-->

Population Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Population Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II





1. Which variable among the following are not demographic characteristics of the population?





(A) Age structure





(B) Sex structure





(C) Marital status





(D) Literacy level





Answer: (D)











2. When does National Sample Survey (NSS) started collecting data on births and deaths?





(A) 1950 – 51





(B) 1954 – 55





(C) 1956 – 57





(D) 1958 – 59





Answer: (D)











3. Match from List – I and List – II:





List-I                                       List-II





(a) World TB day                    (i) 11th July





(b) World Health Day             (ii) 24th March





(c) World AIDS Day              (iii) 7th April





(d) World Population Day      (iv) 1st December





Code:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (ii) (i) (iv)





(B) (i) (ii) (iii) (iv)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (iv) (ii) (iii) (i)





Answer: (C)











4. Which among the following is used for computing United Nation’s Age- Sex Accuracy Index?





(A) Mean deviation of the age ratios for males from 100.





(B) Mean deviations of the age ratios for females from 100.





(C) Three times the mean of the age differences in reported sex ratios





(D) All the above





Answer: (D)














Answer: (D)














Answer: (B)











7. How many years it takes the population to double with a growth rate of 1.0?





(A) 70 years





(B) 46 years





(C) 140 years





(D) 28 years





Answer: (A)











8. What are the data requirements for calculating Infant Mortality Rate?





(A) Infant births and deaths of one year.





(B) Infant births and deaths of two consecutive years.





(C) Infant birth and deaths of three consecutive years.





(D) All the above





Answer: (D)











9. Which among the following States has shown fast decline in growth rate during 2011 compared to 2001





(A) Andhra Pradesh





(B) West Bengal





(C) Maharashtra





(D) Bihar





Answer: (C)











10. As per the 2001 Census of India the Scheduled Castes and Scheduled Tribes together constitute. What percentage to the total population of the country?





(A) 24 percent





(B) 26 percent





(C) 28 percent





(D) 30 percent





Answer: (A)











11. The percentage of the child population (0 – 6) age group, as per 2011 Census of India, lies in which of the following category?





(A) 8 – 10





(B) 10.1 – 12





(C) 12.1 – 14





(D) 14.1 – 16.0





Answer: (C)











12. According to 2011 Census of India the density of population is





(A) 250 – 299 persons per sq. km.





(B) 300 – 349 persons per sq. km.





(C) 350 – 399 persons per sq. km.





(D) 400 – 450 persons per sq. km.





Answer: (C)











13. As per the Census of India 2011 the sex ratio in the Haryana State ranges in which of the following category?





(A) 850 – 900 females per thousand males





(B) 901 – 950 females per thousand males





(C) 951 – 1000 females per thousand males





(D) Above 1000 females per thousand males





Answer: (A)











14. Who proposed Intermediate variables frame work in the field of fertility?





(A) Davis & Blake





(B) Bongaarts





(C) Coale and Hoover





(D) Glass





Answer: (A)











15. Child-Woman ratio is a measure of





(A) Population growth





(B) Migration





(C) Mortality





(D) Fertility





Answer: (D)











16. Which one of the following assumption is correct in estimating the singulate mean age at marriage using Hajnal method?





(A) Fertility has been constant in the past





(B) Pattern of mortality is constant in past





(C) Marriage has remained constant in past





(D) Both fertility and mortality have remained constant in the past





Answer: (D)











17. Who proposed decade synthetic cohort method of computing mean age at marriage?





(A) S.N. Agarwala





(B) Hajnal





(C) C. Chandrasekharan





(D) J.R. Rele





Answer: (A)











18. Which one among the following variable is one of the proximate determinant of fertility?





(A) Caste





(B) Social status





(C) Religion





(D) Contraception





Answer: (D)











19. Assertion (A): Even after achieving replacement level of fertility, population continues to grow.





Reason (R): This happens basically due to inbuilt population momentum.





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











20. As per the 2011 Census of India which State among the following has highest female literacy rate?





(A) Delhi





(B) Goa





(C) Kerala





(D) Mizoram





Answer: (C)











21. As per the Census of India 2011 the sex ratio in Kerala ranges in which of the category?





(A) 850 – 900 females per thousand males





(B) 901 – 950 females per thousand males





(C) 951 – 1000 females per thousand males





(D) Above 1001 females per thousand males





Answer: (D)











22. Match the following List – I with List – II





List-I                                                   List-II





(a) Regional model life tables             (i) Hajnal





(b) Singulate mean age marriage         (ii) Brass





(c) Theory of stable population           (iii) Lotka





(d) P/F Ratio method                          (iv) Coale Semeny





(v) Sheps





Code:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (i) (iii) (ii)





(B) (i) (iii) (ii) (iv)





(C) (ii) (iii) (v) (iv)





(D) (v) (iv) (iii) (ii)





Answer: (A)














Answer: (A)











24. Assertion (A): Target of Infant Mortality Rate (IMR) of 30 per thousand live births could not be achieved in India by 2010.





Reason (R): Majority of births in rural areas are taking place in home.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)














Answer: (C)











26. For calculation of Maternal Mortality Rate (MMR). The denominator is





(A) Total number of women in reproductive age in given time





(B) Total number of pregnancies in given time.





(C) Total number of live births in given time





(D) Total population in given time





Answer: (C)











27. For computation of Infant Mortality Rate, the denominator is





(A) Total number of pregnancies in given time





(B) Total number of live births and still births in given time.





(C) Total number of live births in given time.





(D) Total population of areas in given time.





Answer: (C)











28. Which one of the following States is mostly urbanized?





(A) Andhra Pradesh





(B) Tamil Nadu





(C) Maharashtra





(D) Orissa





Answer: (C)











29. Which one is not the measure of Internal Migration?





(A) Natural Growth Rate Method





(B) Residual Method





(C) Survival rate method





(D) Net Migration rate





Answer: (D)











30. Which one of the following country does not allow internal migration to its capital town?





(A) India





(B) Indonesia





(C) Malaysia





(D) Thailand





Answer: (B)











31. When India started using the concept of urban area?





(A) 1951





(B) 1961





(C) 1971





(D) 1981





Answer: (C)











32. Assertion (A): Class I cities in India have grown faster than small and medium towns.





Reason (R): Due to change in the definition of urban areas.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (C)











33. According to Everett which among the following factors are associated with the decision to migrate and the process of migration:





(A) Factors associated with the area of origin





(B) Factors associated with the area of destination





(C) Intervening obstacles





(D) Technological advances





Answer: (D)











34. Match List – I with List – II





List-I                                                               List-II





(a) Fertility and density inversely related       (i) Caldwell





(b) Social capillary theory                               (ii) Saddler





(c) Theory of cultural lag and diffusion          (iii) Dumont





(d) Wealth Flow Theory                                 (iv) Besher





Code:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (ii) (i) (iv)





(B) (ii) (iii) (iv) (i)





(C) (i) (iv) (iii) (i)





(D) (ii) (iii) (iv) (i)





Answer: (D)











35. Most of the population theories have been emerged in which century?





(A) Seventeenth





(B) Eighteenth





(C) Nineteenth





(D) Twentieth





Answer: (B)











36. Match List – I with List – II





List-I                           List-II





(a) Zip’s Model           (i) Push and Pull factors





(b) Lee                         (ii) Rural/urban migration





(c) Todaro                   (iii) Investment decision (costs and returns)





(d) Sjaastad’s              (iv) Gravity Model





Code:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (i) (ii) (iii)





(C) (iii) (iv) (i) (ii)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (B)











37. According to the latest sample registration bulletin the crude birthrate of India is close to which of the following figure?





(A) 18.00





(B) 20.20





(C) 22.0





(D) 24.0





Answer: (C)











38. Agricultural Density refers to





(A) Ratio of workers to the farm land





(B) Ratio of farmers to the farm land





(C) Ratio of farmers to workers





(D) All the above





Answer: (B)











39. Match List – I with List – II





List-I                                                                                                               List-II





(Theory)                                                                                                          (Propounder)





(a) Transfer of labour from subsistence sector to capitalist sector                  (i) E. Boserup





(b) Investment at the rate equal to propensity to save                                    (ii) Paul Ehrlich





(c) Innovation /Increase in productivity in the face of population growth     (iii) Harrod and Domar





(d) I = PAT                                                                                                     (iv) Lewis Growth Model





Code:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (ii) (i) (iv)





(C) (iv) (iii) (i) (ii)





(D) (ii) (iii) (iv) (i)





Answer: (C)











40. Which among the following categories is not in the list of the United Nations Millennium Development Goals?





(A) Eradicate extreme poverty and hunger





(B) Proximate gender equality and empower women





(C) Ensure environmental sustainability





(D) Right to education





Answer: (D)











41. Assertion (A): Son preference is high in India.





Reason (R): India is primarily an agrarian country where sons have their importance in extending help and support to their parents in agricultural activities.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct answer of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











42. Assertion (A): The National Rural Health Mission (NRHM) has been successful in improving health condition of the poor couples living in the villages.





Reason (R): The Accredited Social Health Activist (ASHA) are playing significant role in providing health care services to the needy couples.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











43. Which of the following is not a natural contraceptive?





(A) Celibacy





(B) IUD





(C) Coitus Interrupts





(D) Periodic Abstinence





Answer: (B)











44. Which is not part of the Reproductive Child Health Scheme?





(A) 3 Ante Natal check-ups





(B) Institutional Delivery





(C) Rashtriya Swasthya Bima Yojana





(D) Post-partem services





Answer: (C)











45. Arrange the following in chronological order:





(i) Maternal and Child Health Programme (MCH)





(ii) Child Survival and Safe Motherhood Programme (CSSM)





(iii) Reproductive and Child Health Programme (RCH)





(iv) National Rural Health Mission (NRHM)





(A) (ii) (i) (iii) (iv)





(B) (iii) (ii) (iv) (i)





(C) (iv) (iii) (i) (ii)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (D)











46. Assertion (A): There is remarkable increase in Institutional delivery during the last five years in India.





Reason (R): Incentive scheme under Janani Suraksha Yojana (JSY) in NRHM motivated women for Institutional Delivery.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (A)











47. All the 191 UN member states have agreed to try to achieve the United Nations Millennium Development Goals by the year





(A) 2000





(B) 2005





(C) 2010





(D) 2015





Answer: (C)











48. Arrange in Ascending order (Low to High) Population density of the Indian States according to 2011 census





(A) Uttar Pradesh, Kerala, West Bengal & Bihar





(B) Bihar, Kerala, Uttar Pradesh &West Bengal





(C) Kerala, Bihar, West Bengal and Uttar Pradesh





(D) West Bengal, Uttar Pradesh, Bihar & Kerala





Answer: (A)











49. Match List – I with List – II





List-I                                                                                       List-II





(a) Dual system of sample registration areas and surveys       (i) Myers





(b) Digit Preference                                                                (ii) Whipple





(c) Digit Dislike Index                                                            (iii) El. Badry





(d) Non response correction                                                    (iv) Chandrasekhar and Dening





Code:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (ii) (i) (iii)





(B) (ii) (iii) (iv) (i)





(C) (iv) (ii) (iii) (i)





(D) (iii) (iv) (ii) (i)





Answer: (A)











50. Match List – I with List – II





List-I                                                               List-II





(a) Latin American Model Life Table             (i) High death rates at old age compared to younger ages





(b) Chilean Model Life Table                         (ii) Similar to west model of Coale and Demeney





(c) South Asian model Life Table                   (iii) Extremely high infant mortality





(d) Far Eastern model Life Table                    (iv) High Mortality under age 15 and relatively High mortality at older ages





(e) General Pattern of Life Table                    (v) High mortality during infant and childhood





Code:





        (a) (b) (c) (d) (e)





(A) (i) (ii) (iii) (iv) (v)





(B) (v) (iii) (iv) (i) (ii)





(C) (v) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (iv) (iii) (v) (ii) (i)





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting