-->

Population Studies 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Population Studies 2013 December UGC NET Solved Question Paper II





1. Some salient features of a census are





1. Selectivity





2. Simultaneity





3. Universality





4. Periodicity





Find out the correct combination of answer according to the code:





Codes:





(A) 1, 2 and 3 are correct.





(B) 2, 3 and 4 are correct.





(C) 1, 3 and 4 are correct.





(D) 1, 2 and 4 are correct.





Answer: (B)











2. Assertion (A): Coverage of vital registration in India is low.





Reason (R): Substantial population of India is illiterate and rural based.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











3. With regard to Indian Census, which one is correctly matched?





(A) Census of India Act: 1948





(B) Start of dejure method of Census taking: 1931





(C) Reference date of 1971 Census: Feb.9, 1971





(D) Start of Census taking: 1881





Answer: (A)











4. Which one of the following possesses dual recording system of vital events?





(A) NSS





(B) NFHS





(C) SRS





(D) Census





Answer: (C)














Answer: (C)











6. Which one of the following methods of population projection requires age specific fertility rates?





(A) Gompertz Method





(B) Component Method





(C) Exponential Population Growth Method





(D) Balancing Equation Method





Answer: (B)











7. The interval between survey point and last birth is called





(A) First Birth interval





(B) Interleave birth interval





(C) Open birth interval





(D) Forward birth interval





Answer: (C)











8. Myer’s blended population index is used to correct:





(A) Digit preference in age data





(B) sex-ratio





(C) Growth rate





(D) Migration rate





Answer: (A)











9. Which one is not matched correctly?





(A) CBR: A measure of fertility





(B) IMR: A measure of mortality





(C) SMAM: A measure of migration





(D) NRR: A measure of population growth





Answer: (C)











10. Dubling time of a population for a given growth rate (r) is





(A) t = (log e)/ r





(B) t = (2log e)/ r





(C) t = (log e)/ 2r





(D) t = (log e 2) / r





Answer: (D)











11. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Kerala is the only State in India with sex ratio in favour of female.





Reason (R): Gender bias is low in Kerala.





In the context of the two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











12. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Mizoram has the highest female work participation in India.





Reason (R): Increasing levels of female literacy facilitate their gainful employment.





In the context of the two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











13. Distribution of population in India is





(A) Peripheral to the peninsular plateau





(B) Tending to be uniform





(C) Highly scattered all over the country





(D) Concentrated mainly in urban centres





Answer: (A)











14. Spatial redistribution of population by the Central or State Governments is called





(A) Spontaneous migration





(B) Impelled migration





(C) Transmigration





(D) Restricted migration





Answer: (B)











15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Punjab has the highest percent obese women in the age group 15-49.





Reason (R): Female work participation rate is relatively low in Punjab.





In the context of the two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











16. In a population GRR will be equal to NRR if





(A) Population growth rate is zero





(B) No mortality





(C) Population is at the replacement level





(D) Population is closed to migration





Answer: (B)











17. The following are the sets of framework for fertility analysis given by Davis and Blake:





1. Factors that affect exposure to intercourse





2. Factors that affect exposure to menopause





3. Factors that affect exposure to conception





4. Factors that affect exposure to gestation





Find the correct combination of answer as per code given below:





Codes:





(A) 1, 2 and 3 are correct.





(B) 2, 3 and 4 are correct.





(C) 1, 3 and 4 are correct.





(D) 1, 2 and 4 are correct.





Answer: (C)











18. For computation of General Marital Fertility Rate (GMFR), the denominator is taken as





(A) All the currently married females





(B) Ever married females in the reproductive age-group





(C) All the female population in the reproductive age group





(D) Currently married female population in the reproductive age-group





Answer: (D)











19. Following are important in determining the level of fertility of a country:





1. Age at marriage





2. Ageing





3. Level of fecund ability





4. Use of contraceptives





Find out the correct combination of answer according to the code:





Codes:





(A) 1, 2 and 3 are correct.





(B) 1, 3 and 4 are correct.





(C) 1, 2 and 4 are correct.





(D) 2, 3 and 4 are correct.





Answer: (B)











20. Assertion (A): Rural fertility is higher than urban fertility.





Reason (R): Population density in urban area is higher than in rural areas.





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











21. If death rate of a stationary population is 10 per thousand, then its life expectancy would be





(A) 10 years





(B) 50 years





(C) 75 years





(D) 100 years





Answer: (D)











22. One of the goals of National Population Policy – 2000 was to bring down the infant mortality rate as below:





(A) 15/per 1000 live births





(B) 20/per 1000 live births





(C) 25/per 1000 live births





(D) 30/per 1000 live births





Answer: (D)











23. Which one of the following has the highest expectation of life for females?





(A) USA





(B) UK





(C) Japan





(D) Australia





Answer: (C)











24. Assertion (A): Proportion of elderly population aged 60 and above in the world is increasing.





Reason (R): There is general improvement in the living conditions of the people.





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











25. Assertion (A): Longevity of persons in developing countries is low at birth.





Reason (R): Fertility is high in developing countries.





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











26. Match the following:





List – I                        List – II





a. K. Zipf                    i. Theory of Growth Poles





b. Perroux                    ii. Theory of Optimum Population





c. W.J. Reilly               iii. Rank-size Rule





d. Carr- Saunder         iv. Gravity Model





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         iv         ii          i





(B)       i           iii         ii          iv





(C)       iii         i           iv         ii





(D) ii iii i iv





Answer: (C)











27. Concept of Nested Hierarchy in Spatial Organisation of human settlements was formulated by





(A) R.E. Dickenson





(B) Brian Berry





(C) A.K. Philbrick





(D) Norton Ginsberg





Answer: (C)











28. Which one of the following values in the concept of Nearest Neighbour Analysis reflects the tendency towards uniform distribution of human settlements?





(A) 0.9





(B) 1.2





(C) 1.9





(D) 0.2





Answer: (C)











29. Which one of the following is a direct measure of migration?





(A) Balancing Equation Method





(B) Place of Birth Method





(C) Survival Ratio Method





(D) National Population Growth Method





Answer: (B)











30. Which one of the following is not associated with migration studies?





(A) Bogue





(B) Lee





(C) Ravenstein





(D) Stouffer





Answer: (A)











31. Who among the following authors is associated with the Theory of Demographic Transition?





(A) Thompson





(B) Landry





(C) Zelinsky





(D) Notestein





Answer: (D)











32. Match the following:





List – I                                                            List – II





(Measures)                                           (Persons)





a. Singulate mean age at marriage       i. Gompertz





b. Theory of Population                      ii. Graceille





c. Abridged Life Table                       iii. Malthus





d. Stable Population Theory               iv. Hajnal





v. Coale





Find the correct combination as per code given below:





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         iii         ii          v





(B)       ii          v          iv         iii





(C)       v          i           iii         iv





(D)       i           ii          iv         v





Answer: (A)











33. Which one of the following is not true in case of stable population theory?





(A) NRR = erT





(B) b = d = 1/ e00 (if r = 0)





(C) c (a, t) = c(a)





(D) NRR = GRR





Answer: (D)











34. Assertion (A): India’s birth rate is declining and death rate has declined rapidly.





Reason (R): India has entered into the third phase of demographic transition.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











35. Who has given the statements “… food is necessary to the existence of man” and “the passion between sexes is necessary and will remain in its present state.”?





(A) Garrett Hardin





(B) T.R. Malthus





(C) Karl Marx





(D) J.S. Mill





Answer: (B)











36. Assertion (A): The temperature in most of the metropolitan cities is increasing alarmingly.





Reason (R): Green belt is decreasing in urban areas.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and





(R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











37. Match the following List – I with List – II:





List – I                                                                                    List – II





a. Relationship between deprivation and revolution              i. C.R. Darwin





b. Basic-non basic concept of urban economic functions.      ii. Leibenstein





c. The origin of species                                                           iii. T.C. Davies





d. Theory of Economic demographic development                iv. J.W. Alexander





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          iii         i           iv





(B)       iii         iv         i           ii





(C)       i           ii          iii         iv





(D)       iv         i           ii          iii





Answer: (B)











38. Which one of the following sequences is in correct descending order based on Human Development Index?





(A) Punjab, Himachal Pradesh, Haryana, Gujarat.





(B) Himachal Pradesh, Punjab, Haryana, Gujarat.





(C) Haryana, Gujarat, Punjab, Himachal Pradesh.





(D) Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Punjab.





Answer: (A)











39. The interval between menarche and attainment of full biological maturity is





(A) Primary sterility





(B) Adolescent sterility





(C) Secondary sterility





(D) Menopause





Answer: (B)











40. In population above the age of 7 years, when compared to males, female literacy rate in India in 2011 is lower by





(A) Less than 5 points





(B) 6 to 10 points





(C) 11 to 15 points





(D) 16 to 20 points





Answer: (D)











41. Assertion (A): Replacement level in India is getting delayed.





Reason (R): Gender preference is prevalent in India.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











42. Assertion (A): Longevity of females in Japan is the highest.





Reason (R): Divorce rate is the highest in Japan among developed countries.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











43. This consists of two lists of statements, terms or symbols and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:





List – I                                                                        List – II





a. Six billion population of the world                         i. 1974





b. Recent National Population Policy of India           ii. 1976





c. NF-HS-III                                                               iii. 1999





d. Child Marriage Restraint Act                                 iv. 2000





                                                                                    v. 2005-06





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         iv         v          i





(B)       iv         iii         i           v





(C)       v          i           ii          iii





(D)       ii          v          iii         iv





Answer: (A)











44. Which one of the following is not a spacing method of family planning?





(A) Barrier Method





(B) Hormonal Method





(C) Vasectomy





(D) Intra-uterine Device (IUD)





Answer: (C)











45. World Population Plan of Action was adopted at the United Nations World Population Conference held at





(A) Bucharest 1974





(B) Mexico 1984





(C) Belgrade 1965





(D) Cairo 1994





Answer: (D)











Read the passage below and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:





The definitions of Population Policy are numerous and varied. To cite some examples:





• A deliberate effort by a national Government to influence the three demographic variables: fertility, mortality and migration.





• A set of coordinated laws aimed at reaching some demographic goals.





• Direct and indirect measures, formulated by the whole range of social institutions, including Government, which whether intended or not, may influence the size, distribution or composition of human population.





In defining “population policy”, it is useful to distinguish between “explicit” and “implicit” policies. An “explicit” policy is a statement or a document by a national Government announcing its intention or plan to affect the country’s population growth and perhaps its distribution and/or composition as well. Explicit population policies have been issued in a variety of forms, including legislation; documents by Governmental ministries and commissions, sections of development plans, policy declaration of a ruling party, statements by the nation’s President or other high level officials. In some cases, policies set specific demographic targets, such as reacting a certain level of fertility or mortality by a specific year.





In contrast “implicit” policies are those laws, regulations and other directives which, although not necessarily issued for the purpose of affecting population growth, distribution or composition, have the effect of doing so. By aggregating the impact of those policies that influence population growth, distribution and composition directly and indirectly, one could theoretically arrive at a conclusion about a country’s implicit population policy. In this way, one examines what a country “does” not merely what it “says”.





It is often very difficult to uncover a country’s implicit policy. First, with few exceptions, policies are not generally coordinated to reach a common population goal. Second, most social and economic development policies (e.g. education, health, income, and housing) are thought to influence fertility indirectly, measurement of all these policies for their effect on population dynamics can be very complex and cumbersome. Third, the net impact of policies often is not known for many years – if it is known at all.











46. Which one of the following does not form part of the Explicit Population Policy?





(A) Legislation





(B) Development Plans





(C) Declaration by Political Parties





(D) Statement by Nation’s President.





Answer: (C)











47. Which one of the following is not a part of the implicit population policies?





(A) Targets





(B) Education





(C) Health





(D) Income





Answer: (A)











48. In the passage, population policies are aimed at influencing





I. Fertility, mortality and migration





II. Size and distribution of population





III. Composition of Population





Which one of the following is correct?





(A) I and II





(B) I and III





(C) II and III





(D) I, II and III





Answer: (D)











49. Which one of the following is synonymous in the passage?





(A) Explicit and Target





(B) Explicit and Population Growth





(C) Implicit and Indirect measures





(D) Implicit and declaration by Nation’s President





Answer: (C)











50. The tone of the passage can be described as





(A) Analytical and optimistic





(B) Biased and unprofessional





(C) Critical and pessimistic





(D) Tentative and inconclusive





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting