-->

Philosophy 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Philosophy 2013 September UGC NET Solved Question Paper II





1. Which one of the following upholds the view that, ‘ought’, ‘right’, ‘good’ and the like have meaning only when defined in term of pleasure?





(A) J.S. Mill





(B) C.S. Pierce





(C) Aristotle





(D) Bentham





Answer: (D)











2. According to early Wittgenstein:





(A) Language may be used to represent the world but cannot be used to represent how language represents.





(B) Language may be used to represent the world and may also be used to represent how language represents.





(C) Language cannot be used to represent the world but may be used to represent how language represents.





(D) Language can neither be used to represent the world nor can it be used to represent how language represents.





Answer: (A)











3. According to B.R. Ambedkar the ideal religion should:





i be consistent with science





ii rationalize rituals and superstitious





iii support liberty, equality and fraternity





iv not glorify poverty





v be based on Buddhist canons





vi have sacred morality as its core concept





Choose from the codes given below:





(A) i, ii and iii





(B) iii, iv and vi





(C) iii, iv and v





(D) i, iii and iv





Answer: (D)











4. In the context of logical positivism evaluate (A) and (R) and select correct answer from given options:





Assertion (A): ‘God exists’ is a true proposition.





Reason (R): ‘God exists’ is not verifiable.





Options:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) provides a correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are false and (R) does not provide a correct explanation of (A).





(C) (A) is true and (R) is false and (R) does not provide correct explanation of (A).





(D) (A) is false and (R) is true and (R) does not provide a correct explanation of (A).





Answer: (D)











5. According to which of the following ‘enumerability constitutes the true nature of things’?





(A) Parmenides





(B) Democritus





(C) Pythagoras





(D) Empedocles





Answer: (C)











6. According to Heraclitus





(A) Reality is ceaseless change and the underlying substance of the universe is fire.





(B) Reality is composed of uncreated atoms and the underlying substance of the universe is fire.





(C) Reality is unchanging and the underlying substance of the universe is fire.





(D) Reality is indivisible and the underlying substance of the universe is fire.





Answer: (A)











7. One of the permanent legacies of Platonism to Aristotle is





(A) The conviction that reality exists by itself.





(B) The conviction that reality is parasitic on God.





(C) The conviction that reality is a myth.





(D) Theconviction that reality lies in form.





Answer: (D)











8. Both Plato and Aristotle upheld that the true explanation of things is to be sought





(A) right in the beginning





(B) Not in the beginning but in the end





(C) Not in the end but in the beginning





(D) Neither in the beginning nor in the end





Answer: (B)











9. According to St. Thomas Aquinas the existence of God can be proved in





(A) Three ways





(B) Five ways





(C) Seven ways





(D) Nine ways





Answer: (Nil)











10. The chief concern of Aristotle is





(A) To proposed transcendental theories of knowledge.





(B) To prove the existence of God.





(C) To prove the reality of the external world.





(D) To protect the knowledge of the plural and multifarious world we live in.





Answer: (D)











11. Berkeley rejects Locke’s distinction between primary and secondary qualities because:





(A) All qualities are subjective





(B) Only secondary qualities are subjective





(C) Qualities are created by God





(D) Qualities in here in substance





Answer: (A)











12. Hegel





(A) Rejected the concept of ‘the thing-in-itself’ but accepted that all reality is the expression of thought.





(B) Accepted the concept of ‘the thing-in-itself’ but rejected that all reality is the expression of thought.





(C) Accepted both the concept of ‘the thing-in-itself’ and that all reality is the expression of thought.





(D) Rejected both the concept of ‘the thing-in-itself’ and that all reality is the experience of thought.





Answer: (A)











13. Locke’s realism is a





(A) Representative Realism





(B) Naïve-Realism





(C) Neo-Realism





(D) Pluralistic-Realism





Answer: (Nil)











14. Scepticism in Hume is:





(A) antecedent





(B) Style statement





(C) Consequent





(D) Postulate





Answer: (C)











15. Select the correct sequence





(A) Prakrti, Mahat, Ahamkara, Bhuta





(B) Purusa, Prak ti, Ahamkara, Bhuta





(C) Prakrti, Mahat, Ahamkara, Tanmatra





(D) Prakrti, Ahamkara, Bhuta, Tanmatra





Answer: (C)











16. Consider the List I and List II and select the correct answer from the code.





List – I                                    List – II





1. Laungākshibhaskara            i. Bhāttakaustubha





2. Bhasarvajna                         ii. Arthasamgraha





3. Khandadeva                        iii. Nyāyasāra





4. Dharmarajadhwarendra      iv. Vedāntaparibhāsa





Codes:





       1 2 3 4





(A) i ii iii iv





(B) ii iii i iv





(C) ii iii iv i





(D) iv ii i iii





Answer: (B)











17. The cause of the parimāna of a trasarenu is:





(A) Number of the paramānus





(B) Number of the dvayanukas





(C) Parimāna of the dvayanukas





(D) Parimāna of the Paramānus





Answer: (B)











18. Choose the correct sequence of the Pañcāvayavi-nyāya held by the Naiyāyikas.





(A) Pratijñā, hetu, upanaya, udāharana, nigamana





(B) Pratijñā, upanaya, hetu, udāharana, nigamana





(C) Pratijñā, hetu, udāharana, upanaya, nigamana





(D) Pratijñā, udaharana, hetu, upanaya, nigamana





Answer: (C)











19. The vedic notion of Rta is:





(A) A moral order only





(B) A cosmic order only





(C) A legal order only





(D) Both a moral and a cosmic order





Answer: (D)











20. The word syād in Jaina syadvāda implies:





(A) Doubtful





(B) Unconditional ‘yes’





(C) Conditional ‘yes’





(D) None of the above





Answer: (C)











21. Select correct pair:





(A) Samprajñāta, A-samprajñāta





(B) Yoga, Ishwarkrishna





(C) Ishwarkrishna, Samprajñāta





(D) Samprajñāta, Moksa





Answer: (A)











22. What position does the Nyāya system hold?





(A) Svatahprāmānya, Paratah aprāmānya





(B) Paratah prāmānya, Paratah aprāmānya





(C) Paratah prāmānya, Svatah aprāmānya





(D) Neither of the above





Answer: (B)











23. The relation between self and the body





(A) Samavāya





(B) Samyoga





(C) Svarūpa





(D) None of the above





Answer: (B)











24. Who holds the theory of Saptaprajñāvāda?





(A) Yoga Philosophy





(B) Vedānta Philosophy





(C) Sāmkhya Philosophy





(D) Vaiśesika Philosophy





Answer: (A)











25. Which one is the correct match? Answer by using the given code:





a. Praśastapāda            i. Tattvopaplabsimha





b. Nāgārjuna                ii. Nyāya Kusumāñjali





c. Vācaspati                 iii. Tattvakaumidi





d. Udayana                 iv. Padārthadharmasa graha





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv i iii ii





(C) ii i iii iv





(D) iii ii i iv





Answer: (B)











26. Which one of the following is a school of Purva-Mimāmsā?





(A) Murāri Miśhra School





(B) Nimbārka School





(C) Jayanta School





(D) None of these





Answer: (A)











27. Select the correct pair:





(A) Viśi tadvaita: Adhyāsa





(B) Sagu a Brahma: Ap thaksiddhi





(C) Dvaita: Gau apādācārya





(D) Three grades of satta: Refutation of Māyā





Answer: (B)











28. Select the correct option:





(A) Kamalsila is the predecessor of Dharmakirti and Jayanta Bhatta





(B) Ranga Ramanujaćārya is the contemporary of Gau apādāćārya and Madhvāćārya





(C) Samkarāćārya is the predecessor of Gau apādāćārya and Madhvāćārya





(D) Gau apadāćārya is the predecessor of Shamkarāćārya and Rāmānujāćārya





Answer: (D)











29. In the context of Samkhya Philosophy consider the following:





Assertion (A): Purasa is ultimate reality.





Reason (R): Purasa is the substratum of all the pleasures and pains.





Options:





(A) (A) is true and (R) is false and (R) does not provide correct explanation of (A).





(B) (A) is false and (R) is true and (R) provides correct explanation of (A).





(C) Both (A) and (R) are false and(R) provides correct explanation of (A).





(D) All the above mentioned options are incorrect.





Answer: (A)











30. Which one among the following is not a means of Śaktigraha?





(A) Āptavākya





(B) Vrddhavyavahāra





(C) Tarka





(D) Vyākarana





Answer: (C)











31. Followings are the three levels of Reality according to Advaita Vedanta:





(A) Pārmārthika, Prātibhāsika, Vyāvahārika





(B) Sāmv tika, Samvyāvaharika, Pārmārthika





(C) Pārmarthika, Samprātibhāsika, Samvyāvaharika





(D) Sāmvrtika, Loka-samvrtti, A-loka-samvrtti





Answer: (A)











32. Match correctly and answer with the help of the code given:





Idea                             Thinker





a. Shunyavāda             i. Maddhva





b. Advaitavāda           ii. Shankara





c. Ajativāda                 iii. Gaudapāda





d. Dvaitavāda                         iv. Nagarjunà





Codes:





       i ii iii iv





(A) a c b d





(B) d b c a





(C) a b c d





(D) d c b a





Answer: (B)











33. The path of Rāja-yoga in modern period was propounded by





(A) Swami Ram Tīrth





(B) Mahātmā Gandhi





(C) S. Rādhākrishnan





(D) Swami Vivekānand





Answer: (D)











34. The book My Experiments with Truth is written by





(A) Jiddu Krishnamurty





(B) Swami Yoganand





(C) Shri Raman Maharshi





(D) Mahātmā Gandhi





Answer: (D)











35. Which one of the following pairs is incorrectly matched?





(A) Dr. M. Iqbal – Integral Intuition





(B) Dr. B.R. Ambedkar - Removal of Casteism





(C) Sri. K.C. Bhattacharya – The Subject as Freedom





(D) Sri. R. Tagore - Jivana- Devatā





Answer: (A)











36. According to Sri. Aurobindo, the ascent from mind to supermind takes place through the following order of steps:





(A) Illumined mind, over mind, Intuition





(B) Illumined mind, higher mind, Intuition, over mind





(C) Higher mind, Illumined mind, Intuition, over mind





(D) Intuition, over mind, Illumined mind





Answer: (C)











37. Sri. Rabindranath Tagore’s philosophy is integral to the ideas of:





(A) Nimbarka’s philosophy and Vaishnavism





(B) Madhva’s philosophy and Vaishnavism





(C) Ramanuja’s Vedantā and Vaishnavism





(D) Shankar’s advaitism and Vaishnavism





Answer: (Nil)











38. Who amongst the following thinkers gave prominent emphasis on the concept of ‘Intellect and Intuition’?





(A) Dr. K.C. Bhattacharya





(B) Dr. S. Rādhākrishnan





(C) Dr. M. Iqbal





(D) Dr. M.N. Roy





Answer: (B)











39. Which one of the following statements illustrates the theory of Akhyātivāda?





(A) Error emerges due to amalgamation of perception and memory.





(B) Error emerges due to incorrect perception.





(C) Error emerges due to misapprehension of the object.





(D) Error emerges due to a defect in sense-organ.





Answer: (A)











40. For Descartes, the idea of soul





(A) Is not related to reason





(B) is identical with reason





(C) Contradicts reason





(D) Does not contradict reason





Answer: (A)











41. ‘Okham’s razor’ is basically a method of:





(A) Deduction





(B) Explanation





(C) Elaboration





(D) Elimination





Answer: (D)











42. Who upholds that ‘beings’ are the objects of our common experience?





(A) Heidegger





(B) Frege





(C) Kant





(D) Husserl





Answer: (A)











43. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





1. Clear and Distinct idea                   i. Leibnitz





2. Pre-established harmony                 ii. Kant





3. Solipsism                                         iii. Descartes





4. Phenomenon and noumenon           iv. Berkeley





Codes:





       1 2 3 4





(A) iii ii i iv





(B) iii i iv ii





(C) i iii ii iv





(D) iv ii iii i





Answer: (B)











44. Husserl in his later works





(A) Abandoned naturalism in favour of transcendental idealism





(B) Abandoned transcendental idealism in favour of naturalism





(C) Continued to uphold both naturalism and transcendental idealism





(D) abandoned both naturalism and transcendental idealism





Answer: (A)











45. Who has advocated the idea of ‘Pañchabheda’ in Indian thought?





(A) Madhavacharya





(B) Ramanujacharya





(C) Shankaracharya





(D) Nimbarkacharya





Answer: (A)











46. According to Plato the business of philosophy is to fit the soul





(A) To stay permanently in the material world





(B) To return to the limitations of the mortal frame





(C) To stay permanently with God





(D) To stay permanently in the world of ideas





Answer: (D)











47. According to Spinoza





(A) Substance is always the subject





(B) Substance exists in itself and concerned by itself





(C) Substance is material





(D) Substance is the unknown foundation of qualities





Answer: (Nil)











48. According to Leibnitz, city of God is





(A) Non-existent





(B) A moral world distinct from natural world





(C) A moral world in the natural world





(D) A natural world





Answer: (C)











49. According to Kant belief in God is:





(A) Accidental to ethics





(B) Totally irrelevant to ethics





(C) Contingent to ethics





(D) A presupposition of ethics





Answer: (D)











50. Russel’s theory of definite description is important because it helps us in understanding proportions involving the use of





(A) Empty terms





(B) Denotative terms





(C) Connotative terms





(D) Infinite terms





Answer: (Nil)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting