-->

Tourism Administration and Management 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Tourism Administration and Management 2013 September UGC NET Solved Question Paper II






1. Where is the Leonardo Da Vinci Airport?





(A) Rome





(B) Paris





(C) Lisbon





(D) Madrid





Answer: (A)











2. What is sagarmatha?





(A) National Park





(B) Brahmaputra river





(C) Mount Everest





(D) An Island





Answer: (C)











3. What is the IATA code of Port Blair?





(A) IX B





(B) PBR





(C) IX Z





(D) PRT





Answer: (C)











4. Khajuraho dance festival is organised every year in the





(A) First week of November





(B) First week of December





(C) First week of January





(D) First week of February





Answer: (D)











5. Which are the world heritage sites?





(a) Sanchi Stupa





(b) Hampi monuments





(c) Brihadhishwara temple





(d) Golconda Fort





(A) (a), (b), (c) are correct.





(B) (a), (b) are correct.





(C) None are correct.





(D) All are correct.





Answer: (A)











6. Which place was the venue of 10th“PravasiBhartiyaSammelan” (Non resident Indian Conclave)?





(A) Jaipur





(B) Hyderabad





(C) Delhi





(D) Bangalore





Answer: (A)











7. Which is not a Jain Pilgrimage Centre?





(A) Palitana





(B) Pavapuri





(C) Parsvanath





(D) Panchmarhi





Answer: (D)











8. Which is not a skiing resort?





(A) Shimla





(B) Auli





(C) Manali





(D) Gulmarg





Answer: (A)











9. Which pass lies enroute to Leh?





(A) Shipki la





(B) Nathu la





(C) Zozila





(D) Bom di la





Answer: (C)











10. Identify the balloonist who made world record of 69,000 ft ascend?





(A) Steve Fossett





(B) Bran Johnson





(C) Amundson





(D) Vijaypat Singhania





Answer: (D)











11. Which year was celebrated as centenary year of Indian Civil Aviation?





(A) 2009





(B) 2010





(C) 2011





(D) 2012





Answer: (C)











12. Assertion (A): Air India is facing a huge loss of Rs. 64,000 crores.





Reason (R): It has a very large number of employees.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











13. Assertion (A): Daylight saving time is advancement of standard time by one hour.





Reason (R): All countries located in high latitudes follow daylight saving time concept.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











14. Which year is considered as a benchmark for declaring a property as heritage hotel?





(A) Before 1850





(B) 1850





(C) 1900





(D) 1950





Answer: (D)











15. On January 14, 2012 which Luxury cruise liner met with an accident near Isola de Gilio (Italy)?





(A) Italinho Concordia





(B) Costa Concordia





(C) Galilio Romanco





(D) Francici Giovani





Answer: (B)











16. Which national is not given “Visa-on arrival” in India?





(A) Singapore





(B) New Zealand





(C) Japan





(D) Thailand





Answer: (D)











17. Service scapes refers to





(A) Natural beauty





(B) Physical beauty





(C) Sense of place





(D) Quality gap





Answer: (B)











18. To distinguish between a tourist and an excursionist what should be the duration of tour?





(A) 12 hours





(B) 18 hours





(C) 24 hours





(D) 36 hours





Answer: (C)











19. In Tourism Multiplier, which of the following is not considered as ‘tourist spending’?





(A) Direct spending





(B) Indirect spending





(C) Induced spending





(D) Demonstrative spending





Answer: (D)











20. A system of calculating international fares based on the maximum permitted mileage between two points





(A) Mileage control





(B) Mileage method





(C) Maximum permitted mileage





(D) Fare construction





Answer: (B)











21. In an itinerary, the destination point used to determine the round trip fare or maximum permitted mileage





(A) Turn around point





(B) Railing





(C) Connecting point





(D) Embarkation point





Answer: (A)











22. A measurement of revenues required by a hotel over a fixed time period after operating expenses and taxes are deducted is known as





(A) Average room rate





(B) Cash flow





(C) Revenue





(D) Income





Answer: (B)











23. This consists of two lists of “types of journey and itinerary”. The candidate has to match an item in one list with an item in the other.





List – I                                    List – II





i. One way                               1. DEL -> LON – NYC -> TYO – DEL





ii. Round the World                2. DEL -> LON – NYC – CCU





iii. Open jaw                            3. SXR -> DEL -> MAA





iv. Circular trip                        4. BOM – DXB -> PAR -> BOM





Codes:





       i ii iii iv





(A) 3 1 2 4





(B) 2 3 1 4





(C) 3 2 1 4





(D) 1 2 3 4





Answer: (A)











24. “DND” is a sign to indicate





(A) Do Not Disturb





(B) Door to Door





(C) Double Income No Kids





(D) Do and Done





Answer: (A)











25. The first Oberoi hotel is located at





(A) Kolkata





(B) Mumbai





(C) Shimla





(D) Nainital





Answer: (C)











26. This consists of two lists of names of cuisines and the region connected, the candidate has to match an item in one list with an item in the other:





List – I                        List – II





(Cuisines)                    (Regions)





i. Chettinadu               1. Karnataka





ii. Udupi                      2. Karaikudi





iii. Moppila                  3. Malabar





iv. Awadh                   4. Lucknow





Codes:





       i ii iii iv





(A) 1 2 3 4





(B) 3 4 2 1





(C) 2 1 3 4





(D) 4 3 1 2





Answer: (C)











27. During which plan period “Tourism” was awarded the status of an Industry?





(A) 5th Five Year Plan





(B) 6th Five Year Plan





(C) 7th Five Year Plan





(D) 8th Five Year Plan





Answer: (C)











28. In which year the Government of India introduced National Action Plan?





(A) 1982





(B) 1988





(C) 1992





(D) 2002





Answer: (C)











29. Who is the first Director General of Tourism?





(A) Somnath Chibb





(B) M.P. Bezbaruah





(C) S.K. Mishra





(D) L.K. Jha





Answer: (A)











30. Marketing is a process of





(A) Transactional exchange





(B) Relational exchange





(C) Circulatory exchange





(D) All of the above





Answer: (D)











31. The uncontrolled factors with immediate effect on business are called





(A) Actors





(B) Environs





(C) Mixes





(D) Variables





Answer: (A)











32. Which destination is not covered by the “Maharaja Express”?





(A) Gaya





(B) Varanasi





(C) Allahabad





(D) Khajuraho





Answer: (C)











33. Which State/Union Territory has the largest number of wild life sanctuaries?





(A) Madhya Pradesh





(B) Andaman and Nicobar Islands





(C) Karnataka





(D) Assam





Answer: (B)











34. Where is the highest Golf Course in the world located?





(A) Darjeeling





(B) Gulmarg





(C) Almora





(D) Nainital





Answer: (B)











35. Two additional variables to explain service marketing along with product marketing are





(A) Physical evidence and process





(B) Placement and packaging





(C) Place and Publicity





(D) Partnership and Positioning





Answer: (A)











36. “Promotion Mix” includes





(A) Advertising





(B) Sales Promotion





(C) Direct Marketing





(D) All of the above





Answer: (D)











37. The leverage associated with investment activities is referred to





(A) Operating leverage





(B) Financial leverage





(C) Combined leverage





(D) None of the above





Answer: (A)











38. Which financial organisation authorises the foreign currency dealers to buy and sell foreign currency in India?





(A) State Bank of India





(B) Reserve Bank of India





(C) Ministry of Finance





(D) Ministry of Home Affairs





Answer: (B)











39. What is the ratio of FDI in the Accommodation sector in India?





(A) 49 %





(B) 51 %





(C) 71 %





(D) 100 %





Answer: (D)











40. Which of the following is India’s first Submarine Museum?





(A) INS Kursura





(B) INS Vikrant





(C) Sagar Kanya





(D) INS Virat





Answer: (A)











41. ‘OPERA’ is a





(A) Travel company





(B) Software used for reservation of hotel rooms





(C) Airline charter company





(D) Franchise hotel chain





Answer: (B)











42. Gandhara Art is the outcome of





(A) Gracco – Roman technique





(B) Gracco – Bactrian technique





(C) Gracco – Persian technique





(D) Gracco – Indian technique





Answer: (A)











43. The restaurant service orders are taken by





(A) Captain





(B) Steward





(C) Busboy





(D) Waiter





Answer: (A)











44. In which Indian city, the “Fort William” is located?





(A) Chennai





(B) Kolkata





(C) Bangalore





(D) Mangalore





Answer: (B)











45. Which is not the randomized sampling method?





(A) Snowball sampling





(B) Stratified sampling





(C) Cluster sampling





(D) Systematic sampling





Answer: (A)











46. Qualitative research is based on questions that are based on one of the following:





(A) Likert scale





(B) Staple scale





(C) Semantic scale





(D) Unstructured





Answer: (D)











47. This consists of two lists of cities and airline codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:





List – I                        List – II





i. Bagdogra                 1. BHJ





ii. Bhuj                        2. IXR





iii. Ranchi                    3. BDQ





iv. Vadodara               4. IXB





Codes:





       i ii iii iv





(A) 4 1 2 3





(B) 4 2 3 1





(C) 3 4 2 1





(D) 1 2 3 4





Answer: (A)











48. The statement of hypothesis is framed in the form of one of the following:





(A) Interrogative





(B) Declarative





(C) Assertive





(D) Conclusive





Answer: (B)











49. Standard deviation is





(A) The square root of the variance





(B) The square root of the median





(C) The square root of mode





(D) The square root of dispersion





Answer: (A)











50. Which one of the following is scheduled method?





(A) Self-administered





(B) Online survey





(C) Mail Survey





(D) Administered by enumerator





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting