-->

Population Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Population Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Read the following passage and answer the questions given below (1 to 6):





At this critical juncture when human existence is faced with many crises, the only way to survive is to pick up the threads of understanding among individuals, communities and nations, and highly diversified ecosystems, in order to establish peace and harmony between the two, on a spiritual foundation.





However, due to lack of proper understanding of the meaning of spiritual association between the human-beings and the nature as described in our scriptures, religious traditions are often overpowered by fanaticism and various kinds of material goals. Thus religions sometimes clash with each other and humanity and nature are exposed to under constant danger.





So under the present scenario, it is very important that religious traditions should imbibe a scientific and rational spirit.





On the other hand, we are all aware that although recent advancements in science and technology have brought tremendous benefit to humanity, they have also posed self-inflicting dangers to humanity.





We are threatened by self-inflicted swiftly moving environmental alterations about whose long term biological and ecological consequences we are still painfully ignorant, as for example, depletion of the protective ozone layer, a global warming unprecedented in the last one hundred fifty millennia, the rapid obliteration of bio-diversity and the prospect of a global nuclear war that would put at risk most of the population of the Earth. There may be other danger too, of which we are still ignorant. Individually and collectively, they represent a trap being set for human species, a trap we are setting ourselves in, with advancement of science and technology on one hand and derailment of human ethical values in the application of science & technology on the other.





Here then comes the issue of ethical concerns. Ethical values, incidentally, have not been able to keep pace with the explosive development of science and technology. Thus, there is an important need to generate ethical guidelines in our scientific research based on age-old spiritual wisdom, especially in the field of bio-engineering and biotechnology. A balanced approach between scientific temper and spiritual values should be ensured. Although, there have been several attempts preserving world natural/biotic ecosystems and maintaining world-peace by religious leaders, scientific community and political groups, progress towards such attempts shall remain a dream if a cooperative effort of science, spirituality and human organisations does not take place.











1. Today, human existence is at a critical juncture because of





(A) Explosive development in Science & Technology.





(B) Lack of understanding among individuals, communities and nations.





(C) Religious Fanaticism.





(D) High material goals.





Answers: (B)











2. The understanding of religious scriptures is often overshadowed by





(A) Fanaticism





(B) Scientific innovations





(C) Technological Development





(D) Rational appraisal





Answers: (A)











3. Human existence with peace can be established on the foundations of





(A) Scientific and technological progress





(B) Material and scientific progress





(C) Spiritual and material progress





(D) Spiritual and scientific progress





Answers: (D)











4. What does ‘a trap being set for human species’ represent?





(A) Ignorance of the consequences of depletion of ozone layer only.





(B) Ignorance of the consequences of ecological imbalances only.





(C) Ignorance of the consequences of global nuclear war.





(D) All the above.





Answers: (D)











5. Development of Science &Technology in Modern day world is devoid of





(A) Ethical and spiritual values





(B) Cooperative human attitude





(C) Scientific temper





(D) Concern for human existence





Answers: (D)











6. The tone of the passage is





(A) Analytical





(B) Descriptive





(C) Prescriptive





(D) Narrative





Answers: (A)











7. Assertion (A): A little are 44 percent of Scheduled Caste women receive three or more antenatal care (ANC) visits as compared to more than 61 percent of the non-scheduled caste women.





Reason (R): Social disadvantages after hinder access to health care services.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (A)











8. Which State has recently outsourced the family planning services including male and female sterilization to accredited private hospitals?





(A) Tamil Nadu





(B) Gujarat





(C) Kerala





(D) Bihar





Answers: (D)











9. Which of the following morbidity conditions is not included in any of the National Family Health Surveys?





(A) Tuberculosis





(B) Malaria





(C) Diabetes





(D) Dengue





Answers: (D)











10. Name the some of national level data on morbidity collected in recent times





(A) Sample Registration System





(B) National Sample Survey





(C) National Family Health Survey





(D) Vital Registration System





Answers: (C)











11. As evident from NFHS-3, a small percent of households are covered by any health insurance scheme. What is it?





(A) Less than 5%





(B) 5 – 10%





(C) 10 – 15 %





(D) More than 15%





Answers: (A)











12. Which are the guiding principles of universal health coverage?





(A) Universality, quality, equity, affordability





(B) Affordability, people’s health in people’s hand, equity, quality





(C) Universality, equity, non-exclusion, and patient’s right





(D) Equity, financial protection, non-discrimination, inclusive health case





Answers: (C)











13. Which of the following is not a professional body of population scientists?





(A) APA





(B) IASP





(C) IASSH





(D) IUSSP





Answers: (C)











14. Choose the correct combination among the following with regard to the Millennium Development Goals and the indicators for monitoring progress:





(A) 5 goals and 18 indicators





(B) 6 goals and 28 indicators





(C) 7 goals and 38 indicators





(D) 8 goals and 48 indicators





Answers: (D)











15. Arrange the following policies of the Government of India in chronological order:





I. National Health Policy





II. National Population Policy





III. National Economic Policy





IV. National Youth Policy





Codes:





(A) IV III II I





(B) II III I IV





(C) I II IV III





(D) III II IV I





Answers: (D)











16. Arrange the following conferences in chronological order:





a. Alma Ata Conference





b. World Population Conference, Bucharest





c. International Conference on Population and Development, Cairo





d. International Conference on Gender and Development, Beijing





(A) d c b a





(B) c b a d





(C) b a c d





(D) a c b d





Answers: (C)











17. Assertion (A): The health care services available to pregnant women and new born infants in most States of India are very poor.





Reason (R): The primary health care system in the country is ill-equipped to deal with the illness burden.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (A)











18. Arrange the following approaches to the family planning programme from the earliest to the latest:





1. Clinical Approach





2. Extension Approach





3. Cafeteria Approach





4. Target Approach





Codes:





(A) 2 3 1 4





(B) 1 2 3 4





(C) 3 4 2 1





(D) 2 1 3 4





Answers: (B)











19. Where was the first United Nations Population Conference held?





(A) Italy





(B) Germany





(C) Rome





(D) USA





Answers: (C)











20. The PNDT Act was enacted to address





(A) Legal Abortion





(B) Sex Selective Abortion





(C) Abortion Care to Unwed Mother





(D) Abortion care to rape victims





Answers: (B)











21. Which year India adopted ‘The Reproductive and Child Health (RCH) programme’?





(A) 1996





(B) 1998





(C) 1997





(D) 2000





Answers: (C)











22. Match the social Health Insurance Scheme given in List – I with the states implementation the scheme given in List – II:





List – I                                                List – II





a. Arogyashree Scheme                       1. All India except few States





b. Deen Dayal Upadhayay Scheme    2. Andhra Pradesh





c. RSBY                                              3. Kerala





d. Kutumb shree Scheme                    4. M.P.





Codes:





       a b c d





(A) 2 4 1 3





(B) 3 4 1 2





(C) 1 2 3 4





(D) 4 3 2 1





Answers: (A)











23. What is the correct definition of Unmet Need of Contraception?





(A) Proportion of fecund married women who either do not want any more children or wish to postpone the birth of their next child for at least two more years but not using any modern method of contraception.





(B) Proportion of married women not using any modern contraceptive and do not want a child any more.





(C) Proportion of married women want to use modern method of contraception but not able to get it.





(D) Proportion of married women who are not satisfied with the contraceptives used by them.





Answers: (A)











24. AYUSH is an acronym for the systems of medicines which include





(A) Ayurveda and Unani





(B) Homeopathy and Siddha





(C) Yoga and Siddha





(D) All of the above





Answers: (D)











25. Arrange the following healthcare providing centres in ascending order of service provisioning:





I. District Hospital





II. Sub Centre





III. Community Health Centre





IV. Primary Health Centre





Codes:





(A) II III I IV





(B) II IV III I





(C) IV II I III





(D) I II III IV





Answers: (B)











26. Which one is the best Census measure of fertility?





(A) Ratio of children 0 – 4 years to women ages 15 – 44.





(B) Ratio of children 5 – 9 years to women ages 15 – 49.





(C) Children ever born to women in age group 15 – 49.





(D) Number of female children born to women in age group 15 – 49.





Answers: (C)











27. The fifth stage of population transition is





(A) When slow rate of population growth can turn into negative growth.





(B) When after low birth and death rate, population again starts growing fast due to pronatalist policy of the government.





(C) When low crude birth rate continues for a protracted period and death rate starts increasing due to life style of people.





(D) When birth rate starts increasing due to incentives by Governments and death rate increases due to life style related diseases.





Answers: (A)











28. Match List – I with List – II for the Millennium Development Goals and indicators for monitoring the progress:





List – I                                                                        List – II





a. Reduce Child Mortality                                          1. Proportional 1 year old children immunized against measles.





b. Improve Maternal Health                                        2. Proportional births attended by skilled health personal





c. Combat HIV/AIDS, Malaria and other diseases    3. Contraceptive prevalence rate





d. Ensure Environmental Sustainability                      4. Proportion of land area covered by forest





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 4 3





(B) 1 2 3 4





(C) 3 2 4 1





(D) 4 3 2 1





Answers: (B)











29. Approximately 70 percent of the earth is covered by water. Which approximate percent of water is suitable for human use?





(A) 5 percent





(B) 1 percent





(C) 3 percent





(D) 4 percent





Answers: (B)











30. What is the concept which emphasizes that an environment can support number of individuals for a prolonged period of time?





(A) Population Density





(B) Maximum growth rate





(C) Biotic potential





(D) Carrying capacity





Answers: (D)











31. Which of the following best explains a sustainable society?





(A) Meets the needs and aspirations of the present without compromising those of the future.





(B) It is inconsistent with the goals of environmentalism.





(C) It continues as always and assumes that things will work out for the best.





(D) Curtails all further development.





Answers: (A)











32. Censoring refers to the fact that:





(A) Women often forget the exact dates of birth of their children.





(B) At the time of data correction, some women have not completed child bearing.





(C) Not all women in the population are interviewed.





(D) Data for the countries are suppressed by the government.





Answers: (B)











33. For deciding the sample size in demographic surveys, which one is not considered?





(A) Level of significance





(B) The difference between estimated and actual value





(C) Population size





(D) Population variance





Answers: (Wrong question)











34. Which is the source of data on health expenditure in the country?





(A) NFHS (National Family and Health Survey)





(B) AHS (Annual Health Survey)





(C) NSS (National Sample Survey)





(D) Census





Answers: (C)











35. Selectivity bias in survey data:





(A) Are only important in the analysis of birth interval.





(B) May affect studies of the interval between marriages, geographic movement or job changes.





(C) Arise because women often forget the exact age of birth of their children.





(D) Arise because the survey is cross sectional rather than a complete longitudinal study of each birth cohort of women.





Answers: (C)











36. Match from List – I and List – II:





List – I                                                List – II





a. International Women’s Day            i. 8th March





b. World Health Day                          ii. 7th April





c. World Environment Day                 iii. 5th June





d. International Day of the Older       iv. 1st October





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) i iii iv ii





(C) ii iv i iii





(D) iv i ii iii





Answers: (A)











37. Match the items in List – I with the item from the List – II:





List – I                                    List – II





a. Primary Group                     i. Public/State ownership of means of production





b. Economic Goods                ii. Abstract Principles of Behaviour





c. Communist Economy          iii. Family





d. Values                                 iv. Which possess both utility and scarcity





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i ii iii iv





(C) i iv ii iii





(D) iii iv i ii





Answers: (D)











38. What is horizontal and vertical equity?





Select the right answer.





(A) Horizontal equity deals with issues across population and vertical equity deals with issues related to specific population groups.





(B) Horizontal equity deals with poor population groups but vertical equity deals with rich population groups.





(C) Horizontal and vertical equity both refers to reduce gap between rich and poor.





(D) Horizontal equity deals with poverty and vertical equity deals with richness.





Answers: (A)











39. Universal Immunisation Program (UIP) has extended coverage to the children aged 12 – 23 months as part of preventive case. What percent of these children are fully immunized according to NFHS – 3?





(A) Less than 45 percent





(B) 45 – 50 percent





(C) 50 – 55 percent





(D) More than 55 percent





Answers: (A)











40. Nutritional status of the children can be measured by the following:





(A) Percent stunted; percent wasted; percent underweight





(B) Percent stunted; percent wasted





(C) Percent wasted; percent underweight





(D) None





Answers: (A)











41. Which of the following policies address the youth?





(A) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA)





(B) Kishori Swasthya Yojna





(C) Rashtriya Swasthya Bima Yojana





(D) Mahila Samakhya





Answers: (B)











42. Name the policy of the Indian Government which targets development in the North-Eastern States.





(A) North-East Policy





(B) The Seven Sisters Policy





(C) Look East Policy





(D) Eastward Look





Answers: (C)








43. Which of the following programme does not address the child population?





(A) ICDS (Integrated Child Development Scheme)





(B) MCH (Mother and Child Health) Programme





(C) UIP (Universal Immunisation Programme)





(D) ARSH (Adolescent Reproductive and Sexual Health Programme)





Answers: (D)











44. “As per 2011 Provisional Census totals ______ is the most urbanized State of India.





(A) Goa





(B) Mizoram





(C) Kerala





(D) Tamil Nadu





Answers: (A)











45. Arrange the States of India in descending order with respect to literacy rate of females as per 2011 Census:





(A) Nagaland, Goa, Kerala, Mizoram, Tripura





(B) Kerala, Mizoram, Goa, Tripura, Nagaland





(C) Kerala, Mizoram, Tripura, Goa, Nagaland





(D) Nagaland, Goa, Tripura, Mizoram, Kerala





Answers: (C)











46. Arrange the States and Union Territories in descending order, with respect to sex ratio, as per 2011 Census:





(A) Kerala, Chhattisgarh, Pondicherry, Tamil Nadu





(B) Pondicherry, Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu





(C) Pondicherry, Kerala, Chhattisgarh, Andhra Pradesh





(D) Kerala, Pondicherry, Tamil Nadu, Andhra Pradesh





Answers: (D)











47. Which source of data is used for the study of population?





(a) Population Census





(b) Registration of vital events





(c) Sample surveys





Codes:





(A) a, b, c





(B) only a





(C) Only (a) and (c)





(D) Only (b) and (c)





Answers: (A)











48. During the decade 2001-2011, the percentage recorded growth rate of the population of India was close to which among the following?





(A) 15.64





(B) 16.64





(C) 17.64





(D) 18.64





Answers: (C)











49. Match from List – I to List – II with regard to languages of India by number of native speakers as per the 2001 Census?





List – I                        List – II





a. Marathi                    i. 6.99%





b. Telugu                     ii. 7.19%





c. Bengali                    iii. 8.11%





d. Hindi dialects         iv. 41.03%





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iii iv ii i





(C) i ii iii iv





(D) iv i ii iii





Answers: (C)











50. According to SRS Bulletin December2011, the Natural growth rate of the country falls in which of the following categories?





(A) 10 – 11.9





(B) 12 – 13.9





(C) 14 – 14.9





(D) 15 – 15.9





Answers: (C)











51. The desirable properties of a good estimates of population parameter is





(A) unbiased and consistent





(B) unbiased and minimum variance





(C) unbiased, consistent and minimum variance





(D) consistent, minimum variance and efficient





Answers: (C)











52. Which indicator is used to measure degree of variation in per capita income of India and USA given in unit of Rupees and Dollars?





(A) Correlation





(B) Coefficient of variation





(C) Co-variance





(D) Dispersion





Answers: (B)











53. Which of the following type of graph does not represent the size of population?





(A) Histogram





(B) Pie-diagram





(C) Bar Chart





(D) Line Diagram





Answers: (D)











54. If the universe from which the sample is to be obtained is homogeneous, which of the following sampling techniques will be most appropriate?





(A) Stratified Random Sampling





(B) Cluster Sampling





(C) Simple Random Sampling





(D) Systematic Random Sampling





Answers: (C)











55. Type of graph required to determine the percentile is





(A) Frequency curve





(B) Ogive curve





(C) Histogram





(D) Ratio Chart





Answers: (B)











56. Arrange in logical sequence the steps involved in survey research given below:





1. Selection of units of measurement for data collection.





2. Type of study design and method of data collection.





3. Analysis of data and drawing conclusion.





4. Type of data to be collected and its source.





Codes:





(A) 1, 3, 2, 4





(B) 4, 2, 1, 3





(C) 3, 2, 4, 1





(D) 2, 4, 1, 3





Answers: (B)











57. Usually, age specific fertility rates for women are the highest





(A) at ages 15 – 24 and lower thereafter





(B) at ages 20 – 29 and lower at ages 15 – 19 and ages over 30





(C) at ages 25 – 34 and lowest at ages 15 – 24 and ages over 35





(D) at ages 15 – 24 and fairly constant throughout the childbearing years.





Answers: (B)











58. Which of the following is measured by Child-Woman ratio?





(A) Population growth





(B) Fertility





(C) Mortality





(D) Migration





Answers: (B)











59. What is the current definition of Entropy?





(A) Proportionate change in the expectation of life at birth as the result of reduction of one percent in the force of mortality of all ages.





(B) Proportionate change in mortality as the result of reduction of one percent in the expectation of life at birth.





(C) Joint change in mortality and expectation of life at birth due to change in survival rate of population in same age group.





(D) It is reduction in overall age specific mortality on account of per unit change in expectation of life at birth.





Answers: (A)











60. How is the Net migration be measured?





(A) (Immigrants – Out migrants) /Total Population × K





(B) Migrants/Total Population × K





(C) Immigrants / Total Population× K





(D) Outmigrants / Total Population× K





Answers: (A)











61. Which of the following migration streams favour more female migration than male migration in India?





(A) Rural to Rural





(B) Rural to Urban





(C) Urban to Urban





(D) Urban to Rural





Answers: (A)











62. What is the reason for low sex ratio in mega cities of India?





(A) Female foeticide





(B) Female migration due to marriage





(C) Sex selective migration





(D) Census under count





Answers: (C)











63. Assertion (A): Domestic violence is one of the major scourges which scars the society.





Reason (R): Most women accept violence against themselves.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answers: (A)











64. Assertion (A): Women’s health has to be extended beyond reproductive health issues.





Reason (R): Reproductive health issues of women are important for the overall health.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answers: (A)











65. Assertion (A): Sustainable Development provides long term access to resources needed to satisfy needs and improve well-being of the people.





Reason (R): Sustainable Societies secure the peoples’ rights to resources and duties towards conservation of environment.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answers: (B)











66. Which of the following is a true statement?





(A) Human share the earth’s resources with all living beings.





(B) The biosphere is important to all of us.





(C) The earth’s resources are limited.





(D) All these statements are true.





Answers: (D)











67. Which are the two compounds of acid rain?





(A) Carbon dioxide and Water





(B) Sulphuric acid and Nitric acid





(C) Carbon dioxide and Sulphuric acid





(D) Nitrogen and Water





Answers: (B)











68. Which one among the following is not a Millennium Development Goal?





(A) Eradicate Extreme Hunger and Poverty.





(B) Promote Gender Equality and Empower Women.





(C) Improve Health of the Aged Persons.





(D) Ensure Environmental Sustainability.





Answers: (C)











69. According to the Sample Registration System Bulletin December 2011, which among the following State has the highest infant mortality rate?





(A) Uttar Pradesh





(B) Orissa





(C) Madhya Pradesh





(D) Rajasthan





Answers: (C)











70. Which among the following is not a characteristic of slums?





(A) Environmental health hazards





(B) Generation of deviant behaviour





(C) Conducive environment for educating children





(D) Breeding ground for political radicalism and violence





Answers: (C)











71. Which of the following has the highest water use?





(A) Industries





(B) Crop Irrigation





(C) Households





(D) Recreation





Answers: (B)











72. According to the 2011 Census, what percent of households have access to safe drinking water?





(A) 70





(B) 86





(C) 93





(D) 52





Answers: (B)











73. Arrange sequentially the steps to achieve population stabilization:





(a) Replacement level of fertility





(b) Zero population growth rate





(c) Stable age distribution





(d) CBR – CDR = 0





(A) a b c d





(B) b c d a





(C) a d b c





(D) d b c a





Answers: (C)











74. Which among the following items is not aim of the National Policy on HIV/AIDS?





(A) Protect rights of those who are infected and provide access to available care, support and treatment.





(B) Protect workers from stigma and discrimination.





(C) Encourage transmission of HIV infection among workers and their families.





(D) Ensure safe migration and mobility with access to information services on HIV/AIDS.





Answers: (C)











75. What happens when excessive quantities of carbon dioxide, water vapour and nitrous oxide in the atmosphere reflect back into the earth’s surface?





(A) Acid Rain





(B) The Green House effect





(C) Solar Introspection





(D) Desertification





Answers: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting