-->

Philosophy 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Philosophy 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. The enjoyment of fruits of the Karma that not yet has been started is called





(A) Sa~nćitā Karma





(B) Sa~nc–iyamāna Karma





(C) Prārabdha Karma





(D) Anārabdha Karma





Answer: (A)











2. Deva a can be repaid by





(A) Performing yaj~na





(B) Giving birth to a son





(C) Both (A) & (B)





(D) Neither (A) nor (B)





Answer: (A)











3. Which one is the correct sequence?





(A) Jāgrat, Susupti, Svapna





(B) Jāgrat, Svapna, Susupti





(C) Svapna, Susupti, Jāgrat





(D) Susupti, Jāgrat, Svapna,





Answer: (B)











4. Prābhākara and Bhātta differ on followings:





(A) Pramān. a, Prameya, Dharma





(B) Pramān. a, Prameya, Khyāti





(C) Premeya, Khyāti, Dharma





(D) Pramān. a, Dharma, Khyāti





Answer: (B)











5. Match List – I & List – II and select the correct code:





List – I                                    List – II





a. Apohavāda                          i. Baudha





b. Anvitāvidhanavāda             ii. Nyāya





c. Abhihitānvayavāda                         iii. Prābhākara





d. Anyathākhyātivāda            iv. Bhātta





Codes:





        a b c d





(A) i iii iv ii





(B) iii iv i ii





(C) iv ii iii i





(D) ii iv iii ii





Answer: (A)











6. Immortality of the soul is derived by





(A) Pythagoras





(B) Democritas





(C) St. Augustine





(D) St. Anselm





Answer: (Wrong question)











7. Philosophy according to Plato is a preparation for





(A) Life





(B) Good life





(C) Death





(D) Peaceful death





Answer: (C)











8. Which one of the following is a form of Satkāryavāda?





(A) Parin. āmavāda





(B) Syādvāda





(C) Anekāntavāda





(D) None of these





Answer: (A)











9. Match List – I with List – II and choose the correct answer from the code:





List – I                        List – II





a. Nyāya                      i. Sixteen Padartha





b. Vaiśes.ika                ii. Seven Padartha





c. Prābhākara               iii. Eight Padartha





d. Bhātta                     iv. Six Padartha





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) i iii iv ii





(C) iii iv ii i





(D) iv iii ii i





Answer: (A)











10. Which one is a group of Atheist Philosophers?





(A) Buddhist, Jaina, Nyāya





(B) Buddhist, Mahayāna, Nyāya





(C) Purva-Mimamsa, Jaina, Sarvāstivāda





(D) Sarvāstivāda, Mahayāna, Advaita Vedanta





Answer: (C)











11. The correct sequence of the doctrines is





(A) Shūnyavāda, Ajātivāda, Advaitavāda, Dvaitavāda





(B) Ajātivāda, Shūnyavāda, Dvaitavāda, Advaitavāda





(C) Shūnyavāda, Advaitavāda, Dvaitavāda, Ajativāda





(D) Advaitavāda, Ajātivāda, Dvaitavāda, Shūnyavāda





Answer: (Wrong question)











12. Which alternative can be held by the Cārvākas?





(A) Ks.iti , apa, teja, ākāsá





(B) Sukhavāda, Pratyaks. apramān. avāda, teja, ātmā





(C) Sukhavāda, dehātmavāda, apa, teja





(D) Apa, teja, maruta, vyoma





Answer: (C)











13. Which one according to the Jainas is not astikāya dravya?





(A) J–iva





(B) Ākāsa





(C) Kāla





(D) Dharma





Answer: (C)











14. What is the asamavāyikāra a of dvya uka?





(A) Paraman. us





(B) Parama usa yoga





(C) Dvya ukas





(D) Dvya uka-Sam. Yoga





Answer: (B)











15. Consider the ‘Assertion’ and ‘Reason’ and evaluate the options in the light of Madhva Philosophy:





Assertion (A): Prakr. ti, Jĩva and Ishwara are independent from each other.





Reason (R): These are mundane.





(A) (A) and (R) both are true and (R) provides correct explanation of (A).





(B) (A) and (R) both are false and (R) provides correct explanation of (A).





(C) (A) is true and (R) is false and (R) does not provide a correct explanation of (A).





(D) (A) is false and (R) is true and (R) provides a correct explanation of (A).





Answer: (C)











16. The kinds of conjectures used by Descartes to doubt every proposition that he possibly could are:





(A) Dream conjecture and God





(B) Evil demon conjecture and Holy Ghost





(C) Dream conjecture and evil demon conjecture





(D) God and Holy Ghost conjecture





Answer: (C)











17. Following is the correct sequence of As.tāngika Yoga





(A) Yama, Niyama, Āsana, Prā āyāma, Pratyāhāra, Dhyāna, Dhārn. a, Samādhi





(B) Yama, Niyama, Āsana, Prā āyāma,Pratyāhāra, Dhārn. a, Dhyāna, Samādhi





(C) Yama, Niyama, Āsana, Pratyāhāra, Prā āyāma, Dhyāna, Dhārn. a, Samādhi





(D) Niyama, Yama, Āsana, Pratyāhāra, Prā āyāma, Dhārn. a, Dhyāna, Samādhi





Answer: (B)











18. Which scriptural book discusses the ideas of karma, akarma and vikarma?





(A) Manusm. riti





(B) Srimad Vishn. upurān. a





(C) Bhagawadgita





(D) Śri Nāradpurān. a





Answer: (C)











19. According to Spinoza, God is





(A) Only transcendent





(B) Only immanent





(C) Both immanent and transcendent





(D) Non existent





Answer: (C)











20. Select the correct pair:





(A) Adhyāsa and Adhyavasāya





(B) Avidya and Parāvidya





(C) Mūlāvidyā and Tūlāvidyā





(D) Māya and Sa skāra





Answer: (C)











21. According to pragmatists like C.S. Peirce, William James and John Dewey, truth is





(A) ever-changing; it is relative to a time and place and purpose.





(B) Fixed and is relative to a time and place and purpose.





(C) ever-changing but is not relative to a time and place and purpose.





(D) Sometimes changing and sometimes fixed.





Answer: (A)











22. Which one of the following is not a part of Gun. āś aka?





(A) Aiśwarya





(B) Teja





(C) Abhihita Sa kalpatva





(D) V rya





Answer: (C)











23. Who among the following propounded the concept of subject as freedom?





(A) K.C. Bhattacharya





(B) M.N. Roy





(C) A.K. Coomarswami





(D) S. Radhakrishnan





Answer: (A)











24. For Dr. S. Radhakrishnan, Intellectual Knowledge is realised by





(A) Imagination and Sensation





(B) Analysis and Synthesis





(C) Synthesis and Abstraction





(D) Imagination and Abstraction





Answer: (B)











25. The idea of ‘super mind’ is connected with the philosophy of





(A) Dr. S. Radhakrishnan





(B) Dr. T.M.P. Mahadevan





(C) Śri Aurobindo





(D) Dr. K.C. Bhattacharya





Answer: (C)











26. Who is the author of the book ‘Commentaries on Living’?





(A) Dr. B.R. Ambedkar





(B) Śri J. Krishnamurti





(C) M. N. Roy





(D) Śri K.C. Bhattāchārya





Answer: (B)











27. Who amongst the following is considered as pioneering in establishing the Ramkrishnan Math & Mission?





(A) Śri Ramkrishna Paramhamsa





(B) Śri Ramana Maharshi





(C) Swami Vivekanand





(D) Śri Ranganāthānand Maharāj





Answer: (C)











28. The term ‘Philosophy’ means





(A) Love for God





(B) Love for Human being





(C) Love of Life





(D) Love for Knowledge





Answer: (D)











29. Both Plato and Aristotle believed that knowledge must be





(A) Of matter and not form





(B) Both of matter and form





(C) Neither of matter nor of form





(D) Of form and not matter





Answer: (D)











30. Is it possible for two monads to have all qualities in common?





(A) Yes





(B) Probably





(C) In some exceptional cases





(D) No





Answer: (D)











31. One of the permanent legacies of Platonism to Aristotle is





(A) Cosmological point of view





(B) Teleological point of view





(C) Heuristic point of view





(D) Informal point of view





Answer: (B)











32. According to Aristotle, God is





(A) Unmoved, eternal, perfect, incorporeal and pure actuality





(B) Unmoved, eternal, perfect, incorporeal and pure potentiality





(C) Unmoved, eternal, perfect, corporeal and pure potentiality





(D) Unmoved, eternal, perfect, corporeal and pure actuality





Answer: (A)











33. The ontological proof for the existence of God is propounded by





(A) St. Anslem and Ramanuja





(B) St. Thomas Aquinas and Madhva





(C) St. Thomas Aquinas and Patanjali





(D) St. Anslem and Patanjali





Answer: (D)











34. According to Berkeley





(A) Ideas but not the minds exist





(B) Minds but not the ideas exist





(C) Both ideas and the minds exist





(D) Neither ideas nor the minds exist





Answer: (C)











35. Rational basis of induction was challenged by





(A) Descartes





(B) Plato





(C) Kant





(D) Hume





Answer: (D)











36. According to Leibnitz, there are





(A) Four kinds of modes





(B) Three kinds of modes





(C) Two kinds of modes





(D) Five kinds of modes





Answer: (Wrong question)











37. According to Hegel, reason is





(A) The substance of the universe but not its infinite energy





(B) The infinite energy of the universe but not its substance





(C) The infinite energy of the universe alone





(D) The substance and infinite energy of the universe





Answer: (D)











38. Locke suggests that the idea of substance is





(A) Simple idea





(B) Complex idea





(C) Particular idea





(D) None of the above





Answer: (B)











39. According to Kant, moral duty is





(A) The command of God





(B) Imperative of pure reason





(C) Determined by majority





(D) Given by one’s intuition





Answer: (B)











40. Which one of the following upholds that, “society must not exist for society’s sake” but for “a type of being who is able to raise himself to its higher task and to a higher state of being”?





(A) Hegel





(B) Nietzsche





(C) Sri Aurobindo





(D) Marx





Answer: (B)











41. Russell’s atomic facts are





(A) Facts of atomic physics





(B) sense-data





(C) Facts of logical space





(D) Elements of atomic proposition





Answer: (B)











42. Husserl supports





(A) Absolute idealism





(B) Absolute empiricism





(C) Transcendental idealism





(D) Transcendental rationalism





Answer: (C)











43. Heidegger characterises Dasein in terms of





(A) Affective isolation of being





(B) Being-in-itself





(C) Affective relationship with surrounding people and objects





(D) being-for-itself





Answer: (C)











44. Match List – I with List – II and select correct answer from given code:





List – I                                                List – II





a. Ghost in the Machine                      i. G.E. Moore





b. Elimination of Metaphysics            ii. Austin





c. Defence of common sense              iii. A.J. Ayer





d. Speech act                                       iv. Gilbert Ryle





Codes:





        a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii iv i ii





(C) ii iii i iv





(D) iv iii i ii





Answer: (D)











45. Match List – I with List – II and select the correct answer from given code:





List – I                        List – II





a. Plato                        i. Critique of Pure Reason





b. Kant                        ii. Foundation of Empirical Knowledge





c. Wittgenstein            iii. Republic





d. Ayer                        iv. Philosophical Investigation





Codes:





        a b c d





(A) iii ii i iv





(B) iii i iv ii





(C) iv ii i iii





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











46. Match List – I with List – II and select correct answer by using the given code:





List – I                                                            List – II





(Books)                                                           (Authors)





a. Religion of Man                                          i. Śri Aurobindo





b. Freedom from the Known                          ii. Śri R. Tagore





c. Eastern Religion and Western Thought      iii. Śri J. Krishnamurti





d. The Life Divine                                          iv. S. Radhakrishnan





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) ii i iv iii





(C) iii iv i ii





(D) ii iii iv i





Answer: (D)











47. Leibnitz defines monads as





(A) Physical object





(B) Mental object





(C) Centres of force or energy





(D) None of the above





Answer: (C)











48. Which pair correctly matches in following the cause of Neo-Buddhist thought in India in contemporary times?





(A) Dr. B.R. Ambedkar, Mahatma Gandhi, Dr. S. Radhakrishnan





(B) Dr. B.R. Ambedkar, Lokmanya Tilak, Śri M.G. Ranade





(C) Dr. B.R. Ambedkar, Śri D.D. Kosambi, Dr. Rahul Sa krityāyana





(D) Dr. B.R. Ambedkar, Śri J. Krishnamurti, Sri Dalai Lama





Answer: (C)











49. According to G. E. Moore whenever there is a conflict between a philosophical doctrine and common sense, it was more likely that





(A) Common sense has gone astray than that philosophical doctrine had done so.





(B) The argument has gone astray than that the common sense had done so.





(C) Bothargument and common sense have gone astray.





(D) Neither the argument nor common sense had gone stray.





Answer: (B)











50. Match Set – I and Set – II and select the correct answer from the code:





List – I                                    List – II





(Thinkers)                                (Doctrines/Sayings)





a. Śri Aurobindo                     i. Biological & spiritual aspects of man





b. R.N. Tagore                        ii. Self-evident elaboration of the self-evident





c. K.C. Bhattacharya              iii. Universal Religion





d. Vivekananda                       iv. Psychic transformation





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv i ii iii





(C) iv ii i iii





(D) ii i iii iv





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting