-->

Visual Arts 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Visual Arts 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



1. During whose reign Mughal architecture was predominantly influenced by Rajasthani architecture?





(A) Akbar





(B) Jehangir





(C) Shahjehan





(D) Aurangzeb





Answer: (A)











2. Name one of the following ideals which supported emergence of expressionism:





(A) Neoclassicism





(B) Romanticism





(C) Realism





(D) None of the above





Answer: (B)











3. Who said that art is a significant form?





(A) I. A. Richards





(B) Clive Bell





(C) Collingwood





(D) Suzanne Langer





Answer: (B)











4. In which museum bust image of Kushan emperor Kanishka is housed?





(A) National Museum, New Delhi





(B) Indian Museum, Kolkata





(C) Lahore Museum, Pakistan





(D) Archaeological Museum, Mathura





Answer: (D)











5. Which was the first newspaper published in India?





(A) Times of India





(B) Hindustan Times





(C) Bengal Gazette





(D) Statesman





Answer: (C)











6. In which year the ‘Copyright Act’ came into force?





(A) 1947





(B) 1957





(C) 1952





(D) 1989





Answer: (B)











7. Promotion is persuasive communication to sell all, except.





(A) Competition





(B) Service





(C) Product





(D) Concept





Answer: (A)











8. One advantage, publicity may enjoy over advertising, is





(A) Credibility





(B) Selectivity





(C) Control





(D) Simplicity





Answer: (A)











9. What is the medium of painting entitled ‘The River’ painted by Probir Gupta?





(A) Iron oxide and Acrylic colours





(B) Oil colours





(C) Acrylic colours





(D) Oil and Acrylic colours





Answer: (A)











10. Name the painter of “Jallianwala Bagh-Symbol of Urge for Freedom”.





(A) F. N. Souza





(B) K. S. Kulkarni





(C) Bimal Das Gupta





(D) Pran Nath Mago





Answer: (D)











11. Where is located Raza Library known for Indian miniature paintings collection?





(A) Shyampur





(B) Rampur





(C) Kanpur





(D) Bilaspur





Answer: (B)











12. Who painted the “Splash Front Page” in ink on newspaper?





(A) Satish Gujral





(B) B. B. Mukherjee





(C) M. F. Hussain





(D) R. N. Chakravorty





Answer: (C)











13. Evidence of earliest rock-cut architecture was found at





(A) Ajanta caves





(B) Lomas hrishi caves





(C) Kailashnath temple, Ellora





(D) Badami caves





Answer: (B)











14. Lothal and Kalibangan both are





(A) Situated in Gujarat





(B) Pre Mauryan sites





(C) Famous for ancient past





(D) Harappan site





Answer: (D)











15. The sculpture ‘Japanese War God’ is made by





(A) Pablo Picasso





(B) Michaelangelo





(C) Eduardo Paolozzi





(D) Marino Marini





Answer: (C)











16. Debiprasad Roy Chaudhury used to teach at





(A) Government College of Art &Craft, Calcutta





(B) J. J. School of Art, Bombay





(C) Government College of Art, Madras





(D) College of Art, New Delhi





Answer: (C)











17. In offset printing images are reproduced





(A) Reduced





(B) Upside down





(C) Reverse





(D) Exactly the same





Answer: (D)











18. Name one of these elements related to Print Making.





(A) Moulding





(B) Etching





(C) Gouache





(D) Weaving





Answer: (B)











19. In the ‘Bull fight’ series Picasso used





(A) Offset Lithography





(B) Soft Ground





(C) Relief Etching





(D) Sugar Lift Etching





Answer: (A)











20. The material ‘Asphaltum’ is also known as





(A) Resin





(B) French Chalk





(C) Charcoal





(D) Bitumen





Answer: (D)











21. Assertion (A): Rodin is a Symbolist as well as Impressionist.





Reason (R): As Rodin combines two dominant directions of late 19th century art in his work.





(A) (A) is not correct, (R) is partially correct.





(B) (A) is correct, (R) is also correct.





(C) (A) is correct, (R) is not correct.





(D) (A) is not correct, (R) is also not correct.





Answer: (B)











22. Assertion (A): Textural surface in figural sculptures creates life sensation.





Reason (R): Sculptors found it a new technique to make sculptures differently.





(A) (A) is partially correct, (R) is correct.





(B) (A) is correct, (R) is partially correct.





(C) (A) is not correct, (R) is partially correct.





(D) (A) and (R) both are partially correct.





Answer: (B)











23. Assertion (A): Retail advertising is locally oriented.





Reason (R): Retail advertising helps in selling goods and services directly to the consumers.





(A) (A) and (R) both are not correct.





(B) (A) is correct, (R) is not correct.





(C) (A) is not correct, (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are correct.





Answer: (D)











24. Assertion (A): Brand is the combination of name, word, symbols or design that identifies one particular product.





Reason (R): Branding helps differentiating one product from other competing products.





(A) (A) is correct, (R) is not correct.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) and (R) both are not correct.





(D) (A) is not correct, (R) is correct.





Answer: (A)











25. Assertion (A): Monuments erected during the reign of Feroz Shah Tughlaq are strong, gigantic but simple.





Reason (R): Because during his time there was scarcity of artisans and less funding was available due to wrong policies of his predecessor.





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is correct, (R) is not correct.





(C) (A) and (R) both are not correct.





(D) (A) is not correct, (R) is correct.





Answer: (A)











26. Assertion (A): Contemporary art is complex in nature.





Reason (R): Since it has grown out of mental environ of contemporary society where every individual has freedom of expression and his own sensibility.





(A) (A) is correct, (R) is not correct.





(B) (A) and (R) both are not correct.





(C) (A) and (R) both are correct.





(D) (A) is correct, (R) is partially correct.





Answer: (C)











27. Assertion (A): Etching prints can be made using metal plate or hard surface.





Reason (R): Etching is easily done without any technical support.





(A) (A) and (R) both are not correct.





(B) (A) is correct, (R) is not correct.





(C) (A) is correct, (R) is also correct.





(D) (A) is not correct, (R) is correct.





Answer: (B)











28. Assertion (A): In India print making movement took place during the end of 20th century.





Reason (R): It was an impact since many notable print makers from U.S.A. worked in India during that time.





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is not correct, (R) is correct.





(C) (A) and (R) both are not correct.





(D) (A) is correct, (R) is not correct.





Answer: (A)











29. Assertion (A): Illustration of Hamzanama, in twelve volumes shows a dramatic treatment of events, broad handling, and bright expressive colours.





Reason (R): Akbar was a man of literary and fine aesthetic taste who admired to depict the adventures of Mir Hamza, an uncle of the Profet.





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is not correct, (R) is correct.





(C) (A) and (R) both are not correct.





(D) (A) is correct, (R) is not correct.





Answer: (A)











30. Assertion (A): G. R. Santosh is considered as a Tantric Painter.





Reason (R): Since he hailed from Kashmir and practiced Yoga Tantra.





(A) (A) is correct, but (R) is partially correct.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is not correct but (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are not correct.





Answer: (A)











31. Select the correct chronological sequence of the artists of Renaissance.





(A) Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci, Masaccio





(B) Masaccio, Botticelli, Donato Bramante, Leonardo da Vinci





(C) Donato Bramante, Botticelli, Leonardo da Vinci, Masaccio





(D) Donato Bramante, Masaccio, Botticelli, Leonardo da Vinci





Answer: (A)











32. Select correct chronological sequence of Orissan temples.





(A) Parasuramesvara, Vaital Deul, Lingaraj, Sun Temple of Konark





(B) Vaital Deul, Parasuramesvara, Lingaraj, Sun Temple of Konark





(C) Parasuramesvara, Lingaraj, Vaital Deul, Sun Temple of Konark





(D) Lingaraj, Parasuramesvara, Vaital Deul, Sun Temple of Konark





Answer: (C)











33. Select the correct sequence of techniques in order as invented.





(A) Dry-point, Aquatint, Line Etching, Metal Engraving





(B) Line Etching, Dry-point, Metal Engraving, Aquatint





(C) Dry-point, Aquatint, Metal Engraving, Line Etching





(D) Dry-point, Metal Engraving, Line Etching, Aquatint





Answer: (D)











34. Select the correct sequence of material used in silk screen printing.





(A) Squeeze, Frame, Exposing table, printing table





(B) Exposing table, Printing table, Squeeze, Frame





(C) Frame, Exposing table, Printing table, Squeeze





(D) Squeeze, Frame, Printing table, exposing table





Answer: (C)











35. Select the correct sequence of factors affecting the client – agency relationship.





(A) Chemistry, Communication, Conduct, Changes





(B) Chemistry, Conduct, Changes, Communication





(C) Conduct, Chemistry, Communication, Changes





(D) Communication, Conduct, Changes, Chemistry





Answer: (A)











36. Select the correct sequence in order of maximum perceiving ability.





(A) Eye, Ear, Taste, Smell





(B) Smell, Taste, Eye, Ear





(C) Ear, Smell, Eye, Taste





(D) Eye, Ear, Smell, Taste





Answer: (D)











37. Select the correct chronological sequence of the artists.





(A) Hanson, Matisse, Delacroix, Brancusi





(B) Delacroix, Matisse, Brancusi, Hanson





(C) Delacroix, Brancusi, Matisse, Hanson





(D) Delacroix, Hanson, Matisse, Brancusi





Answer: (B)











38. Select the correct sequence of steps.





(A) Carving, Marquette, Drawing, Finishing





(B) Marquette, Drawing, Carving, Finishing





(C) Drawing, Finishing, Carving, Marquette





(D) Drawing, Marquette, Carving, Finishing





Answer: (D)











39. Select the correct chronological sequence of the paintings.





(A) Cave Monastery, Khilari, Brooding, Haldi Grinders





(B) Khilari, Cave Monastery, Haldi Grinders, Brooding





(C) Brooding, Haldi Grinders, Cave Monastery, Khilari





(D) Haldi grinders, Brooding, Khilari, Cave Monastery





Answer: (C)











40. Select the correct chronological sequence of the artist who worked on geometrical forms.





(A) Om Prakash, B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan





(B) G. R. Santosh, Om Prakash, B. Khanna, J. Swaminathan





(C) B. Khanna, G. R. Santosh, J. Swaminathan, Om Prakash





(D) J. Swaminathan, G. R. Santosh, B. Khanna, Om Prakash





Answer: (D)











41. Match the following iconographical attributes to their respective deities:





(a) Ushnish                  (i) Vishnu





(b) Chakra                   (ii) Shiva





(c) Trishul                    (iii) Buddha





(d) Kamandala                        (iv) Bodhisattva Maitreya





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iv) (ii) (iii)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (ii) (i) (iii) (iv)





(D) (iii) (i) (ii) (iv)





Answer: (B)











42. Match the following sculptures to their respective sites:





(a) Ravan Shaking Mount Kailash      (i) Lauriyanandan Garh





(b) Maheshmurti                                  (ii) Kailashnath Temple, Ellora





(c) Gangaavataran                               (iii) Elephanta Caves





(d) Mauryan Bull Capital                    (iv) Mahabalipuram





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iii) (iv) (i)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (i) (ii) (iii) (iv)





(D) (ii) (iii) (i) (iv)





Answer: (D)











43. Match the following:





(a) Jay Zharotia           (i) Kolkata





(b) Laxma Goud         (ii) Baroda





(c) Rini Dhumal          (iii) Delhi





(d) Sanat Kar              (iv) Hyderabad





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (ii) (iv)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (iv) (i) (iii) (ii)





(D) (ii) (iii) (iv) (i)





Answer: (B)











44. Match the following:





(a) Jagmohan Chopra              (i) Aquatint





(b) Prayag Jha Chillar              (ii) Drawing with print impression





(c) Sanat Kar                           (iii) Collography





(d) Palani Appan                     (iv) Wood Intaglio





Code :





        (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iv) (iii) (i)





(B) (ii) (iii) (i) (iv)





(C) (iii) (i) (iv) (ii)





(D) (iv) (i) (ii) (iii)





Answer: (C)











45. Match the material with sculpture mediums.





(a) Carving                  (i) Clay





(b) Modelling              (ii) Brass





(c) Casting                   (iii) Scrap metal





(d) Assemblage           (iv) Stone





Codes:





         (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (ii) (iii) (i)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (iv) (i) (ii) (iii)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (C)











46. Match the following artists with their relevant creative works:





(a) Prodosh Das Gupta           (i) Bird in Space





(b) Edgar Degas                      (ii) The Bull





(c) Constantin Brancusi          (iii) little fourteen year old Dancer





(d) Raghav Kaneria                 (iv) In Bondage





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (i) (ii) (iii)





(B) (iv) (iii) (i) (ii)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (B)











47. Match the following:





(a) Donate Eyes          (i) Amitabh Bachchan





(b) End Polio Now      (ii) Aishwarya Rai





(c) Be a Vegetarian     (iii) Amir Khan





(d) Atithi Devo Bhav  (iv) Maneka Gandhi





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iv) (iii)





(B) (i) (iv) (iii) (ii)





(C) (iii) (ii) (iv) (i)





(D) (iv) (iii) (i) (ii)





Answer: (A)











48. Match the following:





(a) Maximum Point Size                     (i) Cypher





(b) Entangled Interlaced Initial          (ii) 72 point





(c) Unit of Resolution                         (iii) Pictogram





(d) Pictorial /Illustrated Text              (iv) DPI





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iv) (iii) (ii)





(B) (iii) (ii) (iv) (i)





(C) (i) (iii) (ii) (iv)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (D)











49. Match the following terms with painting medium:





(a) Light to dark          (i) Oil Painting





(b) Dark to light          (ii) Water colour painting





(c) Pasting                   (iii) Graphic





(d) Etching                  (iv) Collage





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iv) (iii)





(B) (ii) (iv) (iii) (i)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (A)











50. Match the following artists with their places:





(a) Asit Kumar Haldar            (i) Delhi





(b) B. C. Sanyal                      (ii) Baroda





(c) Ravindra Nath Tagore       (iii) Lucknow





(d) N. S. Bendre                     (iv) Shantiniketan





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (ii) (iv)





(B) (iii) (i) (iv) (ii)





(C) (iv) (ii) (i) (iii)





(D) (ii) (iv) (iii) (i)





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting