-->

Social Medicine and Community Health 2012 June UGC NET Solved Question Paper III




Social Medicine and Community Health 2012 June UGC NET Solved Question Paper III




1. All diseases are included in internationally notifiable diseases except





(A) Tuberculosis





(B) Cholera





(C) Plague





(D) Yellow fever





Answer: (A)











2. First country to socialize medicine completely rows





(A) Hungary





(B) Britain





(C) Russia





(D) Germany





Answer: (C)











3. Efficiency of measles vaccine is





(A) 55%





(B) 75%





(C) 85%





(D) 95%





Answer: (D)











4. Restoration function is





(A) Medical rehabilitation





(B) Vocational Rehabilitation





(C) Social rehabilitation





(D) Psychological rehabilitation





Answer: (A)











5. Sex ratio is defined as





(A) Number of males per 1000 females





(B) Number of females per 1000 males





(C) Number of females per 100 males





(D) Number of males per 100 females





Answer: (B)











6. Antiserum are prepared from





(A) Guinea pig





(B) Rabbit





(C) Rat





(D) Horse





Answer: (D)











7. Incidence in exposed is = 10, Incidence in non-exposed is = 5. Relative risk is





(A) 50





(B) 0.5





(C) 5





(D) 2





Answer: (D)











8. Epidemiological triad contains all except





(A) Agent





(B) Environment





(C) Host





(D) Man power





Answer: (D)











9. Sentinel Surveillance is done for identifying.





(A) Missed cases





(B) Subclinical cases





(C) Index cases





(D) Prodromal infection cases





Answer: (A)











10. Disease rate is





(A) Risk of susceptibility





(B) Usually expressed as percentage





(C) Time period in calendar year





(D) Disease occurrence in a specified time period





Answer: (D)











11. Herd immunity is important in all except





(A) Polio





(B) Measles





(C) Tetanus





(D) Diphtheria





Answer: (C)











12. All prevents maternal fetal transmission of HIV except





(A) Lamuvidine





(B) Amantadine





(C) Zidovidine





(D) Zalicitabane





Answer: (B)











13. Which of the following is not a killed vaccine?





(A) DPT





(B) OPV





(C) Hepatitis B





(D) Rabies





Answer: (B)











14. A freshly prepared oral dehydration solution should not be used after





(A) 8 hours





(B) 12 hours





(C) 24 hours





(D) 36 hours





Answer: (C)











15. Milk transmits all except





(A) Endemic typhus





(B) Q fever





(C) Typhoid fever





(D) Brucellosis





Answer: (A)











16. In India “Rabies free’ zone is





(A) Goa





(B) Sikkim





(C) Lakshadweep





(D) Nagaland





Answer: (C)











17. Which is most dangerous for transmitting plague?





(A) Blocked flea





(B) Partial block flea





(C) Unblocked flea





(D) Dead flea





Answer: (A)











18. “Strawberry tongue” followed by “raspberry tongue” is characteristic of





(A) Mumps





(B) Measles





(C) Chickenpox





(D) Scarlet fever





Answer: (D)











19. The last case of smallpox is reported in the world





(A) 1977





(B) 1978





(C) 1879





(D) 1982





Answer: (B)











20. Which of the following statements is true about a ‘confounding factor’?





(A) It is associated with both exposure and disease.





(B) It is distributed equally in both study and control groups.





(C) It is not a risk factor for the disease.





(D) It is present only in the control group and not study group.





Answer: (A)











21. Which of the following is the most powerful disinfectants?





(A) Phenol





(B) Lysol





(C) Dettol





(D) Potassium permanganate





Answer: (B)











22. Quarantine is





(A) Infected period





(B) Generation time





(C) Shortest incubation period





(D) Longest incubation period





Answer: (D)











23. Sensitivity is the ability of a test to correctly identify all





(A) True negatives





(B) True positives





(C) False negatives





(D) False positives





Answer: (B)











24. Carrier state is seen in all except?





(A) Diphtheria





(B) Measles





(C) Typhoid





(D) Polio





Answer: (B)











25. Rabies does not occur with bite of





(A) Dog





(B) Mouse





(C) Horse





(D) Cat





Answer: (B)











26. Polio is due to





(A) Virus





(B) Bacteria





(C) Protozoa





(D) Fungus





Answer: (A)











27. Minimum gap that should be allowed in between two administered live vaccines





(A) 2 weeks





(B) 4 weeks





(C) 2 months





(D) 4 months





Answer: (B)











28. Medical method of abortion in India is recommended in a facility with provision for safe abortion services and blood transfusion up t:





(A) 6 weeks of Amenorrhoea





(B) 7 weeks of Amenorrhoea





(C) 8 weeks of Amenorrhoea





(D) 12 weeks of Amenorrhoea





Answer: (B)











29. Gadchiroli model is approved as the bases for provision of





(A) Home based care for diarrhoea





(B) Home based safe delivery





(C) Health education of mothers





(D) Home based neonatal care





Answer: (D)











30. The most important essential fatty acid is





(A) Linoleic acid





(B) Linolenic acid





(C) Arachidonic acid





(D) Oleic acid





Answer: (A)











31. ICMR’s recommendation of 1.0 gm protein / kg. body weight assumes a Net Protein Utilization (NPU) of





(A) 60





(B) 65





(C) 100





(D) 50





Answer: (B)











32. The overall rate of turnover of proteins in adult man is equivalent to replacement between





(A) 1-2% of body protein each day





(B) 2-3% of body protein each day





(C) 3-4% of body protein each day





(D) 5% of body protein each day





Answer: (A)











33. To promote institutional deliveries RCH II program envisages operationalization for 24 hrs. by 2010 of which one of the following:





(A) All PHCs and CHCs





(B) 50% PHCs and all CHCs





(C) 50% PHCs and 50% CHCs





(D) All PHCs and 50% CHCs





Answer: (B)











34. Which one of the following statements in not true about child- woman ratio?





(A) It is the number of children 0-5 yrs. per 1000 women of child bearing age.





(B) It is derived from census data.





(C) It is used where birth registration statistics do not exist or are in adequate.





(D) It is the number of children 0-4 yrs. per 1000 women of child bearing age





Answer: (D)











35. Small for Date Babies weight less than





(A) 10th percentile for gestational age





(B) 20th percentile for gestational age





(C) 30th percentile for gestational age





(D) 25th percentile for gestational age





Answer: (A)











36. As compared to routine case control studies nested case control study avoids problems in study design related to:





(A) Temporal association





(B) Confounding bias





(C) Need for long follow up





(D) Randomization





Answer: (A)











37. The colour of the container for disposal of human anatomical wastes according to biomedical waste management recommendation is





(A) Red





(B) Black





(C) Yellow





(D) Green





Answer: (C)











38. First case of an epidemic is referred as





(A) Index case





(B) Primary case





(C) Suspicious case





(D) Prime case





Answer: (B)











39. Disease imported to a country not otherwise present





(A) Exotic





(B) Enzootic





(C) Epizootic





(D) Eudemic





Answer: (A)











40. Type of the biological transmission malarial parasite is:





(A) Cyclodevelopmental





(B) Developmental





(C) Propagative





(D) Cyclopropagative





Answer: (D)











41. Pneumoconiosis is causes by dust within the size range of





(A) 0.1 to 0.5 microns





(B) 0.1 to 1 micron





(C) 0.5 to 0.8 microns





(D) 0.5 to 3 microns





Answer: (D)











42. BCG vaccine is kept in refrigeration in





(A) Chilled Tray





(B) Freezer





(C) Tray below the freezer





(D) Shelves in the door





Answer: (B)











43. Inhalation of cotton fibre dust over long periods of time causes





(A) Bagassosis





(B) Byssinosis





(C) Farmer’s lung





(D) Anthracosis





Answer: (B)











44. Chadler’s index is used for measuring worm load of





(A) Ancylostomaduodenale





(B) Ascarislumbricoides





(C) Strongyloides





(D) Trichuristrichura





Answer: (A)











45. Which of the following diseases has not been eradicated?





(A) Smallpox





(B) Guinea worm





(C) Polio





(D) Yaws





Answer: (C)











46. Population count is taken on





(A) 1st January





(B) 1st March





(C) 1st July





(D) 1st August





Answer: (C)











47. Crude Birth Rate denominator is





(A) Total no. of live births in that year





(B) 1000 live births





(C) Total no. of births





(D) Mid-year population





Answer: (D)











48. WHO South-East Region covers all except





(A) Indonesia





(B) Myanmar





(C) Thailand





(D) Afghanistan





Answer: (D)











49. The test to detect contamination of mustard oil with Argemone oil is





(A) Nitric Acid test





(B) Sulphuric Acid test





(C) Chromic Acid test





(D) Hydrochloric Acid test





Answer: (A)











50. Pulses are deficient in





(A) Methionine





(B) Lysine





(C) Leucine





(D) Tryptophan





Answer: (A)











51. The value of residual chlorine should be





(A) 0.1 mg/litre





(B) 0.01 mg/litre





(C) 0.5 mg/litre





(D) 1.0 mg/litre





Answer: (C)











52. Water fluoride is removed by





(A) Boiling





(B) Nalgonda Technique





(C) Patna Technique





(D) Filtration





Answer: (B)











53. The size of sand in Rapid sand Filter is





(A) 0.62 – 2.0 mm





(B) 2.5 – 3.0 mm





(C) 0.4 – 0.7 mm





(D) 0.5 – 0.8 mm





Answer: (C)











54. ‘Nuisance mosquito’ refers to





(A) Anopheles





(B) Culex





(C) Aedes





(D) Mansonia





Answer: (B)











55. DDT acts by





(A) Contact poison





(B) Repellent





(C) Stomach poison





(D) Respiratory poison





Answer: (A)











56. ‘Ergonomics’ is





(A) Human engineering





(B) Genetic manipulation





(C) Occupational alteration





(D) Social engineering





Answer: (C)











57. The national cancer Registry program of the ICMR provides data on incidence of cancer in India from





(A) Six population based registries.





(B) Five population based registries.





(C) Seven population based registries.





(D) One population based registry.





Answer: (A)











58. The most sensitive index of recent transmission of malaria in a community is





(A) Spleen rate





(B) Infant parasite rate





(C) Annual Parasite incidences





(D) Slide positivity rate





Answer: (B)











59. Any loss or abnormality of psychological, physiological or anatomical structures or function is termed





(A) Impairment





(B) Disability





(C) Handicap





(D) Disease





Answer: (A)











60. Which of the following study designs can be used to calculate the incidence directly?





(A) Cross sectional





(B) Case control





(C) Retrospective





(D) Prospective





Answer: (D)











61. Which of the following is not true about Annual Infection Rate of tuberculosis?





(A) 1% increase in AIR is equivalent to 50 new cases of Sputum positive TB.





(B) It is one of the best indicator for evaluating tuberculosis and its trend.





(C) It expresses attacking force of tuberculosis in community.





(D) It is 2% in India.





Answer: (A)











62. The first evidence of infection in Hepatitis B is





(A) Anti HBs





(B) HBe Ag





(C) HBs Ag





(D) Anti HBc





Answer: (C)











63. Screening test is not useful when





(A) Condition support is an important health problem i.e. prevalence is high





(B) There is a test that can defect the disease prior to onset of signs and symptoms.





(C) Condition sought is not an important health problem i.e. prevalence is low.





(D) There is an effective treatment





Answer: (C)











64. Transovarian transmission occurs in





(A) Malaria





(B) Plague





(C) Filariasis





(D) Dengue feve





Answer: (D)











65. Standard deviation is a measure of





(A) Chance





(B) Deviation from mean valve





(C) Central tendency





(D) Deviation from median value





Answer: (B)











66. Direct standardization is used to compare the mortality rates of two countries. This is done because of the difference in





(A) Cause of Death





(B) Age Distributions





(C) Socio Economic Conditions





(D) Health Service Differentials





Answer: (B)











67. Human Development index includes all except





(A) Adult Literacy Rate





(B) Infant Mortality Rate





(C) Life Expectancy at Birth





(D) Combined Gross Enrolment Ratio





Answer: (B)











68. First Referral Level in health system denotes.





(A) Primary health care





(B) Secondary health care





(C) Tertiary health care





(D) Super specialist health care





Answer: (B)











69. Identification of missed cases and supplementing the notified cases is done by





(A) Sentinel surveillance





(B) Screening





(C) Monitoring





(D) Epidemiological surveillance





Answer: (A)











70. All the following dimensions are rates except one. Mark the one which is not a rate.





(A) Crude Death Rate





(B) Proportional Mortality Rate





(C) Infant Mortality Rate





(D) Survival Rate





Answer: (B)











71. All are characteristics of common source single exposure epidemic curve except





(A) Curve rises and falls rapidly





(B) Clustering of cases in narrow interval





(C) Secondary waves





(D) Single peak





Answer: (C)











72. Case control study measures all except





(A) Odds Ratio





(B) Relative Risk





(C) Exposure Rate





(D) Incident Rates





Answer: (D)











73. Which is an antiseptic having sporocidal action?





(A) Cataclon





(B) Halogens





(C) Chlorohexidine





(D) 70% alcohol





Answer: (B)











74. The time between first possible point of diagnosis and the final critical diagnosis is called





(A) Screening time





(B) Generation time





(C) Lead time





(D) Serial interval





Answer: (C)











75. In a highly prevalent disease, if the cutoff point is lowered





(A) Sensitivity will increase





(B) Sensitivity will decrease





(C) Specificity will increase





(D) Specificity will decrease





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting