-->

Tourism Administration and Management 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Tourism Administration and Management 2012 June  UGC NET Solved Question Paper II



1. A record in which passenger reservation data is stored.





(A) CRT





(B) PNR





(C) Client Profile





(D) Modem





Answer: (B)











2. During which plan period, Government of India made a provision for financial outlay for tourism for the first time?





(A) 1st Five Year Plan





(B) 2nd Five Year Plan





(C) 3rd Five Year Plan





(D) 5th Five Year Plan





Answer: (B)











3. Which International agency provides funds for Endogenous Tourism projects?





(A) UNDP





(B) UNESCO





(C) UNWTO





(D) UNEP





Answer: (A)











4. Which one of the following is not a Special Tourism Area (STA)?





(A) Bekal





(B) Sindhudurg





(C) Puri-Konark Marine drive





(D) Vishakhapattanam





Answer: (D)











5. Tourist Visa is valid for how many days in India?





(A) 30 days





(B) 60 days





(C) 90 days





(D) 180 days





Answer: (C)











6. Break-even analysis refers to





(A) Total Cost = Total Revenue





(B) Marginal Cost > Total Cost





(C) Total Cost > Total Revenue





(D) Marginal Cost = Average Cost





Answer: (A)











7. The SERVQUAL model is also known as





(A) Gaps Model





(B) Nordic Model





(C) Plog’s Model





(D) Differential Model





Answer: (A)











8. The Historian who identified Seven Wonders of the ancient world was





(A) Aristotle





(B) Pliny the Elder





(C) IbnBatuta





(D) Rahul Sankrityayan





Answer: (B)











9. Which one of the following is defined as Type-I error?





(A) Response error that is accepted when it is falsified.





(B) Beta error that is accepted when it is false.





(C) Alpha error that is rejected when it is true.





(D) Standard error that is rejected when it is in fact true.





Answer: (C)











10. The list consists of two lists of Sampling methods and their respective strengths. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.





List – I                                    List – II





(Sampling method)                 (Strength)





(a) Systematic sampling          (i) Low cost and less time consuming





(b) Stratified sampling            (ii) Easy to implement and cost effective





(c) Cluster sampling                (iii) Inclusion of all important subpopulations





(d) Judgemental sampling       (iv) More representativeness and no sampling frame





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (ii) (i) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (i) (ii) (iii) (iv)





(D) (ii) (iii) (iv) (i)





Answer: (B)











11. Which one of the following is explained as Type-II error?





(A) Mean error that is not rejected when it is false.





(B) Population error when it is neither rejected nor accepted.





(C) Betaerror that is accepted when it is false.





(D) Sample error when it is accepted.





Answer: (C)











12. Which organisation is recently celebrating 150 years of its foundation?





(A) Indian Posts





(B) Indian Railways





(C) Archaeological Survey of India





(D) Airports Authority of India





Answer: (C)











13. Tourists’ behaviour suggested by Cohen in 1979 as





(A) Institutional and Non- Institutional





(B) Venturesome and Pleasure seeker





(C) Impassive and self-confident





(D) Explorer and Drifter





Answer: (A)











14. A car rental site located near the Airport terminal but not directly on the premises of the Airport is called





(A) Drop off point





(B) Pick up point





(C) Off-premises location





(D) Airport terminal





Answer: (C)











15. A ‘pass’ entitling the holder to unlimited rail travel throughout England, Scotland and Wales is known as





(A) Eurail ‘pass’





(B) Britrail ‘pass’





(C) Indrail ‘pass’





(D) Travel ‘passes





Answer: (B)











16. The DND cards in a maid’s trolley belong to





(A) Bathroom supplies





(B) Guestroom amenities





(C) Linen supplies





(D) Room service supplies





Answer: (B)











17. Name the under liner cloth used on a restaurant table.





(A) Slip cloth





(B) Demask





(C) Serviette





(D) Baize cloth





Answer: (A)











18. ARR is the term used in hotel industry for identifying





(A) Average Revenue Rate





(B) Average Rack Rate





(C) Average Room Revenue





(D) Actual Room Rate





Answer: (C)











19. A sampling frame is





I. Representative of the elements of the target population





II. A list of whole population





III. A compilation of sub-population elements in the universe.





IV. A subset of the population representing from the study.





(A) I, II and III are correct.





(B) I and III are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) II and III are correct.





Answer: (C)











20. Which one of the following are parametric test tools?





(A) Chi-square test





(B) Man-Whitney test





(C) T-test





(D) Wilcoxon text





Answer: (C)











21. Which places are covered by “the palace on wheels”?





(a) Jaipur





(b) Udaipur





(c) Jodhpur





(d) Agra





(A) (a), (b), (c) are correct.





(B) (b), (c), (d) are correct.





(C) (a), (b) are correct.





(D) All are correct.





Answer: (D)











22. In how many countries ‘Schengen Visa’ is valid?





(A) 17





(B) 18





(C) 22





(D) 25





Answer: (D)











23. Who is the youngest Indian mountaineer to climb Mt. Everest till 2011?





(A) A.B. Vajpai





(B) ArjunVajpai





(C) Arjuna Singh Negi





(D) Santosh Yadav





Answer: (B)











24. Which is the longest train service in India?





(A) Him Sagar Express





(B) Kerala Express





(C) Vivek Express





(D) Varanasi Chennai Express





Answer: (C)











25. Which hill station is not served by Toy Train?





(A) Darjeeling





(B) Coonoor





(C) Mount Abu





(D) Matheran





Answer: (C)











26. Where is the Mousoleum of Emperor Akbar?





(A) Sikandra





(B) Lahore





(C) Delhi





(D) Fatehpur Sikri





Answer: (A)











27. What is the Phobia (fear) of travel?





(A) Tachophobia





(B) Acrophobia





(C) Hodophobia





(D) Androphobia





Answer: (C)











28. Which is not a major seaport on Eastern Coast of India?





(A) Paradip





(B) Visakhapatnam





(C) Ennore





(D) Puri





Answer: (D)











29. Which one of the following is not a classical dance?





(A) Yakshagana





(B) Mohiniattam





(C) Kuchipudi





(D) Manipuri





Answer: (A)











30. The world celebrated the 150th birth anniversary of the creative genius of Bengal in 2011.





(A) Ramakrishna Paramahamsa





(B) Rabindranath Tagore





(C) Sharat Chandra Chattopadhyay





(D) Eswar Chandra Vidhyasagar





Answer: (B)











31. Arunachalesvara temple is considered as one of the oldest and longest temple in the world and is situated in





(A) Tiruvannamalai





(B) Tiruvananthapuram





(C) Tiruchirapalli





(D) Tirupati





Answer: (A)











32. This consists of two lists of historical monuments / sculptures and places. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.





List – I                                                            List – II





(i) Arjuna’s Penance (Longest Bas relief)       (1) Fatehpur Sikri





(ii) Buland Darwaja                                        (2) Elephanta Caves





(iii) Statue of Trimurti                                     (3) Mamallapuram





(iv) Statue of Bahubali                                    (4) Sravanabelagola





Codes:





       (i) (ii) (iii) (iv)





(A) (3) (1) (2) (4)





(B) (4) (1) (3) (2)





(C) (3) (2) (1) (4)





(D) (1) (3) (2) (4)





Answer: (A)











33. The largest Tiger reserve ‘Nagarjuna- Srisailam’ Tiger reserve is located in





(A) Tamil Nadu





(B) Karnataka





(C) Andhra Pradesh





(D) Kerala





Answer: (C)











34. A three letter code designating the type of aircraft used for passenger flight or cargo transport is known as





(A) Hub code





(B) Carrier code





(C) Equipment code





(D) Airline code





Answer: (C)











35. A term for reheating/regenerating space used by the flight crew to heat or prepare passenger meals on an aircraft





(A) Hold





(B) Connection





(C) Kitchenette





(D) Galley





Answer: (D)











36. The famous Meenakshi Temple is situated in





(A) Chidambaram





(B) Madurai





(C) Coimbattore





(D) Chennai





Answer: (B)











37. A Segment of a connection or if a direct flight involves a change of aircraft, any portion between a board point and off-point is known as





(A) Departure point





(B) Transfer point





(C) Stop over point





(D) Off-point





Answer: (B)











38. In an air itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage





(A) Turn around point





(B) Railing point





(C) Connecting point





(D) Embarkation point





Answer: (A)











39. Where is the highest railway station in India?





(A) Kalka on the Shimla Mountain Railway.





(B) Ghoom on the Darjeeling Himalayan Railway.





(C) Coonoor on the Nilgiri Mountain Railway.





(D) Matheran on Western Hill Railway.





Answer: (B)











40. Haji Ali Dargah is located in





(A) Hyderabad





(B) Delhi





(C) Mumbai





(D) Lucknow





Answer: (C)











41. When was the first National Park in India set up?





(A) 1956





(B) 1921





(C) 1935





(D) 1947





Answer: (C)











42. This consists of two lists of places andthe names of temples and the candidate has to match an item in one list with an item in the other.





List – I                                    List – II





(i) Kailasanathatempe             (1) Mahabalipuram





(ii) Kamakshi Temple              (2) Ellora





(iii) Shore temple                     (3) Kanchipuram





(iv) Sun temple                        (4) Konark





Codes:





       (i) (ii) (iii) (iv)





(A) (2) (3) (4) (1)





(B) (3) (2) (1) (4)





(C) (4) (2) (3) (1)





(D) (2) (3) (1) (4)





Answer: (D)











43. This consists of two lists of Rural Tourism Projects, and the Place (State)





List – I                                    List – II





(i) Jyotisar                               (1) Kerala





(ii) Khultabad-Sulibhanjan      (2) Haryana





(iii) Kumbhalangi                    (3) Odisha





(iv) Raghurajpur                      (4) Maharashtra





Codes:





       (i) (ii) (iii) (iv)





(A) (4) (1) (3) (2)





(B) (2) (4) (1) (3)





(C) (2) (1) (3) (4)





(D) (3) (2) (4) (1)





Answer: (B)











44. Which is the first privately built International Airport of India?





(A) Gopinath Bardolai International Airport





(B) Nedumbassery International Airport





(C) Chhatrapati Shivaji International Airport





(D) Netaji Subhash Chandra Bose International Airport





Answer: (B)











45. Advertising strategy in marketing covers





(A) Distribution Strategy





(B) Creative and Media Strategy





(C) Public Relations Strategy





(D) Press Relations Strategy





Answer: (B)











46. Seasonality of travel can be smoothened by adopting which one of the following method





(A) Advertising





(B) Direct Marketing





(C) Public Relations





(D) Consumer Promotion





Answer: (D)











47. Assertion (A): Tourism as a product has the elements of both tangibility and intangibility.





Reason (R): A part of Tourism product can be physically experienced.





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











48. Assertion (A): Travel agents are now reinventing themselves as consultants.





Reason (R): The development of technology has automated many functions of travel agent.





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are correct, but(R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











49. Name the Behavioural Scientist who developed the ERG theory of motivation?





(A) Clayton Alderfer





(B) Abraham Maslow





(C) Henry Herzberg





(D) David McClelland





Answer: (A)











50. Managerial grid model is meant for





(A) Behavioural Leadership





(B) Innovative Leadership





(C) Situational Leadership





(D) Functional Leadership





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting