-->

Tribal and Regional Language 2012 December UGC NET Question Paper III



Tribal and Regional Language 2012 December UGC NET Question Paper III





Read the following passage and answer Question Nos. 1 to 5 related to it:





Jharkhandi dance has its own distinct style. Despite differences in body movement, speed stepping, rhythm, beat and melody, there is great similarly among them. That is the reason why a drummer, dancer or singer here internalises them quickly as soon as he/she enters the Akhra. The music and dance traditions of each community have greatly influenced the other, like their culture, their nature and spirit are the same.





Outside the Jharkhand region there is no comparable music and dance tradition. There is an internally binding thread underneath. Give Jharkhand’s something to do, enough to eat and time to dance, sing and playing music, they will make heaven out of their living and land. Songs flow like streams here, sweet sounds of drums echo here. The gracefulness of dances entices our mind. In Jharkhand a person – Adiwasi or Sadans – devoid of interest in music is untrustworthy. Their life is full of music. This is their love for music.




1. Which statement is correct among the following?





(A) There is great difference in the dances of Jharkhand.





(B) The dance pattern is not one and the same in all communities of Jharkhand.





(C) There is a typical style of the dances of Jharkhand.





(D) The steps, rhythm and beats are one in the dances of Jharkhand.





Answer: (C)











2. What is the speciality of Akhra?





(A) Participant fears to enter the Akhra.





(B) Participant think about to enter the Akhra.





(C) Participant aquire the trends of Akhra with little effort.





(D) Participant could not acquire the trends of Akhra.





Answer: (C)











3. What isthe soul, nature and culture of Jharkhand?





(A) Common





(B) Different





(C) Opposite





(D) No match





Answer: (A)











4. How the people of Jharkhand make their area like heaven?





(A) With labour





(B) With eating – drinking to the full satisfaction.





(C) With music and dance





(D) With all mentioned above





Answer: (D)











5. Who is considered as unbelievable in Jharkhand?





(A) The lover of music.





(B) The man who does not love music.





(C) The man immersed in music.





(D) The man who hates music.





Answer: (B)











6. To which class the Kharwars belong?





(A) Backward class





(B) Very backward class





(C) Scheduled caste





(D) Scheduled tribe





Answer: (D)











7. What is the best alternative of Gramodoy?





(A) To make plans keeping in view the benefit.





(B) Common education.





(C) To link roads with the capital.





(D) Regular supply of electricity.





Answer: (A)











8. Which caste is known for boating in Jharkhand?





(A) Ghasi





(B) Jhora





(C) Binjhia





(D) Parhia





Answer: (B)











9. Who is the foreign writer on Indian tribes?





(A) Max Muller





(B) Malinowski





(C) Dalton





(D) S.C. Roy





Answer: (C)











10. To which branch of science the Ethnology belongs?





(A) Sociology





(B) Anthropology





(C) History





(D) Archaeology





Answer: (B)











11. Where is the situation of village Akhra?





(A) Outside the village.





(B) In the side of forest.





(C) In the north of the village.





(D) In the middle of the village.





Answer: (D)











12. What is the main subject of study in Ethnology?





(A) Culture





(B) Cultivation





(C) Language





(D) Arts





Answer: (A)











13. Who are the worst sufferer of Industrial development?





(A) Sadan





(B) Outsider





(C) Tribals





(D) Foreigner





Answer: (C)











14. In Jharkhand, who are in the most pitiable condition?





(A) Lohar





(B) Asur





(C) ChikBaraik





(D) Sadan





Answer: (B)











15. What is the meaning of ‘morph’ in morphology?





(A) Bibhaktiyukt word





(B) Bibhaktimukt word





(C) Only word





(D) Only Bibhakti





Answer: (A)











16. Which is the correct example of ‘voiceless’ in the following?





(A) Janam – Janm





(B) Put – Putra





(C) Suraj – Surya





(D) Sag – Shak





Answer: (D)











17. Which is not applicable in expansion of meaning?





(A) Rajaonka Raja





(B) Bhadra Purus





(C) Rasoia





(D) Rahasya





Answer: (D)











18. To which class the Roman script belongs to?





(A) Syllabic and Alphabatic





(B) Syllabic





(C) Alphabatic





(D) None





Answer: (C)











19. K, Kh, g, gh, are the sound of the group





(A) Glottal / Guttural





(B) Palatal





(C) Dental





(D) Bilabial





Answer: (A)











20. Which group is most matching?





List – I                                                List – II





a. Aryan language family                    1. Tibbati





b. Austric language family                  2. Malto





c. Dravidian language family              3. Ho





d. China language family                    4. PanchPargania





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 4 3 2 1





(C) 3 1 4 2





(D) 2 4 3 1





Answer: (B)











21. Which is not correct in the following?





(A) Language is a social thing.





(B) Language is acquired property.





(C) Language has permanent structure.





(D) Language is a traditional thing.





Answer: (C)











22. What is the organ of speech in linguistics?





(A) Radio set





(B) Vocal organ





(C) Telegraph





(D) Telephone





Answer: (B)











23. Who was the founder of Ding-Dong theory?





(A) Aristotle





(B) Sukrat





(C) Max Muller





(D) Plato





Answer: (D)











24. What are the two structure of morphological classification in language?





(A) Isolating and Agglutinative





(B) Synthetic and Analytic





(C) Prefix agglutinative and Suffix agglutinative





(D) Infix agglutinative and Inflectional agglutinative





Answer: (A)











25. Which is not the criteria of correct classification of language family?





(A) Nearness of society





(B) Equality of word





(C) Similarity of meaning





(D) Quality of grammar





Answer: (C)











26. What was the area of study of Max Muller?





(A) Latin and Linguistics





(B) Linguistics and German





(C) English and Linguistic





(D) Sanskrit and Linguistic





Answer: (D)











27. Arabi script is written





(A) Down to up





(B) Up to down





(C) Left to right





(D) Right to left





Answer: (D)











28. What are the main elements of sentence?





(A) Akankhsha, Yogyata, Samipata





(B) Dhwani, Arth, Pada





(C) Varn, Shabd, Pada





(D) Akshar, Pada, Arth





Answer: (A)











29. What is denoted by Surdas in semantic?





(A) Manner / Cutsy





(B) Blind faith





(C) To avoid bad omens





(D) Satire





Answer: (C)











30. What is the meaning of ‘Veda’?





(A) Will





(B) Work





(C) Knowledge





(D) Liberations





Answer: (C)











31. How many Mahapuranas are there?





(A) 12





(B) 18





(C) 21





(D) 81





Answer: (B)











32. Whose parts are ‘Sanhita’, Brahman, Arnyak and Upnishad?





(A) Grammar





(B) Jyotish





(C) Puran





(D) Veda





Answer: (D)











33. Which is called the encyclopaedia of Indian knowledge?





(A) Ramayan





(B) Mahabharat





(C) Sanhita





(D) Brahman Granth





Answer: (B)











34. In which language Valmiki Ramayan is written?





(A) Laukik Sanskrit





(B) Vaidic Sanskrit





(C) Bangla





(D) Awadhi





Answer: (A)











35. Whose writing is ‘Anand Math’?





(A) Sarat Chandra





(B) Bankim Chandra Chattopadhyay





(C) RabindraNath Tagore





(D) BibhutiBhusanBandhopadhyay





Answer: (B)











36. In which language drama “Mi Godsay Boltoy” is written?





(A) Assamese





(B) Bangla





(C) Odia





(D) Marathi





Answer: (D)











37. To which language renouned writer Indira Goswami belongs?





(A) Kashmiri





(B) Bhojpuri





(C) Assamese





(D) Maithily





Answer: (C)











38. Which one is Tamil Epic?





(A) Shishupal Vadh





(B) Shilappadikaram





(C) Ras Manjari





(D) Mrigawati





Answer: (B)











39. Who has written “Abhigyan Shakuntalam”?





(A) Bhasa





(B) Bharavi





(C) Bhavabhuti





(D) Kalidasa





Answer: (D)











40. Whose ‘Rajkavi’ was Chandbardai?





(A) Prithviraj Chouhan





(B) Raja Jaisingh





(C) Maharaja Mansingh





(D) Shivaji





Answer: (A)











41. In which language epic Padmavata is written?





(A) Apbhransha





(B) Prakrit





(C) Khadiboly





(D) Awadhi





Answer: (D)











42. Who has written the drama Chandragupta?





(A) Skandgupta





(B) Samudragupta





(C) Ramgupta





(D) Jayshankar Prasad





Answer: (D)











43. Which historical order of the poets is correct?





(A) Ghananand, Rasakhana, Vidyapati, Bharatendu.





(B) Bharatendu, Vidyapati, Raskhana, Ghananand.





(C) Vidyapati, Rasakhana, Ghananand, Bharatendu.





(D) Rasakhana, Vidyapati, Bharatendu, Ghananand.





Answer: (C)











44. Who is the Hero of the novel Godan?





(A) Gobar





(B) Hori





(C) Matadeen





(D) Mehta





Answer: (B)











45. Whose writing is “Wahtodati Patthar”?





(A) Mahadevi





(B) Sumitranandan Pant





(C) SubhadraKumariChouhan





(D) SuryakantTripathiNirala





Answer: (D)











46. On which poet the play “Asadhka Ek Din” is based?





(A) Kalidasa





(B) Tulsidasa





(C) Surdasa





(D) Raidasa





Answer: (A)











47. Who is the National Poet of Hindi?





(A) Bhartendu Harishchandra





(B) Maithilisharan Gupta





(C) Gopal Singh Nepali





(D) Makhanlal Chaturvedi





Answer: (B)











48. Which magazine was edited by Dharmvir Bharati?





(A) Madhuri





(B) Hans





(C) Andhayug





(D) Dharmyug





Answer: (D)











49. Which Ism of the Hindi Literature was prominent in the Freedom Movement?





(A) Communism





(B) Socialism





(C) Nationalism





(D) Fascism





Answer: (C)











50. Who says – “Ramniyarthpratipadaka Shabda Kavyam”?





(A) Rajshekhar





(B) Panditraj Jagannath





(C) Vishwanath





(D) Kuntak





Answer: (B)











51. What are the main elements of literature according to Western critic?





(A) Intellect, Imagination, Style





(B) Theme, Character, Ras





(C) Theme, Environment, Character





(D) Dialogue, Style, Purpose





Answer: (A)











52. The success of staging a drama lies in





(A) Dramatist





(B) Director





(C) Actor





(D) Of all mentioned above





Answer: (D)











53. What is the main aim of Literature?





(A) Gaining knowledge





(B) Gaining property





(C) Gaining pleasant





(D) Gaining fame





Answer: (C)











54. Where is the main difference between song and poem?





(A) Alankar





(B) Bhav





(C) Technique





(D) Raag





Answer: (D)











55. Which is correct in “Kavyahetu”?





(A) Rasa, Chhanda, Alankar





(B) Pratibha, Vyutpati, Abhyasa





(C) Satyam, Shivam, Sundaram





(D) Imagination, dream, thought





Answer: (B)











56. What is explained in “Vibhavanubha vavyabhicharisanjogadrasanishpati”?





(A) Bhav





(B) Vibhav





(C) Rasa





(D) Sanyoga





Answer: (C)











57. Which option is most appropriate for the following statements? Statement:





(A) Each great poet is a teacher. (R) Because literature emphasizes on Truth, Beauty and Good.





(A) Both (A) and (R) are not correct.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct, and (R) is not correct.





(D) (A) is not correct, and (R) is correct.





Answer: (A)











58. Who is the author of Natya Shastra?





(A) Acharya Vishwanath





(B) Acharya Kuntak





(C) Acharya Shankuk





(D) Acharya Bharat





Answer: (D)











59. “Bin bole jhanjhanaye, Bat bitalsansanaye, Ankhiyahi chhutal duniya biraje.” Pahil piritiya milat aaje who has written these lines?





(A) Kshitish Kumar Rai





(B) MukundNayak





(C) Ram DayalMunda





(D) MadhuMansuriHansmukh





Answer: (C)











60. What is mentioned in “Sen ge susan, Kaji ge durang”?





(A) Dance





(B) Singing





(C) Beating drum





(D) Both singing and dancing





Answer: (D)











61. Who has written “Pagha jori jori re ghato”?





(A) Fr. Joachim Dungdung





(B) Paulus Kullu





(C) Rose Kerketta





(D) Pro. Nicholas Tete





Answer: (C)











62. In which language Rev. P.O. Bodding did an important work?





(A) Santhali





(B) Oraon (Kurukh)





(C) Mundari





(D) Kharia





Answer: (A)











63. Whose collection is ‘Lil Khora’a Khekhel’?





(A) W.G. Archer





(B) Dharmdas Lakra





(C) W.G. Archer and Dharmadas Lakra





(D) None





Answer: (C)











64. In which region Khortha is spoken?





(A) South Chotanagpur





(B) East Jharkhand





(C) Hazaribagh, Dhanbad, Giridih





(D) West Jharkhand





Answer: (C)











65. Who is the first lecturer in Kurmali language and literature of Tribal & Regional languages, Ranchi University, Ranchi?





(A) Dr. Chandra Mohan Mahto





(B) Dr. H.N. Singh





(C) Dr. Brindawan Mahto





(D) Dr. Prameshwari Mahto





Answer: (B)











66. Which teacher related to panchparganiya language – literature was awarded by the President of India?





(A) Prof. Parmanand Mahto





(B) Prof. Dinbandhu Mahto





(C) Dr. SunitaKumari Gupta





(D) Dr. Karam Chand Ahir





Answer: (D)











67. Who among the following Nagpuri poets was associated with Jaipal Singh?





(A) Sahni Upendra Pal Nahan





(B) Mahavir Nayak





(C) Lal Ran Vijay NathSahdev





(D) Sharda Prasad Sharma





Answer: (C)











68. Who is the present Head of the Department of Tribal & Regional Languages, Ranchi University?





(A) Dr. Hari Oraon





(B) Dr. Krishna Chandra Tudu





(C) Dr. Tribeni Nath Sahu





(D) Dr. Umesh Nand Tiwary





Answer: (B)











69. Which statement is correct?





(A) Folk literature and creative literature are written.





(B) Folk literature and creative literature are created.





(C) Folk literature is the background of creative literature.





(D) Folk literature and creative literatures language are effective.





Answer: (C)











70. Which group matches correctly?





List – I            List – II





a. Myth            1. Story of Madra Munda- Phanimukut Roy





b. Legend        2. Story of Panch Tantra





c. Fable            3. Story of  Sarhul





d. Fairy Tale    4. Story of  ‘Apsara’





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 2 4





(B) 1 3 4 2





(C) 4 1 3 2





(D) 2 4 1 3





Answer: (A)











71. What is ‘Proverb’?





(A) Lok Kahawat





(B) Lakhshanik Kathan





(C) Budhi Bilash Kathan





(D) LakGyan





Answer: (A)











72. What is Riddle?





(A) Kisi ko batō se harana





(B) Budhi bhrast karna





(C) Aprakrit ke dwara prakrit ka sanket karna.





(D) Kisi kathan ka samjh me na ana





Answer: (C)











73. What is ballad?





(A) Jisme Lok Katha ke madya kuch geet hoté ho.





(B) Gitoñ me barnit katha hõ.





(C) Lok sangeet hõ.





(D) Pahelion ki katha hõ.





Answer: (B)











74. What is the opinion of the people about ancient sadans?





(A) Immigrant from Ajamgarh.





(B) Immigrant from Hardinagar.





(C) People living since time immemorable.





(D) Immigrant from Rohtasgarh.





Answer: (C)











75. Who are the producer and supplier of the commodities of social necessity?





(A) Hill Kharia





(B) Oraon





(C) Santhal





(D) Sadan





Answer: (D)


Related Posts

There is no other posts in this category.

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting