-->

Tribal and Regional Language 2012 June UGC NET Question Paper III



Tribal and Regional Language 2012 June UGC NET Question Paper III





Read the following passage carefully and answer question No. 1 – 5.





The music and dance performances in Jharkhand are invariably collective, never solo, where there are no audiences. In the Akhra all are performers; some of them are musicians, some singers and other dancers. That is why in Jharkhand, there is no dividing line between the performers and the audience. Infact, the audience waits for their turn to perform or to give the performers a break. The audience and the performers are one and the same in Jharkhand.





Jharkhand dances – Whether Adivasior Sadan are similar, their musical instruments are similar and the sentiment behind the songs is similar. The difference of their Mother languages, Agneya, Dravida and Sadani disappear as the emotional background is the same. The style and the body movements involved in the Adivasi or sadan music and dance are similar. Their respective inner distinctiveness produces variety in their style of presentation. Look at the dances of the santhal, Munda, Ho, Bhumij and Kharia, the Oraon and the Sadan, your eyes will be glued to them. It would seem as if waves are rising and falling in the ocean of bliss. The nature and spirit of all Jharkhand dances are the same in their original shape and vibration. The dances of Jharkhand are altogether different from those of the plains.











1. What is theme of this passage?





(A) Akhra





(B) Nature of Jharkhandi music and dance





(C) Tribal dance





(D) Sadan dance





Answer: (B)











2. What is the basic nature of Jharkhandi music and dance?





(A) Collectiveness





(B) Individuality





(C) Raciality





(D) Naturality





Answer: (A)











3. Is there any dividing line between the performer and the audience?





(A) No





(B) Yes





(C) Very little





(D) Very much





Answer: (A)











4. What is Akhra?





(A) Place of performing music and dance





(B) Battle field





(C) Place of exercise





(D) Place of worship





Answer: (A)











5. Is there any difference in the musical instruments of the Tribals and the Sadans?





(A) Yes





(B) No





(C) Very Little





(D) Very much





Answer: (B)











6. Which is most necessary for the progress of society?





(A) Change of government





(B) Administrative system





(C) Devotion and labour





(D) Morality





Answer: (C)











7. Which tribe in Jharkhand was associated with the production of iron?





(A) Oraon





(B) Khadia





(C) Asur





(D) Ho





Answer: (C)











8. What is Sarana?





(A) Place of worship





(B) Battle field





(C) Mango grove





(D) Dancing place





Answer: (A)











9. Which is the state language of India in practice?





(A) Hindi





(B) English





(C) Urdu





(D) Sanskrit





Answer: (B)











10. In which tribe of Jharkhand the ‘Dali Dhiba’ custom is popular?





(A) Oraon





(B) Munda





(C) Santal





(D) Khadia





Answer: (A)











11. Which tribe in Jharkhand has the largest population?





(A) Ho





(B) Kharia





(C) Santal





(D) Munda





Answer: (C)











12. What is the traditional profession of Malar tribe?





(A) To make utensils





(B) To make weapon





(C) Casting





(D) Painting





Answer: (C)











13. Who has written the book, ‘Mundas and their country’?





(A) Dr. S. P. Sinha





(B) Dr. K. S. Singh





(C) Dr. L. P. Vidyarthi





(D) S. C. Roy





Answer: (D)











14. In which tribe the tradition of ‘Manjhi Pargana’ was in vogue?





(A) Ho





(B) Oraon





(C) Munda





(D) Santal





Answer: (D)











15. (A) There is similarity between Adivasi and Sadan (R) Because they live together since long time





(A) (A) and (R) both are correct





(B) (R) is correct not (A)





(C) (A) and (R) both are wrong





(D) (A) is correct not (R)





Answer: (A)











16. Who was the originator of ‘Tana Movement’?





(A) Budhu Bhagat





(B) Gang Narain





(C) Jatra Bhagat





(D) Kartik Oraon





Answer: (C)











17. Which flower is worshiped in Sarhul?





(A) Gulab





(B) Juhi





(C) Gulaichi





(D) Shal (Sakhua)





Answer: (B)











18. Which tribe in Jharkhand observes Mage Parab?





(A) Oraon





(B) Chero





(C) Vedia





(D) Ho





Answer: (D)











19. In which year CNT Act was promulgated?





(A) 1910





(B) 1908





(C) 1857





(D) 2012





Answer: (D)











20. What is the main reason of the backwardness of the people of Jharkhand?





(A) Colonial exploitation





(B) Illiteracy





(C) Lack of irrigation





(D) Communication gap





Answer: (A)











21. Which is the first unit of language?





(A) Sentence





(B) Word





(C) Form





(D) Meaning





Answer: (A)











22. Which is the oldest theory of the origine of language?





(A) Divine theory





(B) Theory of gesture





(C) Theory of imitation





(D) Yo he ho theory





Answer: (A)











23. What kind of change is in ghoda -> ghodwa, Ramu -> Ramua?





(A) Imitation





(B) Breach of vowels





(C) Emotion





(D) Similarity





Answer: (C)











24. Which sound does phonology study?





(A) Physical sound





(B) Bird’s noise





(C) Meaningful sound





(D) Instrumental rythm





Answer: (C)











25. What kind of script is Deonagari?





(A) Pictorial





(B) Sound based





(C) Formulative





(D) Symbolic





Answer: (B)











26. What do we study in Morphology?





(A) Form





(B) Aesthetics





(C) Morph





(D) Shape





Answer: (C)











27. ‘Wisdom is the power of man’. What is wisdom in this sentence?





(A) Noun





(B) Verb





(C) Pronoun





(D) Adjective





Answer: (A)











28. What was the main subject of study of Dr. Suniti Kumar Chatterjee?





(A) Poetry





(B) Economics





(C) Linguistics





(D) History





Answer: (C)











29. Ta, Tha, Da, Dha are the sound of the group





(A) Bilabial





(B) Guttcral





(C) Dental





(D) Palatal





Answer: (C)











30. Identify the correct match





(i) You             (i) Definite pronoun





(ii) That, this    (ii) Indefinite Pronoun





(iii) Own          (iii) Personal Pronoun





(iv) Any           (iv) Second Person Pronoun





(A) (i) and (iv)





(B) (ii) and (iii)





(C) (iii) and (iv)





(D) (i) and (ii)





Answer: (A)











31. Which order of the development in language is proper?





(A) Dialect, Language, State language





(B) Dialect, State language, language





(C) State language, Dialect, language





(D) Language, state language, Dialect





Answer: (A)











32. Identify the language of Austric group





(A) Santali





(B) Kurukh





(C) Nagpuri





(D) Kurmali





Answer: (A)











33. Whether Nagpuri is the language of Dravida group?





(A) Yes





(B) No





(C) To some extent





(D) To great extent





Answer: (B)











34. Many languages are facing extinction. Why?





(A) Due to globalisation





(B) Poverty





(C) Illiteracy





(D) Natural Process





Answer: (A)











35. Can government do something to save the extincting languages?





(A) Yes





(B) No





(C) To some extent





(D) Not at all





Answer: (A)











36. Which historical order is correct?





(A) Rigveda, Atharwveda, Samved, Yajurveda





(B) Rigveda, Samveda, Yajurveda, Atharwaveda





(C) Rigveda, Yajurveda, Atharwaveda, Samveda





(D) Atharwaveda, Samveda, Rigveda, Yajurveda





Answer: (C)











37. In which ‘Purana’ the devotion of Brahma is not available?





(A) Vishnu Puran





(B) Vayu Puran





(C) Markandeya Puran





(D) Padma Puran





Answer: (C)











38. Which one is not the writing of Kalidas?





(A) Raghuvansh





(B) Abhigyan Shakuntalam





(C) Kumar Sambhawa





(D) Saundaranand





Answer: (D)











39. How many ‘Parvas’ are there in Mahabharat?





(A) 30





(B) 18





(C) 11





(D) 25





Answer: (B)











40. Who is the ‘Adikavi’ of India?





(A) Vyas





(B) Valmiki





(C) Kalidas





(D) Tulsidas





Answer: (B)











41. Who has written this doha – Bakripatikhathai, takikadikhal, jonarbakrikhathai, tinkakaunhawal





(A) Kabir





(B) Surdas





(C) Ratnakar





(D) Dinkar





Answer: (A)











42. Who has written ‘Rani Ketakiki Kahani’?





(A) Sadasukhlal





(B) Sadal Mishra





(C) Lallulal





(D) Insha Alla Khan





Answer: (D)











43. Identify the year of birth of Bhartendu Harishchandra?





(A) 1885 A.D.





(B) 1850 A.D.





(C) 1873 A.D.





(D) 1857 A.D.





Answer: (B)











44. Who was the editor of ‘Saraswati Patika’?





(A) Mahabir Prasad Dwivedi





(B) Bhartendu





(C) Sadal Mishra





(D) BihariLal





Answer: (A)











45. Who is called ‘Awara Masiha’?





(A) Bankim Chandra





(B) Sharat Chandra





(C) Manik Bandopadhyay





(D) Prabodh Kumar Sanyal





Answer: (B)











46. In which language Nazrul Islam has written his poetry?





(A) Asamia





(B) Urdu





(C) Bengali





(D) Hindi





Answer: (C)











47. What kind of novels has been written by Brindabanlal Verma?





(A) Historical





(B) Social





(C) Political





(D) Romantic





Answer: (A)











48. What is ‘Kaling Vijaya’?





(A) One act play





(B) Drama





(C) Story





(D) Essay





Answer: (A)











49. Who has written ‘Rashmirathi’?





(A) Jai Shankar Prasad





(B) Pant





(C) Nirala





(D) Dinkar





Answer: (D)











50. Who is the main author of ‘Adi Dharam’?





(A) B. P. Keshari





(B) Rose Kerketta





(C) K. C. Tudu





(D) Ram Dayal Mund





Answer: (D)











51. ‘Poetry at bottom is criticism of life’. Whose definition is this?





(A) Wordsworth





(B) Browning





(C) Matthew Arnold





(D) I. A. Richards





Answer: (C)











52. What is the distinctive feature of literature?





(A) Thought





(B) Logic





(C) Technique





(D) Emotional touch





Answer: (D)











53. What is flashback technique?





(A) Imagination of future





(B) Present anxiety





(C) Remembrance of the past





(D) Historical events





Answer: (C)











54. What is the speciality of effective style?





(A) Clarity





(B) Thought





(C) Imagination





(D) Suggestion





Answer: (D)











55. Is literature harmful for life?





(A) No





(B) Yes





(C) To some extent





(D) To great extent





Answer: (A)











56. ‘Vakyam Rasatmakam Kavyam’. Whose definition is this?





(A) Dandi





(B) Bhamah





(C) Mammat





(D) Vishwanath





Answer: (D)











57. Which ‘Kavyaguna’ is favourable for Shringar Rasa?





(A) Oja





(B) Madhurya





(C) Prasad





(D) None





Answer: (B)











58. ‘His village has become desert’. Identify ‘Upman in this statement.





(A) Village





(B) His





(C) Become





(D) Desert





Answer: (D)











59. What is ‘Kavya-dosh’?





(A) Which obstructs the realization of meaning?





(B) Grammatical mistake





(C) Lack of Alankar





(D) Lack of qualities





Answer: (A)











60. Who is the author of ‘Kavya Prakash’?





(A) Bhamah





(B) Mammat





(C) Vishwanath





(D) Anandvardhan





Answer: (B)











61. What is the simple identification of folk-literature?





(A) Unavailability of the name of writer





(B) Availability of name of writer





(C) Simplicity of language





(D) Local colour





Answer: (A)











62. What is expressed in folk-literature?





(A) Individual mind





(B) Folk-mind





(C) People’s mind





(D) Supra mind





Answer: (B)











63. For whom the ‘Lori Song’ is sung?





(A) For old men





(B) For old women





(C) For children





(D) For young men





Answer: (C)











64. In which folk tales historical facts are dominant?





(A) Myth





(B) Legend





(C) Fairy tales





(D) Creation story





Answer: (B)











65. ‘Folk-literature is the ‘Veda’ of folklife’. Whose statement is this?





(A) Dr. Satyendra





(B) Hazari Prasad Dwivedi





(C) Dr. Udai Narain Tiwari





(D) Dr. Doman Sahu Samir





Answer: (B)











66. How many languages are taught as elective papers in the Department of Tribal and Regional language, Ranchi University?





(A) 10





(B) 8





(C) 9





(D) 5





Answer: (C)











67. What is the name of the book edited by Bhaiya Ram Munda?





(A) Dadan Jamakan Kaniko





(B) Hisir





(C) Saled





(D) Munda Koa Itihas





Answer: (A)











68. What is the title of the book written by Dawale Kujur?





(A) Khalli Ayang





(B) Namhai Edpa





(C) Munta Pump Jhumpa





(D) Innelanta





Answer: (C)











69. Which script was invented by Pandit Raghunath Murmu?





(A) Barangchiti





(B) Kaithi





(C) Tolongsiki





(D) Olchiki





Answer: (D)











70. Who isrecognised as the first writer in Khadia literature?





(A) Julius Baa





(B) Patras Baa





(C) Paulus Kullu





(D) Pyara Kerketta





Answer: (D)











71. Who is the first writer of HO grammar?





(A) J. Notrot





(B) Janum Singh Purty





(C) Kamal Lochan Koda





(D) B. P. Pingua





Answer: (A)











72. According to the latest information, who is the oldest poet in Nagpuri?





(A) Ghasi Ram





(B) Kanchan





(C) Raghnath Nripati





(D) P. K. Roy





Answer: (C)











73. Who is not Kurmali Literarian among the following?





(A) PasupatiMahto





(B) Girish Chandra Mahanti





(C) Pramod Kumar Roy





(D) Basant Mehta





Answer: (C)











74. In which language the ‘Luathi’ magazine is published?





(A) Hindi





(B) Khortha





(C) Panchpargania





(D) Nagpuri





Answer: (B)











75. Identify the name of the place where Binand Singh was born:





(A) Ranchi





(B) Simdega





(C) Bundu





(D) Silli





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting