-->

Tribal and Regional Language 2013 December UGC NET Question Paper III



Tribal and Regional Language 2013 December UGC NET Question Paper III





Read the following passage carefully and answer Question Nos. 1 – 5:





“We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the competitions of the Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”











1. What would be the proper heading of this passage?





(A) Co-existence





(B) Worshipper of peace





(C) Olympic Game





(D) Brotherhood





Answer: (A)











2. What do we believe in?





(A) In worship





(B) In co-existence





(C) In competition





(D) In Olympic Game





Answer: (B)











3. What is Olympic Game in fact?





(A) Means





(B) Worship





(C) Brotherhood





(D) Competition





Answer: (A)











4. What is Olympic Game?





(A) Competition





(B) Festival of the youth





(C) Friendship





(D) Organisation





Answer: (B)











5. What is the purpose of Olympic Game?





(A) Meeting





(B) Worship





(C) Struggle





(D) Development of friendship, brotherhood and goodwill





Answer: (D)











6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand?





(A) March 2012





(B) December 2011





(C) October 2011





(D) January 2012





Answer: (B)











7. Which is the highest peak in Jharkhand?





(A) Jhumra Hill





(B) Parasnath Hill





(C) Netarhat





(D) Ranchi Hill





Answer: (B)











8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related?





(A) Sohrai





(B) Sarhul





(C) Dussera





(D) Karam





Answer: (A)











9. How many second State languages are in Jharkhand?





(A) 9





(B) 12





(C) 15





(D) 2





Answer: (B)











10. Who has written ‘The Khadias’?





(A) Dr. K. N. Singh





(B) Dr. K.S. Singh





(C) Dr. L.P. Vidyarthi





(D) S.C. Roy





Answer: (D)











11. What is the traditional profession of Karmali tribe?





(A) Jhum cultivation





(B) Hunting





(C) Making tool of iron





(D) Food gathering





Answer: (C)











12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue?





(A) Binjhia





(B) Gond





(C) Ho





(D) Kharia





Answer: (C)











13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved?





(A) 1857





(B) 1831





(C) 1900





(D) 1915





Answer: (A)











14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy?





(A) Yes





(B) No





(C) A little





(D) Not known





Answer: (A)











15. Assertion (A): Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.





Reason (R): Because it is a traditional festival of Jharkhand.





Codes:





(A) (A) and (R) both are correct.





(B) (A) is correct, not (R).





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (R) is correct, not (A).





Answer: (A)











16. Who was the founder of Jharkhand Pary?





(A) N.E. Horo





(B) S.K. Bage





(C) Paul Dayal





(D) Jaipal Singh





Answer: (D)











17. Which award was given to Albert Ekka?





(A) Veer Chakra





(B) Mahaveer Chakra





(C) Paramveer Chakra





(D) Defence Service Medal





Answer: (C)











18. Which tribe observes ‘Bandai’ festival?





(A) Khadia





(B) Munda





(C) Mahali





(D) Lohra





Answer: (A)











19. Father Hoffman is remembered for





(A) Missionary work





(B) Encyclopaedia Mundarika





(C) As a foreigner





(D) Supporter of Adivasi





Answer: (B)











20. Development of Jharkhand depends on





(A) Co-ordination between Government and people





(B) Privatisation of Education





(C) Foreign Direct Investment





(D) Open Market





Answer: (A)











21. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of





(A) Linguistics





(B) Grammar





(C) Literature





(D) History





Answer: (A)











22. Which is not correct?





(A) Language is an untraditional entity.





(B) Language is a social entity.





(C) Language is an acquired property.





(D) Language is not paternal property.





Answer: (A)











23. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat?





(A) Economy of effort





(B) Illiteracy





(C) Ignorance





(D) Uncarefulness





Answer: (A)











24. In which part of speech the word does not change?





(A) Noun





(B) Pronoun





(C) Adjective





(D) Constant (Abyaya)





Answer: (D)











25. Identify the group of language having three numbers:





(A) Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari





(B) Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit





(C) Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali





(D) Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya





Answer: (B)











26. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence?





(A) Noun





(B) Object





(C) Adjective





(D) Subject





Answer: (C)











27. What was Malinovski’s main field of study?





(A) History





(B) Linguistics





(C) Economics





(D) Grammar





Answer: (B)











28. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong?





(A) Bilabial





(B) Cerebral





(C) Dental





(D) Palatal





Answer: (D)











29. Identify the correct match:





Language                                                                    Number of Alphabet





a. Hindi                                                                       i. 37





b. Arabic                                                                     ii. 26





c. English                                                                    iii. 28





d. Parsi                                                                        iv. 52





Codes:





        a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii ii i iv





(C) ii i iv iii





(D) i iv iii ii





Answer: (A)











30. Which statement is not correct?





(A) There is no final form of language.





(B) The stream of language flow from easy to difficult form.





(C) Language has a historical and geographical limit.





(D) The change of language happens first in oral form.





Answer: (B)











31. Which group is correct in regard to the Indo-European family?





(A) Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh





(B) Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali





(C) French, Kannada, Japani, Mundari





(D) Sanskrit, Parsi, Latin, German





Answer: (D)











32. Whether Sadani belongs to the Austric group of language?





(A) No





(B) Yes





(C) To some extent





(D) To great extent





Answer: (A)











33. When a dialect becomes language?





(A) When the Government accepts it.





(B) When the people accept it.





(C) When best literature is written.





(D) When grammar and dictionary are standardised.





Answer: (D)











34. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue?





(A) Deprives from International language





(B) Handicaps love of nation





(C) Strengthens base of education





(D) Obstructs national language





Answer: (C)











35. Which is the correct example of contraction of meaning?





(A) Pashu, Mrig, Murg





(B) Patra, Tail, Maharaj





(C) Var, Akashwani, Mugdh





(D) Asur, Ling, Ghrina





Answer: (A)











36. What is ‘Mani Praval’?





(A) Classical mix-up of Sanskrit and local languages





(B) Pearl necklaces





(C) Marathi word





(D) Pali language





Answer: (A)











37. When Ramanujacharya reached to Assam?





(A) 15th century





(B) 2nd century





(C) 13th century





(D) 21st century





Answer: (A)











38. Which is written in ‘Laukik Sanskrit”?





(A) Upanishad





(B) Puran





(C) Mahabharat





(D) Kumar Sambhavam





Answer: (D)











39. ‘Manimekalai’ is related to





(A) Vaishnavas





(B) Baudhs





(C) Sanatanis





(D) Jains





Answer: (B)











40. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged?





(A) Assam





(B) Bengal





(C) Tamil Nadu





(D) Punjab





Answer: (B)











41. Who has named ‘Veergatha Kal’?





(A) Ramvilas Sharma





(B) Hazari Prasad Dwivedi





(C) Mahavir Prasad Dwivedi





(D) Ram Chandra Shukla





Answer: (D)











42. Which is the period of ‘Bhakti Kal’?





(A) 1050 – 1375 A.D.





(B) 1375 – 1700 A.D.





(C) 1400 – 1800 A.D.





(D) 1700 – 1900 A.D.





Answer: (B)











43. Who is the author of ‘Padmavata’?





(A) Jayasi





(B) Kabir





(C) Nanak





(D) Raidas





Answer: (A)











44. Who has written “Bharat Durdasha’?





(A) Biharilal





(B) Rahim





(C) Bharatendu





(D) Hariaudh





Answer: (C)











45. Who is modern Meerabai?





(A) Subhadra Kumari Chauhan





(B) Yashodhara Rathaur





(C) Mahadevi Verma





(D) Gargi





Answer: (C)











46. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay?





(A) Gora





(B) Charitraheen





(C) Geetanjali





(D) Arogya Niketan





Answer: (D)











47. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started?





(A) 1848 A.D.





(B) 1880 A.D.





(C) 1846 A.D.





(D) 1800 A.D.





Answer: (C)











48. Who was the cultural leader of Orissa?





(A) Dr. B.K. Behura





(B) Gope Bandhu Das





(C) Gopal Chandra Prahraj





(D) Fakir Mohan Senapati





Answer: (B)











49. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’?





(A) Mahua Maje





(B) Rose Kerketta





(C) Vidyabhusan





(D) Ashok Pagal





Answer: (B)











50. Who is the main character of ‘Godan’?





(A) Dhania





(B) Gobar





(C) Hori





(D) Rai Saheb





Answer: (C)











51. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words?





(A) Wordsworth





(B) Coleridge





(C) Plato





(D) Browning





Answer: (B)











52. What is the primary element of literature?





(A) Feeling





(B) Thought





(C) Imagination





(D) Style





Answer: (A)











53. What is flashback technique?





(A) Imagination of future





(B) Present anxiety





(C) Remembrance of the past





(D) Historical events





Answer: (C)











54. Is literature useful for society?





(A) Yes





(B) No





(C) To some extent





(D) To great extent





Answer: (A)











55. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words?





(A) Bhamah





(B) Dandi





(C) Mammata





(D) Vishwanath





Answer: (A)











56. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa?





(A) Oj





(B) Madhurya





(C) Prasad





(D) None





Answer: (A)











57. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence?





(A) Upmeya





(B) Upman





(C) Samanya Dharm





(D) None





Answer: (B)











58. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’?





(A) Upma





(B) Rupak





(C) Utpreksha





(D) None





Answer: (C)











59. What is ‘Kavya-dosh’?





(A) Which obstruct the realisation of Rasa





(B) Which is helpful in the understanding of meaning





(C) Lack of Alankars





(D) None





Answer: (A)











60. Who is the author of ‘Sahityadarpan’?





(A) Bhamah





(B) Mammat





(C) Vishwanath





(D) Anandvardhan





Answer: (C)











61. What is expressed in Folk-literature?





(A) Folk mind





(B) Individual mind





(C) Civic Sense





(D) Common Sense





Answer: (A)











62. What is the simple identification of folk-literature?





(A) Unavailability of name of writer





(B) Availability of the name of writer





(C) Simplicity of language





(D) Local colour





Answer: (A)











63. What is the name for the folktales related to the fairies?





(A) Fairy Tales





(B) Lori





(C) Ballad





(D) Legend





Answer: (A)











64. In which folk-literature religious belief is dominant?





(A) Myth





(B) Legend





(C) Fairy tales





(D) None





Answer: (A)











65. Whether State language and folk language are one and the same?





(A) Yes





(B) No





(C) To some extent





(D) To great extent





Answer: (B)











66. To which category of language Santhali belongs?





(A) National language





(B) Language of Santhal Pargana





(C) 8th Schedule language





(D) Extinct language





Answer: (C)











67. On which language Ahlad Tirkey has worked?





(A) Nagpuri





(B) Kudukh





(C) Hindi





(D) English





Answer: (B)











68. What is the field of work of Dhanursingh Purty?





(A) Grammar





(B) Story





(C) History





(D) Drama





Answer: (C)











69. Who is the first poet of Khadia?





(A) Julius Baa





(B) Nuas Kerketta





(C) Joakim Dungdung





(D) Paulus Kullu





Answer: (B)











70. Which is the first novel of Nagpuri?





(A) Du Dair : Bis fool





(B) Shankar Gotek Jingi





(C) Nerua Lota





(D) Sato Nadi Par





Answer: (B)











71. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’. Whose statement is this?





(A) Girish Chandra Mahanti





(B) Nand Kishore Singh





(C) H.N. Singh





(D) Basant Kumar Mehta





Answer: (A)











72. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’?





(A) Deenbandhu Mahto





(B) Parmanand Mahto





(C) Karam Chand Ahir





(D) Santosh Sahu Preetam





Answer: (D)











73. What is ‘Metmat’?





(A) Drama





(B) Novel





(C) Story collection





(D) Collection of poems





Answer: (A)











74. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’?





(A) Tulsinarayan Singh Munda





(B) Mansidha Badajud





(C) Amita Munda





(D) Ram Dayal Munda





Answer: (B)











75. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State?





(A) Yes





(B) No





(C) To some extent





(D) To great extent





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting