-->

Philosophy 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Philosophy 2013 December UGC NET Solved Question Paper III





1. Which one among the following codes includes a means which is not of Śaktigraha?





(A) Upamāna, Kośa, Aptavākya, Vyākaraa





(B) Aptavākya, Upadhinirasa, Vyākarana, Kośa





(C) Upamāna, Aptavākya, Prasiddhapada, Sānnidhya, Vrddhavyavahāra





(D) Vyākarana, Vrddhavyavahāra , Upamāna, Kośa





Answer: (B)











2. Which of the theories given below holds the position that ‘object of knowledge owes its existence as well as its properties to the creative activity of the knowing mind’?





(A) Absolute Idealism





(B) Phenomenalism





(C) Metaphysical Idealism





(D) Epistemological Idealism





Answer: (D)











3. Husserlian expression ‘Epoche’ means





(A) Suspension of Reality





(B) Suspension of World





(C) Suspension of Judgement





(D) Suspension of Experience





Answer: (C)











4. The theory which restricts our knowledge to phenomenal appearances of an inaccessible reality is





(A) Phenomenology





(B) Subjective Idealism





(C) Phenomenalism





(D) Absolute Idealism





Answer: (C)











5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





a. Subjective Idealism                         i. Kant





b. Commonsense Realism                   ii. Thomas Reid





c. Absolute Idealism                           iii. Hegel





d. Critical Idealism                             iv. Berkeley





Codes:





       a  b  c d





(A) iv iii ii i





(B) i ii iii iv





(C) iv ii iii i





(D) iii ii iv i





Answer: (C)











6. If ‘O’ is false, find out the true option as given below:





(A) I and E are true and A is false.





(B) I and A are true and E is false.





(C) A and I are false and E is true.





(D) O is true but E and I are false.





Answer: (B)











7. Find out the false statement as given below: Statements:





(A) Converse of ‘A’ is ‘I’.





(B) If ‘A’ is false, then ‘O’ is true.





(C) Obverse of ‘O’ is ‘I’.





(D) Obverse of ‘E’ is ‘I’.





Answer: (D)











8. Which of the Philosophers noted below stated?





“Utility means the property of any object, whereby it tends to produce benefit, advantage, pleasure, good or happiness or to prevent the happening of mischief, pain, evil, unhappiness to the party whose interest is considered.”?





(A) James Mill





(B) J.S. Mill





(C) Hume





(D) Jeremy Bentham





Answer: (D)











9. Which of the philosophers noted below propounded ethical gradation of the springs of action?





(A) Cadworth





(B) Sidgewick





(C) Butler





(D) Martineau





Answer: (D)











10. Consider the following statements with regard to Bentham and choose the correct code: Statements:





1. Bentham dismissed ethics of asceticism as an inverted hedonism.





2. Bentham is an ethical hedonist by virtue of his employment of the pleasure principle as the standard for conduct.





3. Intuitionist ethics was criticized by Bentham for it provides no more than a subjective feeling.





Codes:





(A) Only 1 and 3 are true.





(B) Only 1 and 2 are true





(C) 1, 2 and 3 are true.





(D) Only 2 is true.





Answer: (C)











11. Hypothesis is a





(A) Free flight of mind





(B) Discovery





(C) Supposition





(D) A provisional supposition to explain a problematic event.





Answer: (D)











12. According to Shankar Brahman is away from which of the following three distinctions?





(A) Homogenous distinction, Heterogenous distinction, internal distinction





(B) Waking experience, Dreaming experience, Dreamless experience





(C) Experimental contradiction, Logical contradiction, illogical contradiction





(D) None of above





Answer: (A)











13. Select the correct descending order of Tirthankaras in the context of their period:





(A) R.abhanātha, Anantanatha, Shantinātha, Nemināth, Mahāveera





(B) Anantanatha, Shantinātha, R.abhanātha, Mahāveera, Nemināth





(C) Padmaprabha, Ajitanatha, Mallinātha, R. abhanātha, Shantinātha





(D) R. abhanātha, Anantanatha, Sambhavanātha, Ajitanatha, Mahavira





Answer: (A)











14. Reality has no assets beyond appearances and if appearances alone to its credit it will be bankrupt.’ is a statement of





(A) Green





(B) Hegel





(C) Bradley





(D) Plato





Answer: (C)











15. ‘Appearances are the appearances of reality’ is a statement of





(A) Kant





(B) Bradley





(C) Hegel





(D) Green





Answer: (B)











16. ‘Die to live’ is a statement of





(A) Kant





(B) Hegel





(C) Berkeley





(D) Mill





Answer: (B)











17. Who has said – ‘My Station and its Duties’?





(A) Plato





(B) Berkeley





(C) Kant





(D) Bradley





Answer: (D)











18. What does Shankara’s Satkaryavada known as?





(A) Vijnan-Vivartvada





(B) Brahma-Vivartvada





(C) Prakriti-Parinamvada





(D) Brahma-Parinamvada





Answer: (B)











19. ‘Free-will’ in ethics means





(A) The individual is free to do anything





(B) The individual is not free to do anything





(C) The individual is free to act keeping in view of some norms





(D) None of the above





Answer: (C)











20. Who highlighted the problem of personal identity first in modern western philosophy?





(A) Strawson





(B) Locke





(C) Kripke





(D) Descartes





Answer: (B)











21. Which one of the following systems of Indian Philosophy designated Mok a as Nirvana?





(A) Jainism





(B) Buddhism





(C) Yoga





(D) Samkhya





Answer: (B)











22. Who says that the function of Philosophy is wholly critical?





(A) Aristotle





(B) Ayer





(C) Plato





(D) Hegel





Answer: (A)











23. On the ground of ‘relation’ propositions are divided into





(A) Categorical and conditional





(B) Affirmative and negative





(C) Universal and particular





(D) Necessary and problematic





Answer: (A)











24. ‘Universal Affirmative’ and ‘Particular Negative’ propositions are symbolized as





(A) A and E





(B) A and I





(C) E and O





(D) A and O





Answer: (D)











25. Which one of the following is known as ‘_______ triśara a’ according to Buddhism?





(A) Sravana, Manana, Nididhyasana





(B) Darshana, Jnāna, Caritra





(C) Maitri, Karuna, Mudita





(D) Buddha, Dhamma, Sa gha





Answer: (D)











26. Bhāgvadgitā has been considered as the most important work due to





(A) Harmonious philosophy of life





(B) Synthesis of action, devotion and knowledge





(C) Moral teachings





(D) All the above





Answer: (D)











27. The four moral sanctions by Bentham are





(A) Natural, Cultural, Political, Social





(B) Natural, Political, Social, Religious





(C) Natural, Economical, Political, Religious





(D) Natural, Economical, Cultural, Religious





Answer: (B)











28. All the following orders of the Purusharthas are wrong except:





(A) Dharma, Artha, Kāma, Mok a





(B) Artha, Kāma, Mok a, Dharma





(C) Dharma, Kāma, Artha, Mok a





(D) Dharma, Mok a, Artha, Kāma





Answer: (A)











29. Tirthankar means





(A) follower of a faith





(B) propounder of faith





(C) A neutral man





(D) None of the above





Answer: (B)











30. Which of the following is a prophetic religion?





(A) Hinduism





(B) Islam





(C) Buddhism





(D) None of the above





Answer: (B)











31. Who is the author of ‘The Essential Unity of all Religions’?





(A) Radhakrishnan





(B) Tagore





(C) Bhagwandas





(D) None of the above





Answer: (C)











32. Aristotle identified good as





(A) Happiness





(B) Perfection





(C) Utility





(D) Self-respect





Answer: (A)











33. Retributive theory of punishment holds the view that





(A) Criminals can be reformed





(B) Criminals are ought to be punished





(C) Criminals can be set free without any punishment





(D) None of the above





Answer: (B)











34. Cardinal virtues according to Plato,





(A) Right speech, Right action, Right mindedness





(B) Wisdom, Courage, Temperance and Justice





(C) Intellectual virtues and Moral virtues





(D) Truth, Non-violence, Celibacy, Non-Stealing





Answer: (B)











35. Eudaemonism means





(A) Well being





(B) Hedonism





(C) Utilitarianism





(D) Perfectionism





Answer: (A)











36. What is the _____________ Samavāyikāra of a table?





(A) Table itself





(B) Colour of the table





(C) The parts of the table





(D) None of the above





Answer: (C)











37. “Casuistry is the goal of ethical investigation” is advocated by





(A) G.E. Moore





(B) Bradley





(C) Kant





(D) Rashdul





Answer: (A)











38. Which one of the following statements according to Advait Vedanta is true to knowledge of Brahman?





(A) Both Pratyaksha and Anuman give us knowledge of Brahman





(B) Arthapatti alone gives us knowledge of Brahman





(C) Sruti is the only source of knowledge of Brahman





(D) Both Arthapatti and Anuplabdhi give us knowledge of Brahman





Answer: (C)











39. Which one among the following is not a Nityadravya?





(A) ________ Paramā u





(B) Akāśa





(C) ________ Dvyan.uka





(D) Dik





Answer: (C)











40. According to Nyaya ‘Shell is Silver’ is a false cognition because





(A) Silver is present any where





(B) Silver shines





(C) Silver is supplied through memory





(D) Perceiver is a silversmith





Answer: (C)











41. Mark the correct symbolization (as given below) for given statement: Statement:





Bees and wasps sting if they are either angry or frightened.





(Bx, Wx, Sx, Ax, Fx) Symbolization





(A) (∃x) {(Bx ⋅ Wx) ⊃ [(Ax ∨ Fx) ⊃Sx]}





(B) (x) {(Bx ∨ Wx) ⊃ [(Ax ∨ Fx) ⊃Sx]}





(C) (x) {(Bx ∨ Wx) ⊃ Ax ∨ Fx ⊃ Sx





(D) (x) (Bx ∨ Wx) ⊃ (Ax ∨ Fx) ⊃ Sx





Answer: (B)











42. According to Nyāya Philosophy,Pramā is





(A) Yathārtha anubhava





(B) Manifestation of an object





(C) That which is practicable





(D) Knowledge of an unknown object





Answer: (A)











43. According to Nyaya Philosophy, ‘Water looks cold’ is an example of





(A) Janalaksana Pratyaksa





(B) Samanya Laksana Pratyaksa





(C) Yogaja Pratyaksa





(D) Laukika Sannikarsa





Answer: (A)











44. According to Naiyāyikas Śabda-artha Sambandha is





(A) Natural





(B) Conventional





(C) Both (A) and (B)





(D) Neither (A) nor (B)





Answer: (B)











45. The name of the theory advocated by Prabhakara School regarding sentence meaning





(A) Abhihitānvyavāda





(B) Anvitabhidhānavāda





(C) Tatparyavāda





(D) None of the above





Answer: (B)











46. Nyay Theory of Knowledge is an example of





(A) Absolute Idealism





(B) Realism





(C) Subjective Idealism





(D) None of the above





Answer: (B)











47. The following inference is an example of:





‘No non-soul is animate. All living beings are animate. Therefore all living beings have souls’.





(A) Kevalanvayi





(B) Kevala vyatireki





(C) Anvaya-vyatireki





(D) None of the above





Answer: (B)











48. “Woman is not born, but made” is the statement of





(A) Mary Wollstonecraft





(B) Emma Goldman





(C) Simone de Beauvoir





(D) Luce Irigary





Answer: (C)











49. Who among the following Philosophers has propounded the concept of ‘Becoming’?





(A) Pythagoras





(B) Thales





(C) Heraclitus





(D) Democritus





Answer: (C)











50. Which of the following paths was advocated by Buddha?





(A) Shreya





(B) Madhyampratipada





(C) Kaivalya





(D) Preya





Answer: (B)











51. Who says that space and time are empirically real but transcendentally ideal?





(A) Pythagoras





(B) Spinoza





(C) Kant





(D) Hegel





Answer: (C)











52. Which theory of the following holds that ‘universal’ means universal concepts and not anything external to our minds?





(A) Realism





(B) Nominalism





(C) Conceptualism





(D) Resemblance theory





Answer: (C)











53. Essential feature of the phenomenological method is





(A) Intentionality





(B) Doubting the world





(C) Technique of bracketing





(D) None of the above





Answer: (C)











54. Which of the philosophers given below made a distinction between grammatical interpretation and psychological interpretation?





(A) Dilthey





(B) Heidegger





(C) Schleiermacher





(D) Gadamer





Answer: (C)











55. Consider List – I with List – II and select the code correctly matched:





List – I                        List – II





(Praman)





a. Nyaya                      i. Two





b. Bauddha                 ii. Four





c. Carvaka                   iii. Three





d. Samkhya                 iv. One





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iii ii iv i





(C) iv i iii ii





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











56. Brahmacharya is the means to meet





(A) R.i a





(B) Pit a





(C) Deva a





(D) Manusya na





Answer: (A)











57. Match List – I with List – II and mark the correct option:





List – I                                    List – II





a. p ≡ p ∨ q                              i. Material implication





b. (p ⊃ q) ≡ (–q ⊃–p)             ii. Tautology





c. (p ⊃ q) ≡ (–p ∨ q)                iii. Commutation





d. (p ∨ q) ≡ (q ∨ p)                  iv. Transportation





Codes:





       a b c d





(A) i ii iv iii





(B) ii iv i iii





(C) iii iv ii i





(D) iv ii iii i





Answer: (B)











58. Examine the following argument and spot the right option: Argument:





P ⊃ (Q ∨ R)





S ⊃ (T ⋅ U)





–T





∴ P ⊃ U





Options:





(A) Valid





(B) Invalid





(C) Both of these





(D) None of these





Answer: (B)











59. Match List – I with List – II according to Vaiśesika metaphysics and select the correct code as given below:





List – I                                    List – II





a. ________ Paramāu              i. Vibhu





b. Ātmā                                   ii. Niravayava





c. Manas                                  iii. Mahat





d. Ghata                                  iv. ___________ Anuparimā a





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii i iv iii





(C) i iii ii iv





(D) ii iii i iv





Answer: (B)











60. The first part of Yoga Sutra is





(A) Kaivalyapāda





(B) Sādhanāpāda





(C) Vibh–utipāda





(D) Samādhipāda





Answer: (D)











61. Which type of change in the gu as causes the starting of evolution according to Samkhya?





(A) Sar–upa Pari āma





(B) Vir–upa Pari āma





(C) Both sar–upa and vir–upa pari āma





(D) Neither sar–upa nor vir–upa pari āma





Answer: (B)











62. According to Nyaya-Vaisesika dravya-gu a relationship is known as





(A) Sa. myoga





(B) Samavāya





(C) Tādātmya





(D) None of the above





Answer: (B)











63. According to Śa kara tattvamasi’ establishes use identify of Jīva with Brahman through





(A) Its primary meaning





(B) Its secondary meaning





(C) Both its primary and its secondary meaning





(D) Neither its primary nor its secondary meaning





Answer: (B)











64. According to Rāmānuja, the individual soul is





(A) Only j ātā





(B) J ātā and Kartā





(C) Kartā and Bhoktā





(D) J ātā, Kartā and Bhoktā





Answer: (D)











65. According to the Naiyāyikas vyatirekā vyāpta between hetu and sādhya obtains when





(A) All cases of Hetu are cases of absence of Sādhya.





(B) Some cases of Hetu are cases of Sādhya





(C) Some cases of Sādhya are casesof Hetu





(D) All cases of absence Sādhya are cases of absence of Hetu





Answer: (D)











66. Match List – I with List – II and select the correct answer code from below:





List – I                                                List – II





a. Rational Utilitarianism                    i. G.E. Moore





b. Quantitative Utilitarianism                         ii. Sidgwick





c. Ideal Utilitarianism                                     iii. Bentham





d. Qualitative Utilitarianism               iv. J.S. Mill





Codes:





       a b c d





(A) i iv ii iii





(B) iii i iv ii





(C) ii iv i iii





(D) ii iii i iv





Answer: (D)











67. Consider the statements of J.S. Mill given below and mark the correct code:





1. J.S. Mill’s theory is Altruistic hedonism and qualitative utilitarianism.





2. Mill uses pleasure and happiness synonymously.





3. Mill regards virtue, health, love of honour and the like as intrinsic values.





Codes:





(A) 1, 2 and 3 are true.





(B) 1 and 2 are true.





(C) 1 and 3 are true.





(D) Only 2 is true.





Answer: (B)











68. In Russell’s philosophy, logical atomism and theory of truth go together





(A) Correspondence





(B) Pragmatic





(C) Coherence





(D) Semantic





Answer: (A)











69. Who said that “where of one cannot speak, there of one must be silent”?





(A) Husserl





(B) Heidegger





(C) Wittgenstein





(D) Ayer





Answer: (C)











70. Consciousness according to Nyāya is





(A) A contingent attribute of self





(B) An eternal attribute of self





(C) An eternal substance





(D) A non-eternal substance





Answer: (A)











71. Which of the following statements are true with regard to ‘Will theory’ of Human Rights Discussion?





(A) It argues that the principal function of Human Rights is to protect and promote certain essential human interests.





(B) It attempts to establish the validity of Human Rights based on the unique human capacity for freedom.





(C) (B) above is true and (A) is false.





(D) Both (A) and (B) above are true.





Answer: (C)











72. Consider the below given statements and mark the correct code:





Assertion (A): Human conscience immediately perceives the rightness or wrongness of actions without considering their relations to any end or consequences.





Reason (R): Rightness and wrongness are inherent qualities of actions.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











73. According to Heidegger Hermeneutic Circle refers to





(A) Reciprocity between text and its parts





(B) Reciprocity between text and meaning





(C) Reciprocity between meaning and context





(D) Reciprocity between self-understanding and understanding of the world.





Answer: (D)











74. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the codes given below the list:





List – I                                                            List – II





(Different names used for the highest ideal) (The Schools associated with these names)





a. Moksa                                                          i. Vedanta





b. Nirvana                                                       ii. Samkhya





c. Apavarga                                                     iii. Nyaya





d. Kaivalya                                                      iv. Buddhism





v. Jaina





Codes:





       a b c d





(A) i iv iii v





(B) ii v iv i





(C) iii ii i iv





(D) v ii iii iv





Answer: (A)











75. Scepticism is the





(A) Starting point of Hume’s philosophy





(B) Conclusion of Hume’s philosophy





(C) Both of these





(D) None of these





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting