-->

Visual Arts 2013 December UGC NET Solved Question Paper II




Visual Arts 2013 December UGC NET Solved Question Paper II







1. Archaeological site Dholavira is situated in





(A) Madhya Pradesh





(B) Orissa





(C) Haryana





(D) Gujarat





Answer: (D)











2. Masaroor Rock cut monolithic temples are located in





(A) Jammu





(B) Kangra





(C) Udaigiri





(D) Nasik





Answer: (B)











3. Indo-Islamic monument Alai Darwaza is located at





(A) Ajmer





(B) Aurangabad





(C) Hyderabad





(D) Delhi





Answer: (D)











4. Jean Jacques Rousseau’s idea mostly influenced the artistic movement of





(A) Neo-Classicism





(B) Romanticism





(C) Realism





(D) Impressionism





Answer: (B)











5. Blue period is related to





(A) Henry Matisse





(B) Pablo Picasso





(C) Emil Nolde





(D) Salvador Dali





Answer: (B)











6. Shock tactics was introduced by





(A) Eduard Munch





(B) Edger Degas





(C) Henry Matisse





(D) Claude Manet





Answer: (C)











7. Theodore Rousseau was a French Landscape painter of





(A) 16th Century





(B) 17th Century





(C) 18th Century





(D) 19th Century





Answer: (D)











8. Blue Horse painting belongs to





(A) Emil Nolde





(B) Franz Marc





(C) Eduard Munch





(D) Wassily Kandinsky





Answer: (B)











9. Himmat Shah studied at





(A) Delhi College of Art





(B) Vishva Bharati, Shantiniketan





(C) M.S. University, Baroda





(D) B.H.U., Varanasi





Answer: (C)











10. In which medium, Abanindranath Tagore works entitled ‘Owl’ and ‘Bird’ are executed?





(A) Wood





(B) Terracotta





(C) Iron





(D) Bronze





Answer: (A)











11. In which medium, the Sculpture entitled ‘Flight’ by P.R. Pochkhanawala is made?





(A) Steel





(B) Bronze





(C) Marble





(D) Aluminium





Answer: (D)











12. Sculptor V.R. Khajuriya belonged to





(A) Bhopal





(B) Chandigarh





(C) Jammu





(D) New Delhi





Answer: (C)











13. ‘The Life of a Virgin’ is a





(A) Painting





(B) Mural





(C) Woodcut





(D) Sculpture





Answer: (C)











14. Conte is used in





(A) Painting





(B) Lithography





(C) Screen printing





(D) Sculpture





Answer: (B)











15. The term ‘Undercutting’ is related to





(A) Sculpture





(B) Etching





(C) Painting





(D) Woodcut





Answer: (B)











16. ‘Burr’ is an effect achieved on





(A) Wood





(B) Metal





(C) Canvas





(D) Stone





Answer: (B)











17. Name a graphic image editing program introduced by Adobe.





(A) Adobe Photoshop





(B) Adobe Illustrator





(C) Adobe Premiere Pro





(D) Adobe After effects





Answer: (A)











18. Who used this aphorism “Less is More”?





(A) Ludwig Mies Van der Rohe





(B) Paul Rand





(C) Alain Fletcher





(D) Ivan Charmayeff





Answer: (A)











19. Which Branding Company designed the logo of “Xerox”?





(A) Ivan Charmayeff and Thomas Geismar





(B) Sagmeister Inc.





(C) Geyrhalter & Company





(D) Adams Morioka





Answer: (A)











20. Who developed full Roman typeface for the first time?





(A) Nicholas Jenson





(B) Claude Garamond





(C) Francois Didot





(D) Giambatista Bodoni





Answer: (A)











21. Choose the correct sequence of monuments’ sites from North to South in India.





(A) Sanghol, Jaggayyapet, Martand, Bhimbetka





(B) Martand, Sanghol, Bhimbetka, Jaggayyapet





(C) Bhimbetka, Jaggayyapet, Sanghol, Martand





(D) Martand, Bhimbetka, Sanghol, Jaggayyapet





Answer: (B)











22. Choose the reverse chronological correct sequence of the following monuments:





(A) Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza





(B) Alai Darwaza, Teen Darwaza, Buland Darwaza, Dakhil Darwaza





(C) Alai Darwaza, Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza





(D) Buland Darwaza, Teen Darwaza, Dakhil Darwaza, Alai Darwaza





Answer: (D)











23. Choose the correct sequence according to seniority:





(A) Chitamani Kar, D.P. Chowdhury, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury





(B) D.P. Chowdhury, Chitamani Kar, Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury





(C) Ajit Chakraborty, Sarbari Roy Choudhury, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury





(D) Sarbari Roy Choudhury, Ajit Chakraborty, Chitamani Kar, D.P. Chowdhury





Answer: (A)











24. Choose the correct chronological sequence of sculptors:





(A) Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman





(B) K. Kunhiramman, Dhanraj Bhagat, Abanindranath Tagore, A.M. Davierwalla





(C) Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat, A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman





(D) A.M. Davierwalla, K. Kunhiramman, Abanindranath Tagore, Dhanraj Bhagat





Answer: (C)











25. Place in chronological order:





(A) Amrita Shergil, Devyani Krishna, Arpana Caur, Vasundhara Tiwari





(B) Devyani Krishna, Arpana Caur, Amrita Shergil, Vasundhara Tiwari





(C) Arpana Caur, Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Devyani Krishna





(D) Vasundhara Tiwari, Amrita Shergil, Arpana Caur, Devyani Krishna





Answer: (A)











26. Select the correct chronological sequence of the paintings:





(A) Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker, Water Lilies





(B) Stone Breaker, Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed





(C) Water Lilies, Demoiselles d’avignon, Abstract Speed, Stone Breaker





(D) Water Lilies, Abstract Speed, Stone Breaker, Demoiselles d’avignon





Answer: (B)











27. Choose the correct sequence of the printing processes in reverse order:





(A) Screen printing, Lithography, Etching, Woodcut





(B) Etching, Woodcut, Screen printing, Lithography





(C) Screen printing, Woodcut, Lithography, Etching





(D) Woodcut, Lithography, Screen printing, Etching





Answer: (A)











28. Choose the correct chronological sequence:





(A) Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso





(B) Henri Moore, Albrecht Durer, Pablo Picasso, Francesco de Goya





(C) Albrecht Durer, Francesco de Goya, Pablo Picasso, Henri Moore





(D) Pablo Picasso, Henri Moore, Albrecht Durer, Francesco de Goya





Answer: (C)











29. Write in the correct sequence of historical development.





(A) Corporate identity, Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram





(B) Corporate identity, Pictogram, Cuneiform, Syllabic Writing





(C) Cuneiform, Syllabic Writing, Pictogram, Corporate identity





(D) Syllabic Writing, Pictogram, Cuneiform, Corporate identity





Answer: (C)











30. Choose the correct sequence of decades.





(A) Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution





(B) Consumerism, Industrial Revolution, Soap Opera, Consumer Protection





(C) Consumerism, Consumer Protection, Industrial Revolution, Soap Opera





(D) Industrial Revolution, Soap Opera, Consumerism, Consumer Protection





Answer: (D)











31. Assertion (A): Expressionism is an art style, which allows to depict distortion of forms.





Reason (R): Because it gives freedom to artists to express subjective emotions rather than objective reality.





(A) (A) and (R), both are correct.





(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(C) (A) is incorrect and (R) is correct.





(D) (A) and (R) are incorrect.





Answer: (A)











32. Assertion (A): Gandharan Art emphasizes realism of visual forms in manifestation.





Reason (R): Because artists were trained imitating the objective reality.





(A) (A) and (R), both are correct.





(B) (A) is correct but (R) is incorrect.





(C) (A) is incorrect and (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are incorrect.





Answer: (B)











33. Assertion (A): Amrita Shergil mainly focused on Indian themes in painting.





Reason (R): Because she was influenced by Raja Ravi Verma.





(A) (A) and (R), both are correct.





(B) (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect and (R) is correct.





Answer: (C)











34. Assertion (A): Frida Kahlo was a feminist artist.





Reason (R): Because she made a painting depicting two images of her, entitled “Two Fridas”.





(A) (A) and (R), both are correct.





(B) (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect and (R) is correct.





Answer: (A)











35. Assertion (A): Paraffin Wax is less used in metal casting than the bee-wax.





Reason (R): Because Paraffin Wax is harder and brittle.





(A) (A) and (R), both are incorrect.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect and (R) is correct.





Answer: (B)











36. Assertion (A): Shankho Choudhury is a major renowned sculptor of India.





Reason (R): Because he brought the concept of community studio in India for the first time.





(A) (A) and (R), both are incorrect.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect and (R) is correct.





Answer: (C)











37. Assertion (A): In Aquatint print making process the tonal effect is obtained by use of resin powder.





Reason (R): Because Resin powder is acid-resistant which does not allow biting the plate.





(A) (A) and (R), both are incorrect.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect and (R) is correct.





Answer: (B)











38. Assertion (A): In viscosity process of printing a variation in depth on a plate is obtained by etching.





Reason (R): Henceforth, for printing of various depths, hard roller is used.





(A) (A) and (R), both are correct.





(B) (A) is incorrect but (R) is correct.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) and (R) both are incorrect.





Answer: (C)











39. Assertion (A): Everybody is exposed to Outdoor Advertising whether they like it or not.





Reason (R): Because it has “Captured Audience”.





(A) (A) is correct and (R) is also correct.





(B) (A) and (R) both are incorrect.





(C) (A) is incorrect and (R) is correct.





(D) (A) is correct but (R) is incorrect.





Answer: (A)











40. Assertion (A): Colours in Design have variable effects on the beholders’ psyche.





Reason (R): Colours including the cultural perception appeals to the individual choice.





(A) (A) and (R), both are correct.





(B) (A) and (R), both are incorrect.





(C) (A) is correct but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (A)











41. Match the following:





a. Jahaj Mahal                                                 i. Ahmedabad





b. Tomb of Ahmed Shah Khattu                    ii. Sarkhej





c. Roza of Ranik Sipari                                   iii. Srinagar





d. Shah Hamdan                                             iv. Mandu





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) ii iv i iii





(C) iii i iv ii





(D) iv iii ii i





Answer: (A)











42. Match the following:





a. Theory of Imitation                                     i. Bana Bhatta





b. Art is Communication                                 ii. Naganjeet





c. Chitrasutra                                                   iii. Leo Tolstoy





d. Harshacharita                                              iv. Aristotle





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iv iii ii i





(C) iii i iv ii





(D) iv i ii iii





Answer: (B)











43. Match the following:





a. Lotus                                                           i. Time





b. Kalas                                                           ii. Life





c. Swastik                                                        iii. Well-being





d. Chakra                                                        iv. Enlightenment





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iv iii ii i





(C) iv ii iii i





(D) iv i ii iii





Answer: (C)











44. Match the following:





a. A.R. Chugtai                                               i. Three Women





b. Rabindranath Tagore                                  ii. Gloomy Radhika





c. Amrita Shergil                                             iii. Maharashtrian Woman





d. Raja Ravi Verma                                        iv. Brooding





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iv iii ii i





(C) iii i iv ii





(D) ii iv i iii





Answer: (D)











45. Match the following:





a. Air Blower                                                  i. Sculpture





b. Recipes                                                        ii. Teracotta





c. Earthenware                                                iii. Ceramics





d. Welding                                                      iv. Casting





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iv iii i ii





(C) iv iii ii i





(D) iv i ii iii





Answer: (C)











46. Match the following:





a. Raku                                                            i. Acid





b. Red Clay                                                     ii. Ceramics





c. Biting                                                          iii. Print





d. Addition                                                     iv. Terracotta





Code:





        a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iv iii ii i





(C) iii i iv ii





(D) iv i ii iii





Answer: (A)











47. Match the following:





a. Anupam Sood                                             i. Installation





b. Ananda Vardhan                                        ii. Print making





c. Abhinav Gupta                                            iii. Dhawani Siddhanta





d. Subodh Gupta                                            iv. Rasa





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iv iii ii i





(C) iii i iv ii





(D) ii iii iv i





Answer: (D)











48. Match the following:





a. Rocker                                                         i. Print making





b. Chisel                                                          ii. Computer Graphics





c. Grinder                                                        iii. Lithograph





d. Vector                                                         iv. Sculpture





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iv iii ii i





(C) i iii iv ii





(D) iv i ii iii





Answer: (C)











49. Match the following:





a. I want you for US Army                             i. James Montogomery Flagga





b. bLoie Fuller Poster                                      ii. Peter Max





c. Jane Avril Poster                                         iii. Jules Cheret





d. Toulousse Lautrec Poster                            iv. Henri de Toulousse Lautrec





Code:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) i iii iv ii





(C) iii i iv ii





(D) iv i ii iii





Answer: (B)











50. Match the Ad Agency with their TV Commercials:





a. Ogilvy & Mather                                         i. IDBI campaign for, Fat Boy





b. Taproot India                                              ii. Tanishq ‘True Diamond’ Campaign





c. DRAFT FCB+ULKA                                 iii. Airtel’s ‘Har ek friend Zaroori hoto hai’





d. Lowe Lintas                                                iv. Tata Docomo Campaign with the tagline ‘No getting away’





Code:





        a b c d





(A) i iii iv ii





(B) iv iii ii i





(C) iii i iv ii





(D) iv i ii iii





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting