-->

Population Studies 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Population Studies 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Read the following passage and answer the questions below (1 to 6):





The Central Government provides for environmental protection by ensuring safe management, handing and disposal of biomedical and radioactive waste. Biomedical waste means dry solid, fluid or liquid waste including its container and any intermediate product, which is generated during the diagnosis, treatment or immunisation of human beings or animals in research including the animal waste from slaughter houses. Disposal means discharge, deposit, dumping, and land filling or placing on land of any biomedical waste. There are persons and organisations responsible for these activities. The authorized persons include in-charge of a hospice such as hospital, nursing home, clinic, dispensary, laboratory, health centre, animal house, slaughter-houses including those established by or under the control of government, which generates and handles any biomedical wastes.





The combustible waste is converted into non-combustible by incineration. Some treatment is also done to render such waste non-hazardous to human health and environment.











1. Biomedical waste includes which of the following?





(A) Dry solid, fluid or liquid waste





(B) Waste generated during diagnosis, treatment and immunisation





(C) Wastes from slaughter houses





(D) All the above





Answer: (D)











2. Safe disposal of hazardous waste is necessary for which of the following reasons?





(A) To safeguard human health and environment and observe the government rules





(B) To ensure clean environment.





(C) To make hospitals hazard free.





(D) To discard radioactive waste.





Answer: (A)











3. Disposal of waste refers to which of the following?





(A) Depositing the waste in far off place.





(B) Dumping the waste in landfills.





(C) Discharge, deposit, dumping and land fill by waste in places away from habitation.





(D) Collection of waste.





Answer: (C)











4. Nursing homes, laboratories, animal houses and slaughter houses are responsible for which of the following waste related activities?





(A) Providing healthcare





(B) Generating and handling biomedical wastes





(C) Producing meat and meat products





(D) Conducting diagnostic tests





Answer: (B)











5. Incineration is a process which issued to





(A) Convert combustible waste into non-combustible residue





(B) Collect ash from the waste





(C) Destroy waste





(D) All the above





Answer: (A)











6. ‘Environmental Protection’ includes





(A) Safe management of waste





(B) Safe handling of waste





(C) Management and disposal of waste





(D) Safe management, handling and disposal of biomedical and radioactive waste.





Answer: (D)











7. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Rank-size Rule: City Size





(B) Logistic Curve: Pattern of Mortality





(C) Gini Coefficient: Concentration





(D) Whipple’s Index: Digit Preference





Answer: (B)











8. Match the contraceptive methods with the technique/ingredient:





Contraceptive Method                       Technique / Ingredient





a. Oral Pill                                           i. Copper-T





b. Intra-uterine Device                        ii. Laparoscopy





c. Foam tablets                                    iii. Non-scalpel Procedure





d. Female sterilization                         iv. Progestin





v. Spermicide





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       iv         ii          i           iii





(C)       iv         i           ii          iii





(D)       iv         i           v          ii





Answer: (D)











9. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Crude death rate                 i. Based on total population





b. General Fertility rate           ii. Based on per thousand live births





c. Infant mortality rate            iii. Based on female population of the reproductive age groups





d. Gross Reproductive Rate   iv. Based on female births





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          iv         iii         i





(B)       i           iii         ii          iv





(C)       i           iii         iv         ii





(D)       iv         ii          i           iii





Answer: (B)











10. The PNDT Act was enacted to stop





(A) Legal Abortion





(B) Sex Selective Abortion





(C) Abortion Care to Unwed Mother





(D) Abortion Care to Rape Victims





Answer: (B)











11. Maximum life-time male migrants in India are observed in which of the following streams?





(A) Rural to Rural





(B) Rural to Urban





(C) Urban to Urban





(D) Urban to Rural





Answer: (A)











12. Percentage of life time female migrants in the total female population of India is around:





(A) 45 percent





(B) 35 percent





(C) 30 percent





(D) 25 percent





Answer: (A)











13. The maximum proportion of female headed households is found among:





(A) Christians





(B) Hindus





(C) Muslims





(D) Sikhs





Answer: (A)











14. Match the following List – I with List – II:





List – I                        List – II





(Authors)                     (Contributions)





a. Lösch                       i. Land-use Theory





b. Todaro                     ii. Concentric-Zone Theory





c. Burgess                    iii. Migration Theory





d. Von Thunën            iv. Central Place Theory





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       ii          iii         i           iv





(C)       iii         iv         ii          i





(D)       iv         iii         ii          i





Answer: (D)











15. Rural-urban fringe is a





(A) A functional zone around a city





(B) An administrative unit on the fringe of a city





(C) A commercial and industrial hub-buh of a city





(D) Green-belt surrounding the city





Answer: (A)











16. In Christaller’s model of central places, K-3 stands for





(A) Market-cum-Administrative Principle





(B) Transport Principle





(C) Market Principle





(D) Administrative Principle





Answer: (C)











17. In Christaller’s Central Place Theory, which one of the following alphabets represents the largest boundary of the region?





(A) A





(B) B





(C) G





(D) K





Answer: (C)











18. Rank-size Rule was originally put forward by





(A) Felix Auerbach (1913)





(B) C.W. Burgess (1925)





(C) Walther Christaller (1933)





(D) OHK Spate (1948)





Answer: (A)











19. Package of ante-natal services for a pregnant woman in Indian family welfare programme includes the following services:





(i) First check-up in first 12 weeks





(ii) At least three AN checkups during pregnancy





(iii) Consumption of at least 90 IFAs





(iv) At least one TT Full ante-natal coverage of a pregnant woman will mean the following:





(A) (i) + (ii) + (iii) + (iv)





(B) (ii) + (iii) + (iv)





(C) (i) + (ii) + (iii)





(D) (ii) + (iv)





Answer: (B)











20. According to the Sample Registration System in India, the level of infant mortality rate in India is close to the following figures:





(A) 50





(B) 45





(C) 30





(D) 48





Answer: (B)








21. The Sample Registration System does not provide data on





(A) Population composition by broad age groups.





(B) Sex and marital status





(C) Fertility and Mortality levels for India and bigger States separately for rural and urban areas.





(D) Couples currently and effectively protected in India by various methods.





Answer: (D)











22. Which among the following year Government of India conceived the Annual Health Survey?





(A) 2004





(B) 2005





(C) 2006





(D) 2007





Answer: (B)











23. Assertion (A): There are many environmental issues in India namely air pollution, water pollution, garbage disposal and high rate of growth of the country’s population.





Reason (R): Economic development and high rate of growth of the population is causing environmental issues.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











24. Who among the following proposed Wealth Flow Theory in the area of fertility?





(A) Malthus





(B) Caldwell





(C) Ravenstein





(D) Chandrasekharan





Answer: (B)











25. We use the method of age standardization of fertility to





(A) Exclude effect of age distribution in measuring fertility





(B) Exclude effect of differences in fertility





(C) Compare fertility in two population groups





(D) Compare age distribution in two populations





Answer: (C)











26. Who among the following has written the book ‘Population Bomb’?





(A) Notestein





(B) Keyfitz





(C) Paul Ehrlich





(D) Becker





Answer: (C)











27. High Density of Settlements occurs in the





(A) Equatorial Region





(B) Tropical Region





(C) Temperate Region





(D) Mediterranean Region





Answer: (B)











28. A metropolitan city in India is a city with a minimum population of





(A) One lakh





(B) Ten lakhs





(C) One crore





(D) Ten crores





Answer: (B)











29. The structure of a settlement at a given point of time, is a function of





(A) Forces of concentration





(B) Forces of dispersion





(C) Forces of nucleation





(D) All the above





Answer: (D)











30. Central Place Theory is based on the principle of





(A) Uniformity





(B) Homogeneity





(C) Diversity





(D) Collectivity





Answer: (A)











31. A Central Place Region is a





(A) Formal region





(B) Functional Region





(C) Administrative Region





(D) Corporate Region





Answer: (B)











32. Arrange the following States by their current level of natural growth rate, from high to low.





i. Uttar Pradesh





ii. Bihar





iii. Madhya Pradesh





iv. Rajasthan





Codes:





(A) ii i iii iv





(B) i ii iv iii





(C) ii i iv iii





(D) iii i ii iv





Answer: (C)











33. Think of different columns of life tables like lx, nqx, nLx and TX. Survival ratio at age 15 to age 45 is computed as





(A) L45 / L15





(B) l45 / l15





(C) L45 / l15





(D) None of the above





Answer: (B)











34. Some important National/ International days are shown in List – I and their dates in List – II. Match the days with their dates:





List – I                                                List – II





a. World Health Day                           i. April 7





b. World Breast- Feeding Day            ii. August 1





c. World Heart Day                            iii. December 1





d. World AIDS Day                           iv. September 29





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       i           ii          iv         iii





(C)       ii          i           iii         iv





(D)       iii         ii          i           iv





Answer: (B)











35. In India, sources of data for computation of TFR could be





I. Census





II. Sample Registration System





III. National Sample Surveys





IV. Periodic Sample Surveys





Code the combination of sources which are correct for India.





Codes:





(A) I, IV





(B) II, IV





(C) II, III





(D) I, II





Answer: (B)











36. Arrange the following indicators according to their refinement level, from least to the most refined:





I. GFR





II. CBR





III. TMFR





IV. TFR





Codes:





(A) I II IV III





(B) II III I IV





(C) II I III IV





(D) II I IV III





Answer: (D)











37. What is ‘Kyoto Protocol’?





(A) International Agreement for Emission Education in the Convention on Climate Change.





(B) A city with this name in Japan.





(C) International Convention on urbanisation.





(D) Most urbanised city in Asia.





Answer: (A)











38. Rank, from higher to lower, the following North-Eastern States by their literacy level in 2011.





i. Meghalaya





ii. Nagaland





iii. Assam





iv. Mizoram





Codes:





(A) iv ii i iii





(B) iii ii iv i





(C) iii iv ii i





(D) iv ii iii i





Answer: (A)











39. Rank the following Union Territories in ascending order by population density in 2011 Census:





a. NCT of Delhi





b. Dadra and Nagar Haveli





c. Chandigarh





d. Andaman and Nicobar Islands





Codes:





(A) c b a d





(B) b c a d





(C) d b c a





(D) a c b d





Answer: (C)











40. DOTS is a national program to address





(A) Malaria





(B) Filaria





(C) Tuberculosis





(D) Japanese Encephalitis





Answer: (C)











41. Arrange in ascending order the causes of maternal mortality in India.





i. Hypertensive disorders





ii. Sepsis





iii. Haemorrhage





iv. Abortion





Codes:





(A) iv i ii iii





(B) iii ii i iv





(C) ii i iii iv





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











42. As per 2011 Census, effective literacy rate in India is about





(A) 70 percent





(B) 80 percent





(C) 65 percent





(D) 50 percent





Answer: (A)











43. Which is the most literate district in India?





(A) Sherchip (Mizoram)





(B) Ernakulam (Kerala)





(C) Pune (Maharashtra)





(D) Bhopal (Madhya Pradesh)





Answer: (A)











44. Which is not a part of the goals of National Population Policy 2000?





(A) Improve education level





(B) Improve age of marriage





(C) Address unmet needs of family planning methods





(D) Improve the economic status





Answer: (D)











45. Match the following national programmes with their objectives:


List – I                                                                                                            List – II





a. Kishori Swasthya Yojana                                                                            i. Employment





b. Janani Suraksha Yojana                                                                              ii. Adolescent girls’ health





c. Integrated Child Development Scheme                                                      iii. Maternal Health





d. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme           iv. Children below 5 years





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       ii          iii         iv         i





(C)       iv         i           iii         ii





(D)       iv         ii          i           iii





Answer: (B)











46. Which of the following is the primary component of Janai Shishu Suraksha Yojana?





(A) Early Registration





(B) Institutional Birth





(C) Post Delivery Care





(D) All the Above





Answer: (D)











47. Which among the following States has the lowest maternal mortality ratio?





(A) Kerala





(B) Karnataka





(C) Goa





(D) Maharashtra





Answer: (A)











48. Which among the North-Eastern States of India has the highest fertility?





(A) Meghalaya





(B) Nagaland





(C) Assam





(D) Mizoram





Answer: (A)











49. National Rural Health Mission (NRHM) was launched in





(A) 2001





(B) 2003





(C) 2005





(D) 2007





Answer: (C)











50. According to 2011 Census, which of the following is the most urbanised State in India?





(A) Maharashtra





(B) Karnataka





(C) Goa





(D) Andhra Pradesh





Answer: (C)











51. ‘Health for All’ Declaration was signed in which city?





(A) Helsinki





(B) Rio de Janeiro





(C) Alma Ata





(D) Beijing





Answer: (C)











52. The last international convention on climate change was held in





(A) London





(B) Copenhagen





(C) Oslo





(D) Tokyo





Answer: (B)











53. Which of the following is not related to the study of fertility?





(A) Fecundity





(B) Birth Spacing





(C) Reproductive health





(D) Child immunization





Answer: (D)











54. Arrange the following cities in ascending order of their population size:





(a) Indore





(b) Bengaluru





(c) Darjeeling





(d) Srinagar





Codes:





(A) Srinagar, Bengaluru, Darjeeling, Indore





(B) Bengaluru, Indore, Darjeeling, Srinagar





(C) Srinagar, Darjeeling, Indore, Bengaluru





(D) Indore, Srinagar, Darjeeling, Bengaluru





Answer: (C)











55. Rank the following States, high to low, by percentage of population in ages 0 – 6 in 2011 Census:





i. Tamil Nadu





ii. Kerala





iii. Andhra Pradesh





iv. Karnataka





Codes:





(A) iii iv i ii





(B) iv iii i ii





(C) iv iii ii i





(D) iii iv ii i





Answer: (C)











56. Match the States (List – I) by rank in population size (List – II):





List – I                        List – II





a. West Bengal            i. 1





b. Madhya Pradesh     ii. 2





c. Andhra Pradesh      iii. 3





d. Rajasthan                iv. 4





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           iii         ii          iv





(B)       ii          iv         iii         i





(C)       iii         i           ii          iv





(D)       i           ii          iii         iv





Answer: (A)











57. Which of the following is not a goal of National Rural Health Mission (NRHM)?





(A) Reduction in Infant Mortality Rate (IMR) and Maternal Mortality Ratio (MMR).





(B) Universal access to public health services





(C) Prevention and control of communicable and non-communicable diseases





(D) Employment guarantee





Answer: (D)











58. Arrange the following States by their sex ratio in 2011 Census, high to low (sex ratio is defined females per 1000 males):





(a) Uttar Pradesh





(b) Bihar





(c) Rajasthan





(d) Madhya Pradesh





Codes:





(A) (a) (b) (c) (d)





(B) (d) (c) (b) (a)





(C) (d) (b) (a) (c)





(D) (a) (b) (d) (c)





Answer: (B)











59. Arrange the following North-Eastern States by their sex ratio (females per 1000 males) in 2011 Census, high to low:





(a) Sikkim





(b) Arunachal Pradesh





(c) Nagaland





(d) Manipur





Codes:





(A) (a) (b) (c) (d)





(B) (d) (c) (b) (a)





(C) (a) (d) (c) (b)





(D) (b) (a) (c) (d)





Answer: (B)











60. Which of the following types of errors were evaluated in the Post Enumeration Survey (PES) of 2011 Census?





i. Omission





ii. Duplication





iii. Content of all items in the Census Schedule





iv. Content of some items in the Census Schedule





Codes:





(A) i ii iii





(B) i ii iv





(C) i ii





(D) iv





Answer: (B)











61. Which of the following is not an element of Intermediate variables in fertility analysis?





(A) Breast feeding





(B) Open birth interval





(C) Contraception





(D) Age of marriage





Answer: (B)











62. Rank, from higher to lower, the following four States of India according to their literacy rate in 2011:





i. Uttar Pradesh





ii. Bihar





iii. Rajasthan





iv. Madhya Pradesh





Codes:





(A) i iv iii ii





(B) iv i iii ii





(C) ii i iv iii





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











63. What is the correct number of questions in the household schedule (for population enumeration) used in 2011 Census?





(A) 35





(B) 21





(C) 29





(D) 26





Answer: (C)











64. National Health Policy was adopted in India in which of the following years?





(A) 1963





(B) 1973





(C) 1983





(D) 1993





Answer: (C)











65. When was the National Forest Policy formulated for the first time in the independent India?





(A) 1952





(B) 1961





(C) 1971





(D) 2002





Answer: (A)











66. NACO is an organisation which deals with which of the following health concerns?





(A) HIV/AIDS





(B) Kala Azar





(C) Pneumonia





(D) Typhoid





Answer: (A)











67. Which of the following services are not provided by the Anganwadi Centres?





(A) Immunisation and health check-ups





(B) Treatment of minor illnesses and referral





(C) Growth monitoring and supplementary feeding





(D) Water and sanitation





Answer: (D)











68. As per the norms for the health facilities in India, what population size should be served by a Primary Health Centre (PHC) in hilly and tribal areas?





(A) 20,000





(B) 50,000





(C) 1,00,000





(D) 10,000





Answer: (A)











69. Assertion (A): There is a decline in the number of families living below the poverty line in India since the last two decades.





Reason (R): Per Capita Income in India has increased during the last two decades.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











70. Assertion (A): Human loss and damage to property due to flash floods has become common in the Himalayan belt.





Reason (R): Global warming has led to environmental change.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











71. Nodal agency for Annual Health Survey (AHS) in India is





(A) International Institute for Population Sciences (IIPS)





(B) Office of the Registrar General and Census Commissioner of India





(C) Ministry of Health and Family Welfare





(D) Indian Council of Medical Research





Answer: (B)











72. Which of the following deaths are included in computation of neo-natal mortality rate?





(A) Foetal deaths after 28 weeks





(B) Deaths in the first week after birth





(C) Deaths in the first month after birth





(D) Deaths in the one to eleven months after birth





Answer: (C)











73. Arrange the following stages in order of their occurrence:





i. Foetus





ii. Neonate





iii. Embryo





iv. Post neonate





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         ii          iv         i





(B)       iii         i           ii          iv





(C)       i           ii          iii         iv





(D)       ii          i           iv         iii





Answer: (B)











74. Which of the following is not an institutional mechanism of National Rural Health Mission (NRHM)?





(A) Village Health and Sanitation Committee





(B) Rogi Kalyan Samiti





(C) State Health Mission





(D) Mahila Mandal





Answer: (D)











75. Assertion (A): Earth can support infinite time of its current population.





Reason (R): Over exploitation of natural ecosystem is the reason for the current natural disasters.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting