-->

Visual Arts 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Visual Arts 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Who is the painter of famous painting “Maids of Honour”?





(A) Francisco de Goya





(B) Caravaggio





(C) Peter Paul Rubens





(D) Diego Velasquez





Answer: (D)











2. Chaunsath Yogini temple at Bhedaghat, Jabalpur is known for circular ground plan. To which dynastic reign it can be attributed?





(A) Gupta Dynasty





(B) Pratihar Dynasty





(C) Chandella Dynasty





(D) Solanki Dynasty





Answer: (C)











3. Who is attributed from the following to make powerful muscular female figure in action?





(A) Rodin





(B) Bernini





(C) Maillol





(D) Duchamp





Answer: (C)











4. Who is the author of famous work ‘Critique of Judgement’?





(A) Frederich Hegel





(B) Immanuel Kant





(C) Archibald Alison





(D) David Hume





Answer: (B)











5. In typography space between two characters is known as





(A) Leading





(B) Tracking





(C) Kerning





(D) Legibility





Answer: (C)











6. The process of recording human movement and translating that movement on to a digital mode is known as





(A) Motion picture





(B) Rotoscoping





(C) Manga





(D) Stopmotion





Answer: (A)











7. Which of the following is an example of sales promotional tool?





(A) The media mix





(B) A money refund offer





(C) Consumer promotion





(D) Market segmentation





Answer: (B)











8. ‘CC’ is a measurement unit in





(A) Internet Advertising





(B) Radio Advertising





(C) Outdoor Advertising





(D) Newspaper Advertising





Answer: (D)











9. Who is the action painter?





(A) James Ensor





(B) Degas





(C) Gose





(D) Jackson Pollok





Answer: (D)











10. Who painted the “Age of Innocence”?





(A) Reynolds





(B) Renoir





(C) Picasso





(D) Constable





Answer: (A)











11. Basawan was court painter of which school?





(A) Pahari





(B) Rajasthani





(C) Mughal





(D) Pal





Answer: (C)











12. Who painted the “Celebration Triptych” in acrylic?





(A) Biren De





(B) SatishGujral





(C) Tayeb Mehta





(D) Ramkumar





Answer: (C)











13. First mechanical printing started at





(A) Cochin





(B) Goa





(C) Kolkata





(D) Chennai





Answer: (B)











14. What is surface in lithographic process?





(A) Intaglio





(B) Raised surface printing





(C) Rotogravure





(D) Planography





Answer: (D)











15. Viscosity printing is done by using





(A) Types of oils





(B) Thinness of colour





(C) Rollers of different hardness





(D) Plastic surface





Answer: (C)











16. In the year 2012, what award was conferred to the cartoonist Late Mario de Miranda?





(A) Padma Bhushan





(B) Padma Vibhushan





(C) Bharat Ratna





(D) Padmashree





Answer: (B)











17. In iconography of Vishnu ‘Gada’ is represented as





(A) Female companion





(B) Celestial being





(C) Male companion





(D) A vehicle





Answer: (A)











18. “Man with Dog” is sculpted by





(A) August Rodin





(B) Aristide Maillol





(C) Dhruva Mistry





(D) Raghav Kaneria





Answer: (C)











19. Stone ware is made of





(A) Stone





(B) Glass





(C) Clay





(D) Plaster of Paris





Answer: (C)











20. Henry Moore was influenced by





(A) Maya and Aztec sculpture





(B) Etruscan sculpture





(C) African sculpture





(D) Indian sculpture





Answer: (A)











21. Assertion (A): Ram Kinkar did all his big sculptures in cement and concrete.





Reason (R): He chose this medium because no other medium was easily available.





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is correct, (R) is not correct.





(C) (A) is not correct, (R) is partly correct.





(D) (A) is partly correct, (R) is not correct.





Answer: (A)











22. Assertion (A): Terracotta medium is more commonly used in West Bengal.





Reason (R): Terracotta is more used because no other material was found nearby.





(A) (A) is not correct, (R) is partly correct.





(B) (A) is correct, (R) is not correct.





(C) (A) and (R) both are correct.





(D) (A) and (R) both are not correct.





Answer: (C)











23. Assertion (A): Advertisements with false claims are subject to ethical issue.





Reason (R): Advertisements may become misleading, violating set norms and may affecting buying behaviour.





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is not correct, (R) is correct.





(C) (A) is correct, (R) is not correct.





(D) (A) and (R) both are not correct.





Answer: (C)











24. Assertion (A): Advertisement must cope up with cultural environment and value system of the society.





Reason (R): Advertisements provide knowledge to the society about the products and services.





(A) (A) is correct, (R) is not correct.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) and (R) both are not correct.





(D) (A) is not correct, (R) is correct.





Answer: (B)











25. Assertion (A): Ancient Greeks knew the architectural techniques of arch and domes but they mostly used Post and Lintel.





Reason (R): Arch and domes appear to rise upward either to reach other wordly goals or to dominate the beholder. Such motives were incompatible to Greek values.





(A) (A) and (R) both are not correct.





(B) (A) is correct, (R) is not correct.





(C) (A) and (R) both are correct.





(D) (A) is not correct, (R) is correct.





Answer: (C)











26. Assertion (A): Bull’s Head sculpted by Picasso is an important work of fine art made of handle bar and seat of a bicycle forming third image.





Reason (R): Because it reacts against conventional sculptural method of carving or modelling but expressing full emotion.





(A) (A) is correct, (R) is not correct.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) and (R) both are not correct.





(D) (A) is not correct, (R) is correct.





Answer: (B)











27. Assertion (A): Prayag Jha Chillar is print maker. She does aquatint.





Reason (R): She is inspired by crows and the crows are only in black colour.





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is correct, (R) is not correct.





(C) (A) is not correct, (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are not correct.





Answer: (A)











28. Assertion (A): Print making should not be considered as the medium of expression in visual arts.





Reason (R): Print making is not direct action on paper, it only produces imprints on paper from some other surface worked by artist.





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is not correct, (R) is correct.





(C) (A) and (R) both are not correct.





(D) (A) is correct, (R) is not correct.





Answer: (B)











29. Assertion (A): M.F. Hussain used bold lines in his paintings.





Reason (R): Because early life was full of struggle and he expressed his reaction through it.





(A) (A) is correct and (R) is not correct.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is not correct but (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are not correct.





Answer: (A)











30. Assertion (A): Drawing is basic component of all visual arts.





Reason (R): Because without it form and image cannot be cast.





(A) (A) is correct but (R) is not correct.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is not correct but (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are not correct.





Answer: (B)











31. Select the correct chronological sequence of Gupta temple architecture:





(A) Cave No. 17 of Sanchi, Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick temple of Bhitargaon.





(B) Shiva Temple of Bhumra, Dasavatar Temple of Deogarh, Brick Temple of Bhitargaon, Cave No. 17 of Sanchi





(C) Brick temple of Bhitargaon, Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi.





(D) Dasavatar Temple of Deogarh, Shiva Temple of Bhumra, Cave No. 17 of Sanchi, Brick Temple of Bhitargaon





Answer: (A)











32. Select correct sequence of elements as described six limbs (shading) of Indian painting:





(A) Bhava, Lavanya, Praman, Rupabheda





(B) Rupabheda, Bhava, Lavanya, Praman





(C) Rupabheda, Praman, Bhava, Lavanya





(D) Praman, Rupabheda, Lavanya, Bhava





Answer: (C)











33. Select the correct chronological sequence of artists:





(A) Krishna Reddy, Ravi Varma, Jyoti Bhatt, Chitt Prasad





(B) Jyoti Bhatt, Krishna Reddy, ChittPrasad, Ravi Varma





(C) Ravi Varma, Krishna Reddy, Chitt Prasad, Jyoti Bhatt





(D) Ravi Varma, Chitt Prasad, Krishna Reddy, Jyoti Bhatt





Answer: (D)











34. Select the correct sequence of steps in woodcut printing:





(A) Rubbing with spoon, Carving, Rolling ink on block, Impression on paper





(B) Carving, Rolling ink on block, rubbing with spoon, Impression on paper





(C) Rubbing with spoon, Impression on paper, rolling ink on block, carving





(D) Rolling ink on block, Rubbing with spoon, Impression on paper, Carving





Answer: (B)











35. Select the correct sequence of execution:





(A) Animatics, Storyboarding, Editing, Scripting





(B) Storyboarding, Editing, Scripting, Animatics





(C) Scripting, Storyboarding, Animatics, Editing





(D) Scripting, Storyboarding, Editing, Animatics





Answer: (C)











36. Select the correct sequence of stages of a layout:





(A) Rough, Comprehensive, Semi comprehensive, Artwork





(B) Comprehensive, Semi comprehensive, Rough, Artwork





(C) Comprehensive, Rough, Semi comprehensive, Artwork





(D) Rough, Semi-comprehensive, Comprehensive, Artwork





Answer: (D)











37. Select the correct chronological sequence of the artists:





(A) Nagji Patel, Pradosh Dasgupta, Hiranmay Roychaudhury, DhanrajBhagat





(B)Pradosh Dasgupta, Nagji Patel, Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury





(C) Hiranmay Roychaudhury, Dhanraj Bhagat, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel





(D) Dhanraj Bhagat, Hiranmay Roychaudhury, Pradosh Dasgupta, Nagji Patel





Answer: (C)











38. Select the correct sequence of steps in metal casting:





(A) P.O.P. Piece mould, Wax model, Investment mould, Metal pouring





(B) P.O.P. piece mould, Investment mould, Wax model, Metal pouring





(C) Metal pouring, P.O.P. piece mould, Wax model, Investment mould





(D) Investment mould, Metal pouring, Wax model, P.O.P. piece mould





Answer: (A)











39. Select the correct sequence of artists in order of successive art movements :





(A) Courbet, Degas, Cezanne, Braque





(B) Degas, Courbet, Braque, Cezanne





(C) Cezanne, Braque, Degas, Courbet





(D) Braque, Cezanne, Degas, Courbet





Answer: (A)











40. Select the correct sequence in chronological order:





(A) Nandalal Bose, Arpita Singh, Amrita Shergil, Nalini Malani





(B)Nandalal Bose, Amrita Shergil, Arpita Singh, Nalini Malani





(C) Arpita Singh, Nalini Malani, Amrita Shergil, Nandalal Bose





(D) Amrita Shergil, Nandalal Bose, Nalini Malani, Arpita Singh





Answer: (B)











41. Match the following:





a. Tate Art Gallery                  i. Hyderabad





b. Louvre Museum                  ii. Bhopal





c. Bharat Bhawan                   iii. London





d. Salarjang Museum              iv. Paris





Codes:





       a b c d





(A) iv iii i ii





(B) iii iv ii i





(C) i ii iii iv





(D) ii iv i iii





Answer: (B)











42. Match the temples with respective sites:





a. Ladkhan Temple     i. Aihole





b. Bhimarath               ii. Bhubaneswara





c. VaitalDeul               iii. Gwalior





d. TelikaMandir          iv. Mahabalipuram





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iii iv i ii





(C) iv ii iii i





(D) i iv ii iii





Answer: (D)











43. Match the following:





a. Oleography              i. Intaglio printing





b. Metal engraving      ii. Stencil printing





c. Wood engraving      iii. Planography





d. Silk screen               iv. Relief printing





Codes:





      a b c d





(A) i iv ii iii





(B) iv ii iii i





(C) ii iii i iv





(D) iii i iv ii





Answer: (D)











44. Match the following:





a. Carol Summers        i. Wood engraving





b. Hoksai                     ii. Print from wood block on both side of paper





c. ZarinaHashmi          iii. Wood cut





d. Albrecht Durer        iv. Japanese colour wood print





Codes:





       a b c d





(A) iii i iv ii





(B) ii iv iii i





(C) i ii iv iii





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











45. Match the material with sculpture mediums:





a. Casting                    i. Ivory





b. Modelling                ii. Scrap wood





c. Carving                    iii. Aluminium





d. Assemblage             iv. Wax





Codes:





       a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iii iv i ii





(C) iii i iv ii





(D) i ii iii iv





Answer: (B)











46. Match the following artists with their relevant creative works:





a. Marcel Duchamp                 i. Florence Pieta





b. Balbir Singh Katt                ii. Triumph of Labour





c. Michelangelo                       iii. Bicycle wheel





d. D.P. Roychaudhury                        iv. Nadeshwar





Codes:





       a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iii i ii iv





(C) iii iv i ii





(D) ii i iii iv





Answer: (C)











47. Match the following:





a. Mario Miranda                    i. Photojournalist





b. HomaiVyarawalla               ii. Graphic Designer





c. Mickey Patel                       iii. Cartoonist





d. SudarshanDheer                 iv. Illustrator





Codes:





      a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iii i iv ii





(C) iv ii i iii





(D) ii iv iii i





Answer: (B)











48. Match the following:





a. Transit                     i. Indoor media





b. Television                ii. Outdoor media





c. Direct mail               iii. Hangings





d. Point of purchase    iv. By Mail





Codes:





      a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i iv iii ii





(C) iii ii i iv





(D) ii iii iv i





Answer: (A)











49. Match the following artists to their respective phases:





a. Edgar Degas            i. Fauvism





b. Matisse                    ii. Dadaism





c. Braque                     iii. Impressionism





d. Picabia                    iv. Cubism





Codes:





      a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iii i iv ii





(C) iv ii i iii





(D) ii iv iii i





Answer: (B)











50. Match the following textile with their States:





a. Phulkari       i. Meghalaya





b. Lushai         ii. Gujarat





c. Kantha         iii. Punjab





d. Tanchol       iv. Bengal





Codes:





      a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iii i iv ii





(C) iv ii i iii





(D) ii iv iii i





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting