated with role change and the probability of coping with loss.





Reason (R): Women tend to outlive men in all countries and age groups.





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) (A) is false, (R) is true.





Answer: (C)











6. The term ‘Bigamy’ refers to the crime of having





(i) Two wives at the same time.





(ii) Two husbands at the same time.





(iii) Two wives or two husbands at the same time.





(iv) Two marriages in the life time.





(A) (i) and (ii) are correct.





(B) (iii) is only correct.





(C) (iv) is only correct.





(D) (iii) and (iv) are correct.





Answer: (B)











7. The acronym ‘UNESCO’ stands for





(A) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.





(B) United Nations Employment, Social and Cultural Organization.





(C) United Nations Educational, Social and Coalition Organization.





(D) United Nations Educational, Social and Cultural Organization.





Answer: (A)











8. Which of the following is the funding agency for conducting research in social sciences?





(A) ICAR





(B) ICSSR





(C) CSIR





(D) ICMR





Answer: (B)











9. Which is correct about action research?





(i) It aims at dealing with real world problem at work and in organisations.





(ii) It is change oriented.





(iii) It is more of a theoretical nature.





(iv) It involves a feedback loop for the purpose of change.





Codes:





(A) (i) and (iii) only





(B) (i), (ii) and (iv) only





(C) (ii), (iii) and (iv) only





(D) (i), (ii), (iii) and (iv)





Answer: (B)











10. “The incorporation of women into commercial agriculture does not necessarily make them socially visible”.





Who among the following said this?





(A) Betty Friedan





(B) Vandana Shiva





(C) Agarwal





(D) Baumann





Answer: (B)











11. Chronologically arrange the following policy initiatives by the Government for women.





(i) National Commission on Self-employed Women.





(ii) National Commission for Women.





(iii) The Committee on the Status of Women in India.





(iv) National Policy on Education.





Codes:





(A) (iii), (iv), (i), (ii)





(B) (iii), (i), (ii), (iv)





(C) (i), (iii), (ii), (iv)





(D) (iv), (i), (ii), (iii)





Answer: (A)











12. While selecting sample, if every element has the chance to be selected, it is known as





(A) Cluster sample





(B) Random sample





(C) Systematic sample





(D) Convenience sample





Answer: (B)











13. In which type of research design, hypothesis is not required?





(A) Experimental 


(B) Descriptive





(C) Diagnostic





(D) Exploratory





Answer: (D)











14. Mark out the incorrect answer about survey method:





(A) It is useful for the study of large population.





(B) It can be conducted from remote locations.





(C) It is relatively expensive.





(D) It is invariably context blind.





Answer: (C)











15. Chronologically arrange the Liberal Feminist Thinkers according to their period of contribution:





(a) Betty Friedam





(b) John Stuvart Mill





(c) Harriet Taylor





(d) Mary Wollstone craft





Codes:





(A) (c), (d), (a), (b)





(B) (d), (b), (c), (a)





(C) (d), (a), (b), (c)





(D) (d), (c), (a), (b)





Answer: (B)











16. Which school of Feminist questioned the concept of ‘natural order’ or biological status quo?





(A) Liberal Feminist





(B) Socialist Feminist





(C) Marxist Feminist





(D) Radical Feminist





Answer: (D)











17. Write the sequence of important Women’s Bills in our country.





1. The Protection from Domestic Violence Act.





2. The Sarada Act





3. The Uniform Civil Code





4. The Hindu Code Bill





Codes:





(A) 4, 3, 2, 1





(B) 3, 2, 4, 1





(C) 1, 2, 3, 4





(D) 2, 3, 4, 1





Answer: (D)











18. Assertion (A): Women and men in technological profession differ not in ability but in attitudes and Socialization.





Reason (R): Boys and Girls are socialized to different patterns.





Codes:





(A) (A) is true, (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











19. Match the List-I with List-II as given below:





List – I                                    List – II





(Five Year Plan)                      (Issues for Women)





(a) The Eighth Plan                 (i) Empowerment of Women





(b) The Ninth Plan                  (ii) Shift from “development” to “Empowerment”





(c) The Tenth Plan                   (iii) Gender equality goals





(d) The Eleventh Plan             (iv) Use of gender budget and gender mainstreaming process





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iii) (iv)





(B) (iv) (ii) (iii) (i)





(C) (iii) (i) (ii) (iv)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (A)











20. Assertion (A): Men have continuedto receive Social andInstitutional support for theirviolent abusive behaviour.





Reason (R): Statutory agencies such as criminal justice and social services have been slow to respond to violence against women.





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation for (A).





(C) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).





(D) Both (A) and (R) are false and (R) is the correct explanation for (A).





Answer: (C)











21. The collective effort to change power relations at all levels from the interpersonal to the international is known as





(A) Imperialism





(B) Feminism





(C) Activism





(D) Liberalism





Answer: (C)











22. Write the sequence of legislations for working women





1. The Maternity Benefit Act





2. The Equal Remuneration Act.





3. The Domestic Workers (Registration, Social Security and Welfare) Act





4. Supreme Court order regarding Sexual Harassment of Women at work place and other Institutions





Codes:





(A) 1, 3, 2, 4





(B) 1, 2, 4, 3





(C) 2, 3, 4, 1





(D) 3, 2, 1, 4





Answer: (B)











23. How does religion affect the life of women?





(i) It reinforces the legitimization of the division of labour, privileges and rewards of the society.





(ii) It may provide standards of values to the society.





(iii) It is related to the growth and maturation of the individual.





(iv) It contributes to the stability and sometimes destability of order.





Codes:





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (i), (ii), (iii) only





(C) (i) and (iv) only





(D) (ii) and (iii) only





Answer: (A)











24. Assertion (A): Social movements and organizations are the most powerful agents of social change.





Reason (R): Organizations andmovements do not allow thetransmission of information and material resources across generation.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).





(B) Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation for (A).





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is true and (R) is false.





Answer: (D)











25. The term ‘Clientelism’ denotes





(A) The transformation of grassroots women as mere beneficiaries of services.





(B) The transformation of women as active participants.





(C) The transformation of women as non-beneficiaries of services.





(D) The elimination of women from the public world.





Answer: (A)











26. Match the List-I and II:





List – I                                    List – II





(a) Human Rights Day            (i) November 25th





(b) White Ribbon Day            (ii) December 1st





(c) HIV/AIDS Day                 (iii) December 10th





(d) Population Day                 (iv) July 11th





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (i) (ii) (iv)





(C) (i) (iii) (ii) (iv)





(D) (ii) (iii) (i) (iv)





Answer: (B)











27. The recently introduced bill in the Lok Sabha which intends to provide for the gender specific needs of women farmers is known as





(A) Women Farmers Bill 2012





(B) Women Entitlement Bill 2012





(C) Women Farmers Entitlement Bill 2012





(D) Women Farmers Bill 2011





Answer: (C)











28. Among the following terms, which is not closely associated with violence?





(A) Battering





(B) Adultery





(C) Harassment





(D) Abuse





Answer: (B)











29. Assertion (A): The emphasis oneducating women will bring about widespread social changes and population stabilization.





Reason (R): Women’s education plays a major role in changing the fertility pattern throughout the world.





(A) (A) is false and (R) is true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).





(D) Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A).





Answer: (C)











30. Which of the following conferences identified that “Women have a vital role in Environment Management”?





(A) Beijing conference





(B) Rio-de Janeiro conference





(C) Cairo-conference





(D) Mexico conference





Answer: (A)











31. Expand the correct acronym of ‘DAWN’.





(A) Development Association with Women for a New Employment.





(B) Department of Alternatives with Women for a New Era





(C) Development Alternatives with Women for a New Era





(D) Development Association with Women for a New Era





Answer: (C)











32. Match the items from List-I and List-II.





List – I                        List – II





(a) HIV/AIDS                         (i) Red Blood cells





(b) Anaemia                (ii) White Blood cells





(c) Amniocentesis       (iii) Contraceptive





(d) Depoproveria         (iv) Sex Determination test





Codes:





      (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (i) (iii) (ii) (iv)





(C) (ii) (iv) (iii) (i)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (D)











33. Among the following Women Chief Ministers who is currently not holding the position?





(A) Mayavati





(B) MamtaBanerji





(C) Shiela Dixit





(D) Jayalalithaa





Answer: (A)











34. Among the following feminists who have advocated that ‘Husband represents the Bourgeois and wife represents the Proletariat’.





(A) Karl Marx





(B) Clara Zetkin





(C) Margaret Benston





(D) Friedrich Engels





Answer: (D)











35. Match the list of Books (List-I) and Authors (List-II)





List – I                        List – II





(Books)                       (Authors)





(a) Second Sex            (i) Mary Daly





(b) Gyn/ Ecology        (ii) Juliet Mitchell





(c) Sexual Politics       (iii) Simon De Beauvoir





(d) Women’s Estate    (iv) Kate Millet





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (iv) (ii) (i)





(B) (iii) (i) (iv) (ii)





(C) (iv) (i) (ii) (iii)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (B)











36. Assertion (A): Sexual Harassment (Prevention) cells have been established in most of the private and public sector organisation.





Reason (R): Working women are subject to sexual harassment at work place.





(A) (A) is true and (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).





(C) (A) is false and (R) is true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)











37. Among the following, who is not a post-modern feminist?





(A) Juliet Mitchell





(B) Helene Cixaus





(C) Luce Irigaray





(D) Jacques Derrida





Answer: (A)











38. Assertion (A): It is very difficult to define the subject of Women’s Studies.





Reason (R): Feminist thoughts and positions are diversified.





Codes:





(A) (A) is wrong and (R) is correct.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct, but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation of (A).





(D) Both (A) and (R) are correctand (R) is the correctexplanation of (A).





Answer: (D)











39. Who is called an ‘iron lady’ in the field of Indian sports?





(A) P.T. Usha





(B) KarnamMalleswari





(C) SainaNehwal





(D) Mary Com





Answer: (C)











40. Match the prominent women from (List-I) and their position (List-II).





List – I                        List – II





(a) Margaret Alva        (i) Chairperson, National Commission for women





(b) PremaCariayapa     (ii) Chairperson, Central Social Welfare Board





(c) Mamta Sharma       (iii) Governor of Uttarakhand





(d) Krishna Tirath       (iv) Minister for Women and Child Development





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iii) (iv)





(B) (iii) (ii) (i) (iv)





(C) (i) (ii) (iii) (iv)





(D) (ii) (iii) (i) (iv)





Answer: (B)











41. What are the dimensions taken to measure the Gender Inequality Index (GII)?





(A) Reproductive Health, Labour Market, Literacy and Knowledge.





(B) Employment, Gender wage differentials and Empowerment.





(C) Labour market, Employment and Political participation.





(D) Reproductive Health, Empowerment and Labour market.





Answer: (D)











42. The concept of Socialization of ‘Domestic Labour’ was introduced by





(A) Margaret Benston





(B) Oakley





(C) Firestone





(D) Nancy Chodorow





Answer: (A)











43. Assertion (A): Feminist perspectives on environment challenge the social, cultural and political sources of power in society.





Reason (R): Sustainable Development Challenge the participation of men in pro-ecological ways of living.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)











44. Match the list of women’s Universities (List-I) and Location (List-II).





List – I List – II





(a) Mother Teresa Women’s University          (i) Rajasthan





(b) Sri Padmavati Women’s University          (ii) Maharashtra





(c) S.N.D.T. Women’s University                  (iii) Andhra Pradesh





(d) Banasthali Vidyapeeth                              (iv) Tamil Nadu





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (ii) (i)





(B) (iv) (ii) (i) (iii)





(C) (iv) (i) (iii) (ii)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (A)











45. Mark out the correct answer about Hypothesis:





(i) Hypothesis is a statement, which is yet to be tested.





(ii) Hypothesis is all positive.





(iii) Hypothesis can be null.





(iv) The sources of hypotheses can be the existing theories.





Codes:





(A) (i), (iii) and (iv) only.





(B) (i), (ii), (iii) and (iv).





(C) (ii), (iii) and (iv) only.





(D) (i), (ii) and (iii) only.





Answer: (A)











Read the following paragraph and answer question numbers 46 to 50.





In proving women’s inferiority, the anti-feminists began to draw not only upon religion, philosophy, and theology, as before, but also upon science-biology, experimental psychology, etc. At most they were willing to grant ‘equality in difference’ to the other sex. That profitable formula is most significant; it is precisely like the ‘equal but separate’ formula of the Jim Crow laws aimed at the North American Negroes. As is well known, this so-called equalitarian segregation has resulted only in the most extreme discrimination. The similarity jut noted is in no way due to chance, for whether it is a race, a caste, a class, or a sex that is reduced to a position of inferiority, the methods of justification are the same. The ‘eternal feminine’ corresponds to ‘the black soul’ and to ‘the Jewish character’. True, the Jewish problem is on the whole very different from the other two-to the anti-Semite the Jew is not so much an inferior as he is an enemy for whom there is to be granted no place on earth, for whom annihilation is the fate desired. But there are deep similarities between the situation of women and that of the Negro. Both are being emancipated today from a like paternalism, and the former master class wishes to keep them in their place’ – that is, the place chosen for them. In both cases, the former masters lavish more or less sincere eulogies, either on the virtues of ‘the good Negro’ with his dormant, childish, merry soul – the submissive Negro-or on the merits of the woman who is ‘truly feminine’ – that is, frivolous, infantile, irresponsible – the submissive woman. In both cases, the dominant class bases its argumenton a state of affairs that it has itself created. As George Bernard Shaw puts it, in substance, ‘The American white relegates the black to the rank of shoeshine boy; and he concludes from this that the black is good for nothing but shining shoes.’ This vicious circle is met with in all analogous circumstances; when an individual (or a group of individuals) is kept in a situation of inferiority, the fact is that he is inferior. But the significance of the verb to be must be rightly understood here; it is in bad faith to give it a static value when it really has the dynamic Hegelian sense of ‘to have become. Yes, women on the whole are today inferior to men; that is, their situation affords them fewer possibilities.











46. Anti-feminists argued for women’s inferiority on the basis of





(i) Philosophy





(ii) Caste





(iii) Biology





(iv) Experimental Psychology





Codes:





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (ii), (iii) and (iv) only





(C) (i), (iii) and (iv) only





(D) (iii) and (iv) only





Answer: (C)











47. Mark out the correct answer: The formula of ‘equality in difference’ is profitable for





(A) Emancipating all relegated to the position of inferiority.





(B) Maintaining the status-quo or even enhancing discrimination against women.





(C) Solving the issues of Negroes and Jews.





(D) Minimizing discrimination against women.





Answer: (B)











48. Assertion (A): ‘The eternal feminine’ corresponds to ‘the black soul’ and to ‘the Jewish Character’.





Reason (R): There are deep similarities among the situation of the Jews, the situation of woman and that of the Negro.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct, but (R) is wrong and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is wrong and (R) is correct and (R) is the correct explanation of (A).





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











49. How is the situation of woman and that of the Negro is similar?





(i) Both are biologically inferior.





(ii) Both have been liberated from alike paternalism.





(iii) Both have been slave to their masters for their submissiveness.





(iv) Both are responsible for their state of affairs.





Codes:





(A) (ii), (iii) and (iv) only





(B) (i) and (iv) only





(C) (i), (ii), (iii) and (iv)





(D) (ii) and (iii) only





Answer: (A)











50. Assertion (A): Women on the whole are today inferior to men and their situation will continue.





Reason (R): The vicious circle of inferiority is static and not dynamic.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting