-->

Tribal and Regional Language 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Tribal and Regional Language 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Who is the author of the book ‘The Mundas and their country’?





(A) Dr. Kumar Suresh Singh





(B) Sharat Chandra Roy





(C) Colonel Dalton





(D) Risley





Answer: (B)











2. Who is the Supreme God of Birhor?





(A) Dharmesh





(B) Ponomosor





(C) Singbonga





(D) Mahadeo





Answer: (C)











3. What is the “Dhumkuria” of Oraon?





(A) Deviguri





(B) Sarma





(C) Masna





(D) Youth dormitory





Answer: (D)











4. How many tribes were scheduled in 1931?





(A) 26





(B) 18





(C) 28





(D) 30





Answer: (A)











5. Who is Scheduled Caste?





(A) Lohra





(B) Gorait





(C) Chik Baraik





(D) Ghasi





Answer: (D)











6. What is ‘Gonong’?





(A) Market value





(B) Mediator value





(C) Bride Price





(D) Bridegroom price





Answer: (C)











7. What is the word for the festival of fire-walking among the Sadans?





(A) Mansa





(B) Jhanda





(C) Phoolkhundi





(D) Dhuwansi





Answer: (C)











8. What is worshipped in ‘Sohrai’?





(A) Forest animals





(B) Agriculture





(C) Ancestors





(D) Domestic animals





Answer: (D) 











9. What is “Madaiti”?





(A) Collective work and feast





(B) Collective labour and remuneration





(C) No work without wage





(D) Yearly service





Answer: (A)











Read the following passage minutely and answer question No. 10 to 14:





“I (Mahatma Gandhi) am a servant of India and I am trying to serve India. I serve the whole of mankind. I had thought in my early life that the service of India was not against the service of mankind. As I advanced in years and it is hoped my intellect – also developed, I have realized that my thinking was right. After about fifty years of public service I can say today that the service of a country is no less than the service of the world. This thinking of mine has become even stronger that this principle is very good. By more acceptance of this principle the condition of the world can improve and the mutual jealousy among the different nations of the world can be ended?











10. What will be the correct heading of this passage?





(A) Service of world





(B) Service of India





(C) Service of mankind





(D) Service of a country





Answer: (B)











11. Service of India is not against whom?





(A) Service of Mankind





(B) Service of Public





(C) Service of World





(D) Self-service





Answer: (A)











12. The service of a country is not less than whom?





(A) Service of God





(B) Service of country





(C) Service of Public





(D) Service of World





Answer: (D)











13. Whether the jealousy of different countries of the world can be ended with the service of a nation?





(A) Yes





(B) No





(C) It is not known





(D) Yes too, not too





Answer: (A)











14. With which principle the condition of the world may be improved?





(A) Self-service is best.





(B) Service of a Nation is service of the world.





(C) Service of other country is good.





(D) Service of a own country is better.





Answer: (B)











15. What is Linguistics?





(A) Linguistics is a grammar of grammars.





(B) Linguistics is not science but shastra.





(C) Linguistics is a history of languages.





(D) Linguistics is the unscientific study of languages.





Answer: (A)











16. What is the subject of pre-linguistics study?





(A) Sound





(B) Sentence





(C) Auditory and vocal organs





(D) Literature and culture





Answer: (C)











17. Who was the propounder of Yo-heho Theory (origin of languages)?





(A) Otto Jespersen





(B) Noire





(C) Heyes





(D) Prof. Richard





Answer: (B)











18. What is in between dialect and language?





(A) Grammar





(B) Linguistics





(C) Both





(D) None





Answer: (A)











19. Which is the most scientific script?





(A) Olciki





(B) Roman





(C) Arabic





(D) Devnagri





Answer: (D)











20. To which category of sound













 (A) Guttural


 (B) Nasals


 (C) Palatal


 (D) Bilabial 





Answer: (B)











21. Which is the example of Transference of Meaning?





(A) Asura





(B) Patra





(C) Pashu





(D) Mrig





Answer: (A)











22. What is correct in regard to word ‘Shabda’ and Form/Pada?





(A) Both are same





(B) Suffix less word and with suffix form





(C) Both are opposite to each other





(D) Both are deeply related





Answer: (B)











23. Which is not noticed in the Morphological classification?





(A) On Semanteme





(B) On Composition-element





(C) On Morpheme





(D) On Composition and Semanteme





Answer: (A)











24. Which group is the most matching?





a. Sanskrit       i. Pita





b. Persian         ii. Pitri





c. Hindi           iii. Pater





d. Latin           iv. Pidr





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iv i iii ii





(C) i iii ii iv





(D) iii ii iv i





Answer: (A)











25. What is the main subject of ‘Samveda’?





(A) Yagya





(B) Tantra-Mantra





(C) Music





(D) Magic





Answer: (C)











26. What we consider about the ‘Mahabharata’?





(A) Pancmveda





(B) All the four Veda





(C) 18 Purana





(D) All Upanishadas





Answer: (A)











27. Who is the author of ‘Padmawat’?





(A) Ratnakar





(B) Padmakar





(C) Malik Muhammad Jayasi





(D) Candbardai





Answer: (B)











28. What is ‘Aasharh ka Eka Din’ of Mohan Rakesh?





(A) Story





(B) Drama





(C) Poetry





(D) Essay





Answer: (A)











29. What is the period of ‘Bhaktikala’?





(A) 1375 – 1700





(B) 1050 – 1375





(C) 1900 – 1947





(D) 1700 – 1900





Answer: (A)











30. How many ‘Parba’ and ‘Adhyay’ are in Mahabharat and Gita?





(A) 7 – 18





(B) 18 – 18





(C) 9 – 18





(D) 18 – 10





Answer: (B)











31. What kind of devotion belongs to Malik Muhammad Jayasi?





(A) Krishna Bhakti





(B) Gyan Margi





(C) Sagun Bhakti





(D) Prem Margi





Answer: (D)











32. What is Urwashi?





(A) Epic





(B) Short Epic





(C) Lyric





(D) Poem





Answer: (A)











33. “Poetry is twice removed from the reality”, whose definition of poetry is this?





(A) Plato





(B) Aristotle





(C) Socrates





(D) Shakespeare





Answer: (A)











34. Which grouping of the assertion and reason is the most appropriate in the following?





Assertion (A): “Je Naci Se Banci” (He will live who will dance.)





Reason (R): Because it will save the culture.





(A) (A) is correct (R) is not correct.





(B) (A) is not correct (R) is correct.





(C) (A) and (R) both are correct.





(D) (A) and (R) both are not correct.





Answer: (C)











35. What is the ‘Sthayibhav’ of ‘Shant rasa’?





(A) Rati





(B) Jugupsa





(C) Shoka





(D) Shama





Answer: (D)











36. Who is the writer of ‘Ashtadhyayi’?





(A) Aacharya Bharat Muni





(B) Kautilya





(C) Panini





(D) Aacharya Dandi





Answer: (C)











37. “Ya anuragi cit ki gati smujhe nahi koy. jyon jyon doobe shyam rang tyon tyon ujwal hoy.” Which ‘Alankar’ is in it?





(A) Bhrantimana





(B) Virodhabhasa





(C) Sandeha





(D) Asangati





Answer: (B)











38. How many ‘matra’s are in ‘Caupai’?





(A) 16 – 16





(B) 12 – 1 2





(C) 13 – 13





(D) 11 – 11





Answer: (A)











39. What is the ‘Alankar’ when the effect happens without any cause?





(A) Rupaka





(B) Vyajstuti





(C) Vibhavna





(D) Vishma





Answer: (C)











40. Which ‘Shabdashakti’ is in it?





(A) Shabdakosha





(B) Kahawat





(C) Paheli





(D) Vyanjana





Answer: (D)











41. To which category the “Madra Munda and Fanimukut Ray Katha” belong?





(A) Fable





(B) Myth





(C) Legend





(D) Parable





Answer: (C)











42. Aysi jagah baitho ki koi na khe Utha. Aysi bat bolo ki koi na khe jhutha. What is this?





(A) Riddle





(B) Sayings





(C) Mantra





(D) Doha





Answer: (B)











43. To which community the “Sona Lekan disum ki khoj” legend belongs?





(A) Munda





(B) Asur





(C) Khariya





(D) Santal





Answer: (A)











44. To which category the ‘Paika’ dance belongs?





(A) Ghora Nach





(B) Mardani Jhumar





(C) Chau dance





(D) Marshal art dance





Answer: (D)











45. What is witch-craft?





(A) Folk faith





(B) Blind faith





(C) Half faith





(D) Full faith





Answer: (B)











46. Which element is dominating in the folktale?





(A) Worldly life





(B) Ghost





(C) Unworldly





(D) Prince-Princess





Answer: (C)











47. ‘Lokgit lok jiwan ke ved hain.’ Whose statement is this?





(A) Hazari Prasad Dwivedi





(B) Mahabir Prasad Dwivedi





(C) Ram Vilas Sharma





(D) Ravindra Nath Thakur





Answer: (A)











48. When the ‘Nawakhani’ is celebrated?





(A) In Aghan





(B) In Dshayan





(C) In Pus festival





(D) After karma





Answer: (D)











49. From which the practical knowledge of life is achieved clearly?





(A) By Riddle





(B) By Saying





(C) By Mantras





(D) By Ballad





Answer: (B)











50. In which category the folktale of Asur Aur Khasra Dhangar is classified?





(A) Fairy tales





(B) Magical tales





(C) Myth





(D) Fable





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting