-->

Philosophy 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Philosophy 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



1. According to the Nyāya pramā is





(A) Correct cognition of previously unknown object.





(B) Correct smr. ti.





(C) Correct presentative cognition of a character of an object which actually there is





(D) Samyakj~nana





Answer: (C)











2. According to Nyāya-Vaiśeika, the relation between muktātmā and sukhābhāva is





(A) Sa yoga





(B) Svarūpa





(C) Samavāya





(D) None of the above





Answer: (B)











3. Match List – I with List – II and select the correct answer code from below:





List – I                        List – II





(Buddhist Schools)     (Tenets)





a. Vaibhāshika             i. External objects are known by inference.





b. Mādhyamika           ii. External objects are directly perceived.





c.Yogāchāra                iii. The knower, the known and the knowledge are mutually dependent.





d. Sautrāntika              iv. Things in the external world are actual states of cognition.





Codes:





        a b c d





(A) iii ii iv i





(B) iii ii i iv





(C) ii iii iv i





(D) ii iii i iv





Answer: (C)











4. The process of arriving at universal propositions from the particular facts of experience is called





(A) Mental construction





(B) Simple causation





(C) Inductive generalisation





(D) Formal proof of validity





Answer: (C)











5. Which one of the statements in the following does not reflect the true Gandhian perspective of thought?





(A) Non-violence is an active moral struggle against evil.





(B) Hate the sin and not the sinner.





(C) Punishment must be retributive in nature.





(D) Violence is not always wrong.





Answer: (C)











6. Match List – I with List – II and select the correct code as given:





List – I            List – II





(Religion)        (Aspiring Process)





a. Buddhism    i. Gunasthanek





b. Islam           ii. Namasmarana





c. Sikhism        iii. Astāngmarga





d. Jainism        iv. Praying five times a day





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i iii ii iv





(C) iii iv ii i





(D) iv ii i iii





Answer: (C)











7. ‘Sarvadharma Sambhava’, according to Gandhi means





(A) All religions should be synthesised.





(B) All religions teach moral values.





(C) All religions are to be treated equally.





(D) There is the unity of all religions.





Answer: (C)











8. Match List – I with List – II and select the correct code as given:





List – I                        List – II





Religion                       Scripture





a. Zoroastrianism         i. Granth Saheb





b. Judaism                   ii. Avesta





c. Sikhism                    iii. Tripitakas





d. Buddhism               iv. Talmud





Codes:





       a b c d





(A) i iv iii ii





(B) ii i iv iii





(C) iii ii iv i





(D) ii iv i iii





Answer: (D)











9. Which of the following theories holds that a true proposition describes an actual state-of-affairs?





(A) Coherence Theory





(B) Pragmatic Theory





(C) Phenomenological Theory





(D) Correspondence Theory





Answer: (D)











10. Match List – I with List – II and select correct answer by using codes given below:





List – I                                    List – II





a. Ramanuja                            i. Anirvaćaniya Khyātivāda





b. Bouddha Vij~nānavāda      ii. Anyathā Khyātivāda





c. Nyāya                                  iii. Ātma Khyātivāda





d. Advaita Vedānta                iv. Satkhyātivāda





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii ii i





(C) ii iii i iv





(D) iii ii iv i





Answer: (B)











11. Who holds that the conditions of cognitions are not the conditions of their validity?





(A) Svatahprāmānyavādins





(B) Paratahprāmānyavādins





(C) Both (A) & (B)





(D) Neither (A) nor (B)





Answer: (B)











12. Who among the following is not abhihitānvayavādin?





(A) Gautama





(B) Prabhākara





(C) MurāriMiśra





(D) Kumārīla





Answer: (B)











13. Nirvikalpakaj~nāna, according to the Nyāya, is





(A) Non-expressible and at ndriya





(B) First stage of pratyaks. a and expressible





(C) Expressible and can be known by anumāna





(D) None of the above





Answer: (A)











14. ‘Laukika Sannikarsha’ accepted by Naiyāyikās are:





(A) Sam. yoga, Samavāya, Sayukta-Samavāya





(B) Samavāya, Sayukta- Samaveta-Samavāya





(C) Samaveta, Samavāya, Visheshan-Visheshya-bhāva





(D) All the above





Answer: (D)











15. Which one among the following is the vitiating condition for establishing vyāpti according to Nyāya?





(A) Upādhi





(B) Asat Pratipaksha





(C) Viruddha





(D) Bādhita





Answer: (A)











16. Prātibhāsikasattā, Vyavahārikasattā and Pāramārthikasattā, all refers to





(A) One reality





(B) Two realities





(C) Three realities





(D) No reality at all





Answer: (A)











17. What type of Kāran.a of the world God is, according to the Vaiśes.ikas?





(A) Samavāyikāra a





(B) Sahakārkāra a





(C) Asamavāyikāra a





(D) Nimittākāra a





Answer: (D)











18. Which one of the following represents correctly similar nityadravyas?





(A) Manas, ātman, ākāśa





(B) Paramā u, ākāśa, kāla





(C) Akāśa, kāla, ātman





(D) Manas, kāla, ātman





Answer: (C)











19. According to the Naiyāyikas destruction of what type of cause is the cause of the destruction of the effect?





(A) Samavāyikāra a





(B) Asamavāyikāra a





(C) Nimittakāra a





(D) None of the above





Answer: (B)











20. What type of sāmānya, gun. atva is?





(A) Parasāmānya





(B) Aparasāmānya





(C) Parāparasāmānya





(D) Akhan. opādhi





Answer: (C)











21. Match List – I with List – II and choose the correct answer from the code given below:





List – I                        List – II





a. Rāmānujācārya        i. Chit, Achit, Ishwara





b. Madhvācārya          ii. Pre-sakara Vedānta





c. Yoga-Vas.iśtha        iii. Savis.Eśa Brahmavāda





d. Vivartavāda                        iv. Advaita Vedanta





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) i iii iv ii





(C) i iii ii iv





(D) i iv iii ii





Answer: (C)











22. Consider List – I & List – II and select the code given below which is correctly matched:





List – I                        List – II





a. Śakara                      i. Dvaitavāda





b. Ramanuja                ii. Advaitavāda





c. Nimbārka                 iii. Viśiadvaitavāda





d. Madhva                   iv. Dvaitādvaitavāda





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) i iii iv ii





(C) ii iii iv i





(D) ii iii i iv





Answer: (C)











23. The function in terms of which all the constants of truth-functional system can be defined, is called





(A) Strawson’s stroke function





(B) Russell’s stroke function





(C) Sheaffer’s stroke function





(D) Whitehead’s stroke function





Answer: (C)











24. Which one of the following is a fundamental law of thought?





(A) Law of Reasoning





(B) Law of Excluded Middle





(C) Law of Compatibility





(D) Law of Double Negation





Answer: (B)











25. Match List – I with List – II and select the correct answer from given code:





List – I                                                            List – II





a. (p ⊃ q).(r⊃ s) / ∴– p ν – r – q ν – s             i. De M.





b. –(p . q) / – p ν – q                                        ii. Disjunctive syllogism





c. p ν q / ∴ q – p                                              iii. Transportation





d. (p ⊃ q) / ∴ (–q ⊃ – p)                                  iv. Destructive Dilemma





Codes:





       a b c d





(A) iv ii i iii





(B) i iii iv ii





(C) iv ii iii i





(D) iv i ii iii





Answer: (Wrong question)











26. Select the correct option from given below:





(∃x) [Kx. (y) (Ly ⊃ My)] (x) Kx⊃ [(∃y) (Ny . My) ⊃ Ox] ∴ (∃y) (Ny . Ly) ⊃ (∃x) is





(A) Valid





(B) Invalid





(C) True





(D) False





Answer: (Wrong question)











27. In the proposition ‘Very few men are honest’





(A) Only subject term is distributed.





(B) Only predicate term is distributed.





(C) Both the subject term and predicate term is distributed.





(D) Neither of the terms is distributed.





Answer: (D)











28. In the traditional square of opposition if ‘I’ proposition is false, which one of the following can be determined?





(A) A, E and O are undetermined.





(B) A, E and O are false.





(C) A is true, E is true and O is false.





(D) A is false, E is true and O is true.





Answer: (D)











29. Which one of the following is the equivalent of ~ p ⊃ q?





(A) p⊃ ~ q





(B) q ν p





(C) q⊃ ~ p





(D) ~ q ⊃ ~ p





Answer: (B)











30. ‘p.q’, ‘p ν q’, ‘p ⊃ q’ and ‘ p ≡ q’ are all true only when





(A) p is true and q is false.





(B) p is false and q is true.





(C) p and q are both false.





(D) p and q are both true.





Answer: (D)











31. When two propositions about the same subject-matter cannot both be true together; they are





(A) Contradictories





(B) Contraries





(C) Either contraries or contradictories





(D) Both contraries and contradictories





Answer: (C)











32. Which one of the following is a propositional function?





(A) All cows are white or all cows are black.





(B) If Socrates is a man, then he is mortal.





(C) X is pretty.





(D) For any x, if x is a man, then x is rational.





Answer: (C)











33. When one mistakes one kind of facts with some other kind, one commits a





(A) Hypothetical mistake





(B) Legal mistake





(C) Moral mistake





(D) Categorical mistake





Answer: (Wrong question)











34. According to ‘representationalism’, a belief accounts for knowledge





(A) Only if it is a false belief.





(B) Only if it is a true belief.





(C) Only if it is indifferent to truth and falsity.





(D) Only if it does not picture reality.





Answer: (B)











35. G.E. Moore is an ethical





(A) Cognitivist





(B) Non-cognitivist





(C) Descriptivist





(D) Non-descriptivist





Answer: (C)











36. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:





List – I                                    List – II





a. Antinomy of quality            i. The world is either finite or infinite.





b. Antinomy of quantity         ii. Matter is either indivisible or infinitely divisible.





c. Antinomy of modality        iii. The world must have a cause or no cause.





d. Antinomy of relation          iv. All changes and conditions presuppose something that does not change and is unconditioned.





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) iv iii ii i





(C) i ii iii iv





(D) ii i iv iii





Answer: (D)











37. Which of the followings are true for Kant?





(A) Knowledge of the phenomena alone is possible.





(B) Noumena remain unknown and unknowable.





(C) Phenomena remains unknown and unknowable.





(D) Knowledge of noumena alone is possible.





Answer: (Wrong question)











38. Kant’s Conception of the ‘Kingdom of ends’ approximates to the Gita’s Conception of ______.





(A) Asceticism





(B) Solidarity of humanity





(C) Humanism





(D) Atheism





Answer: (B)











39. Ontological Dualism is a theory which held _______





(A) Mind and body are different entities acting together.





(B) Mind and matter are independent of each other.





(C) There are two ultimate realities which act together in coherent manner.





(D) There are two ultimate realities independent of each other.





Answer: (D)











40. According to Nyāya system vyatirekavyāpti between hetu and sādhya obtains when





(A) All cases of hetu are cases of absence of sādhya.





(B) Some cases of hetu are cases of sādhya.





(C) Some cases of sādhya are cases of hetu.





(D) All cases of absence of sādhya are cases of absence of hetu.





Answer: (D)











41. W.V.O. Quine is an ontological relativist because he believes in





(A) Inscrutability of reference





(B) Picture theory of meaning





(C) Forms of life





(D) Family resemblances





Answer: (A)











42. True knowledge according to J. Krishnamurti is





(A) Revealed by mystics





(B) Conditioned by experience





(C) Obtained by religious reflection





(D) Unconditional awareness





Answer: (D)











43. The problem of intentionality is thatof understanding the relation between





(A) A mental state and corresponding physical state





(B) Different mental states





(C) Mental state and the thing it is about





(D) Different bodily states





Answer: (C)











44. Heideger characterises Dase in in terms of





(A) Affective isolation of being





(B) Being-in-itself





(C) being-for-itself





(D) Affecting relationship with surrounding people and objects





Answer: (D)











45. “What kind of world we perceive and experience depends upon what kind of beings we are.” This is the conclusion of





(A) Kant





(B) Descartes





(C) Aristotle





(D) Spinoza





Answer: (A)











46. Truth of reason is justified by





(A) Law of contradiction and principles of sufficient reason





(B) Principles of sufficient reason alone





(C) Law of contradiction alone





(D) Laws of intuitive imagination





Answer: (C)











47. Within a scientific system of propositions





(A) All propositions can be proved and all terms can be defined.





(B) Not all propositions can be proved but all terms can be defined.





(C) All propositions can be proved but not all terms can be defined.





(D) Not all propositions can be proved and not all terms can be defined.





Answer: (D)











48. Human Right presupposed





(A) Dignity of human being





(B) Proper living condition of a human being in a particular setup





(C) Rights of human being in a particular society





(D) Universal Rights of human being in a particular society





Answer: (A)











49. Which one of the options of the followings correctly matches with moral obligation?





(A) Physical compulsion





(B) Self-imposition





(C) External authority





(D) None of these





Answer: (B)











50. According to Kant, moral duty is





(A) A command of God





(B) Given by one’s intuition





(C) The imperative of pure reason





(D) Determined by morality





Answer: (C)











51. “We have no right to commit suicide because our life is a joint property of our own and others.” This sentence falls under the domain of





(A) Our duty towards our society





(B) Our duty towards our family





(C) Our duty towards ourselves





(D) Our duty towards all of these





Answer: (D)











52. Which one of the following statements is an incorrect statement?





(A) J.S. Mill does not offer a reasonable explanation of moral obligation.





(B) Sidgwick is a hedonist in his view of the highest good.





(C) Moral judgement depends upon moral sentiments.





(D) According to Aesthetic-Sense- Theory, Beauty is the Ultimate Standard of morality.





Answer: (C)











53. Which one of the following provides the metaphysical ground of morality?





(A) Cardinal Virtue





(B) Freedom and Responsibility





(C) Immortality of Soul





(D) Growth of Character





Answer: (C)











54. Match List – I with List – II and find correct answer from the given code:





List – I                        List – II





a. Rigorism                  i. Moore





b. Emotivism               ii. Kant





c. Intuitionism             iii. Butler





d. Utilitarianism          iv. Ayer





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iv i iii





(C) ii iv iii i





(D) i iv iii ii





Answer: (C)











55. Match List – I with List – II and mark correct answer from given code:





List – I                                                List – II





a. Self is Real                                      i. Justice





b. Respect for World Harmony          ii. Postulate of Morality





c. Cardinal Virtue                               iii. Duty





d. Retributive Theory                          iv. Punishment





Codes:





        a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iii ii iv i





(C) i iii ii iv





(D) ii iii i iv





Answer: (D)











56. Emotivism upholds that ethical statements do not express





(A) Truths or falsehoods





(B) Ontological states





(C) Rational states





(D) Effective states





Answer: (A)











57. ‘Naturalistic fallacy’ is





(A) The outcome of naturalism





(B) The outcome of naturalized epistemology





(C) The outcome of natural theology





(D) The outcome of identifying an ethical concept with natural concept





Answer: (D)











58. Nominalism is a theory which says





(A) That universals are not real but are only names or words.





(B) The universals are not names.





(C) That universals are established on reason.





(D) That universals are concepts.





Answer: (A)











59. Which one of the following is not a statement of value?





(A) Honesty is the best policy.





(B) We believe honesty to be the best policy.





(C) Never indulge in dishonesty.





(D) let us all be honest.





Answer: (B)











60. Which one of the following is not a synthetic a priori judgement, according to Kant?





(A) All bodies have weight.





(B) All bodies have specific gravity.





(C) 9 + 7 = 16





(D) Every change has a cause.





Answer: (Wrong question)











61. For Descartes the proposition ‘I think’ is self-verifying because





(A) It is a necessary truth.





(B) It is a logical truth.





(C) Doubting it confirms it.





(D) Thinking is my essence.





Answer: (C)











62. Svadharma is advocated by





(A) Krishn.a





(B) Rāvan.a





(C) S tā





(D) All the above





Answer: (A)











63. Which one of the following is known as Triratna?





(A) Shravan. a, Manana, Nididhyāsana





(B) Darshan, J~nāna, Chāritra





(C) Maitr, Kāmnā, Muditā





(D) Sagha, Dhamma, Buddha





Answer: (B)











64. R. ta of the Vedic world was closer to





(A) Legal order





(B) Truth





(C) Karma





(D) Social order





Answer: (B)











65. Karma in Mahābhārata, was more concerned with





(A) Deva-r.n.a





(B) Pit.ri-r.n.a





(C) Mitra-r.n.a





(D) Bhuta-r.n.a





Answer: (Wrong question)











66. Which one of the following sets, in the context of ashrama dharma, is not matching?





(A) Gandhi – Brahmacharya and Grihastha





(B) Śakara – Brahmacharya and Sanyas





(C)Yāj ~n avalkya – Grihastha and Sanyas





(D) Vivekānanda – Brahmacharya and Grihastha





Answer: (D)











67. Brahmavihāras include the following





(A) Maitr, Karun.ā, Vinaya, Upeks. ā





(B) Maitrī, Karun.ā,, Muditā, Upeks. ā





(C) Vinaya, Karun. a, Muditā, Upeks. ā





(D) Maitr, Muditā, Upeks. ā, Vinaya





Answer: (B)











68. The system which holds the view that scripture is stronger than perception is





(A) Jaina





(B) Bauddha





(C) Advaita Vedāntā





(D) Nyāya





Answer: (C)











69. According to Nyāya, we perceive Samavāya by the sense-object contact known as





(A) Samavāya





(B) Samavetasamavāya





(C) Viśes. an. atā





(D) Sam. yoga





Answer: (C)











70. The definition of pratyaks.a





‘Pratyaksa kalpanāpod.am abhrānta ’ is given by





(A) Vasubandhu





(B) Kamalaś la





(C) Di nāga





(D) Dharmakrti





Answer: (D)











71. Paks.adharmatā is a relation between





(A) Hetu and Sādhya





(B) Paks. a and Sādhya





(C) Paks. a and Hetu





(D) None of the above





Answer: (C)











72. What type of sannikars.a takes place during the perception of rūpatva according to Nyāya Philosophy?





(A) Samavāya





(B) Sam.yukta-samaveta-samavāya





(C) Samaveta-samavāya





(D) Viśes.an. ata





Answer: (B)











73. In Kantian ethics ‘an objective principle of action’ is called





(A) A maxim





(B) A rule





(C) A practical law





(D) An imperative





Answer: (A)











74. The definition which proceeds by simply showing what is intended is called





(A) Norms definition





(B) Wide definition





(C) Extensive definition





(D) Ostensive definition





Answer: (D)











75. According to Spinoza, an ‘attribute’ is that





(A) Which the intellect perceives as constituting the essence of a substance.





(B) Which the intellect perceives as constituting the accidental property of a substance.





(C) Which the intellect perceives as constituting the rational property of a substance.





(D) Which the intellect perceives as the spiritual property of a substance.





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting